Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αυστηρές ποινές σε παραβάτες με τον Καλλικράτη.

Με άγχος υποδέχτηκαν το 2011 αρκετοί από τους δημάρχους των καλλικρατικών δήμων που συνενώθηκαν, καθώς πρέπει να επισπεύσουν ένα σωρό αλλαγές. Ακόμα, όμως, και στους αυτόνομους δήμους, όπου οι οργανωτικές αλλαγές θα είναι λιγότερες από ό, τι στους καλλικρατικούς, ήδη με την είσοδο του νέου έτους πάρθηκαν τολμηρές αποφάσεις.
Στην Αθήνα, ο κ. Καμίνης σε μία απόπειρα εκρίζωσης του μικροβίου που έχουν αρκετοί οδηγοί να καταλαμβάνουν παράνομα χώρους που δεν προορίζονται για στάθμευση θέτει από τη Δευτέρα σε πλήρη εφαρμογή μηχανισμό αφαίρεσης πινακίδων. Ετσι, η Δημοτική Αστυνομία αναμένεται να εξαντλήσει την αυστηρότητά της όπου θα διαπιστώνει παραβάσεις, όπως παρκάρισμα σε θέση αναπήρων ή σε σημεία διέλευσης πεζών κ. λπ.
Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε κατάληψη δημόσιου χώρου από οχήματα. Οι ποινές που προβλέπονται θα επιβληθούν κανονικά.

Στο μεταξύ, ένα από τα αγκάθια που συνάντησαν στον δρόμο για τον «Καλλικράτη» ήδη από τις πρώτες ημέρες οι νέοι δήμαρχοι είναι το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονταν στους δήμους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν και δεν ανανεώνονται. «Δυστυχώς, οι περισσότεροι δήμοι λειτουργούσαν με συμβασιούχους και λιγότερους μόνιμους υπαλλήλους. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ώστε όταν θα φτάσει η διαδικασία στο ΑΣΕΠ να προσμετρηθεί η εργασία και η εμπειρία τους», επισημαίνει στην «Κ» ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης.

Από την άλλη, είναι πολλά τα νομικά πρόσωπα των δήμων που πρέπει να συγχωνευθούν, ενσωματωθούν, καταργηθούν, διαδικασία που δεν τελειώνει από τη μία ημέρα στην άλλη. «Τρέχουμε σαν τρελοί να προλάβουμε, αφού τα προεδρικά διατάγματα εκδόθηκαν στο τέλος του 2010», λέει ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη, κ. Γ. Ιωακειμίδης. Πολλοί δήμαρχοι προβληματίζονται με τις συνενώσεις των υπηρεσιών για την επιλογή του καταλληλότερου διευθυντή. «Με ποια λογική να κάνεις την επιλογή και πότε να προλάβεις να μάθεις ποιος διευθυντής μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στα καθήκοντά του;», αναρωτιέται ο κ. Ιωακειμίδης. Εξάλλου, καζάνι που σιγοβράζει αποτελεί το θέμα του επαγγελματικού ασυμβίβαστου για δημάρχους που διοικούν δήμους άνω των 25.000 κατοίκων, καθώς αρκετοί από αυτούς που ιδιώτευαν (π. χ. γιατροί, δικηγόροι) είναι αναγκασμένοι να κλείσουν τα γραφεία/ιατρεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη ένα κύμα περίπου 100 δημάρχων που αντιδρούν και δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα η δυσαρέσκειά τους να πάρει τη μορφή οργανωμένων κινητοποιήσεων.

Τα λειτουργικά και πρακτικά ζητήματα μπορεί να μην ακούγονται τόσο σημαντικά, «όμως μας απασχόλησαν έντονα, διότι αν δεν τακτοποιηθούν αυτά, δεν θα μπορεί να προχωρήσει τίποτα», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρουπόλεως κ. Χρ. Κορτζίδης.


kathimenini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου