Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μπράβο στην αντικαπνιστική Ομάδα πρωτοβουλίας της Κοζάνης


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Μπράβο στην αντικαπνιστική Ομάδα πρωτοβουλίας της Κοζάνης

Πολύ καλή η κίνηση ορισμένων πολιτών της Κοζάνης να συγκροτήσουν Ομάδα πρωτοβουλίας για την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος. Ενός νόμου που βεβαίως έχει καταλυθεί και ποδοπατηθεί, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ανυποληψία του κράτους αλλά και των τοπικών Αρχών και υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή του.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης βρίσκεται μονιμως στην αντικαπνιστική πλευρά, παρότι έχει στα μέλη της και φανατικούς καπνιστές. Οι λόγοι είναι προφανείς και δεν επεκτεινόμαστε. Η έγκυος γυναίκα, το παιδάκι, ο καρδιοπαθής έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε καθαρούς και υγιεινούς δημόσιους χώρους, αλλά και σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Το παθητικό κάπνισμα (και ο καρκίνος) δεν μπορεί να επιβάλλεται, ούτε να μπαίνει στη λογική πλειοψηφίας – μειοψηφίας. «Εφόσον οι περισσότεροι σε μια παρέα θέλουν το κάπνισμα, ας το υποστούν και οι υπόλοιποι». Προφανώς δεν είναι έτσι. Κι ούτε μπορεί να ισχύουν λογικές «συμψηφισμού» και συμβιβασμού σαν αυτές που ακούσαμε από εκπροσώπους του Δήμου, ότι δηλαδή «πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις 3000 υπογραφές καπνιστών που έχουν μαζέψει κάποιοι μαγαζάτορες». Από πότε οι νόμοι παζαρεύονται με βάση τις υπογραφές που συγκεντρώνει ο καθένας; Αν δηλαδή οι εργαζόμενοι σε μια ρυπογόνο και παρανομούσα βιομηχανία υπογράψουν για περισσότερη ανοχή προκειμένου να μην κλείσει η επιχείρηση τους και ζητήσουν πιο χαλαρά όρια (σε βάρος της υγείας των πολλών), θα αλλάξουμε τη νομοθεσία ;

Εν πάση περιπτώσει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας σύγχρονης αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα είναι μακρύς. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και οι νέες υποχωρήσεις με τα «τσιγαρόσημα» και τις εξαιρέσεις επί πληρωμή το επιβεβαιώνουν με τον πιο θλιβερό τρόπο. Η νοοτροπία να αλλάζουμε τους νόμους, όχι γιατί είναι εσφαλμένοι, αλλά γιατί δεν μπορούμε να τους εφαρμόσουμε (!) είναι παλαιοκομματική και επικίνδυνη, καθώς ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και σε άλλους τομείς.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των καπνιστών, των καταστηματαρχών κλπ, και πιστεύουμε ότι τελικά θα ωφεληθούν από το μέτρο, αν εφαρμοστεί ενιαία και αποφασιστικά. Η πείρα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αυτό έδειξε.

Έχουμε όμως διαρκές μέτωπο εναντίον της παραβατικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας κάθε Ελληνάρα που μετατρέπει τους δημόσιους χώρους σε ιδιωτικούς ..τεκέδες. (Δεν μπορεί στο ΤΕΙ η ρύπανση του κεντρικού εσωτερικού χώρου να είναι 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από o,τι έξω στην πόλη και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός..)

Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την Πρωτοβουλία Πολιτών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και με όσους αγωνίζονται γενικότερα για να μειωθεί η ρύπανση και των εσωτερικών χώρων

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
14-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου