Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Κάθε πολίτης που διατηρεί αυθαίρετο κτίσμα εντός δασικής έκτασης και ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων του κράτους για την τήρηση της νομιμότητας είναι δυνατόν να τιμωρηθεί με πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης.

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε ιδιοκτήτης αυθαίρετης κατασκευής, ο οποίος µε απόφαση του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 µηνών µε τριετή αναστολή για χρέη προς το ∆ηµόσιο ύψους 175.624 ευρώ, που είχαν συσσωρευτεί από µη καταβολή επί σειρά ετών της ειδικής αποζηµίωσης για την ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετης κατασκευής εντός δασικής έκτασης.
Ο εν λόγω πολίτης ζητούσε την αναίρεση της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγµα και τη νοµοθεσία και ειδικότερα ότι αντίκειται στο άρθρο 114 του Ν. 1892/1990 και τις διατάξεις των άρθρων 24 και 17 του Συντάγµατος, που καθιστούν αποκλειστικά υπεύθυνη τη διοίκηση για την άµεση κατεδάφιση των χαρακτηρισµένων ως αυθαίρετων εντός δάσους κατασκευών.

Ο Άρειος Πάγος, ωστόσο, µε την υπ’ αριθµ. 780/2010 απόφασή του επικύρωσε την επίµαχη απόφαση, κρίνοντας ότι το Σύνταγµα δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων στον κατεξοχήν υπαίτιο παράλληλα προς τις υποχρεώσεις τους κράτους για την προστασία των δασών.
tvxsteam

1 σχόλιο: