Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το 2011, χρονιά για τον καταναλωτή

Η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή έχει πάνω απ' όλα ένα λόγο ύπαρξης: να μπορέσει ο Ευρωπαίος καταναλωτής να αντλήσει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια από την εσωτερική αγορά της Ένωσης. Το 2011 αρχίζει με καλούς οιωνούς και με την εξέταση της νέας οδηγίας για την Προστασία του Καταναλωτή. Έπεται δε συνέχεια, από την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου μέχρι τον εκσυγχρονισμό των "πακέτων" διακοπών" και τη διευκόλυνση της χρήσης νέων υλικών στα ρούχα αλλά και τις οικοδομές.
Όλες σε μία, μία για όλες
Η προτεινόμενη οδηγία για την Προστασία του Καταναλωτή αναμένεται να ψηφισθεί από την επιτροπή εντός του Ιανουαρίου και έχει έναν βασικό στόχο: τη μεγαλύτερη δυνατή εναρμόνιση των νόμων και κανόνων που προστατεύουν τον καταναλωτή. Αντικαθιστά τέσσερις διαφορετικές οδηγίες, καλύπτοντας κάθε είδους δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας από "περίεργες" εμπορικές πρακτικές αλλά και του δικαιώματός τους να αλλάξουν γνώμη και να επιστρέψουν ένα προϊόν ακόμα και αν το έχουν αγοράσει τηλεφωνικά ή μέσω του ίντερνετ.
Εξωδικαστική Επίλυση Διαφορών
Τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του κάθε πολίτης και καταναλωτής έχει νιώσει την ανάγκη να σύρει έναν έμπορο ή μια επιχείρηση στη δικαιοσύνη. Μόνο που σπάνια συμβαίνει γιατί και πολύπλοκο και δύσκολο είναι αλλά και εξαιρετικά δαπανηρό… Στο σημείο αυτό μπορεί να φανούν χρήσιμες οι εναλλακτικές, εξωδικαστικές μορφές επίλυσης διαφορών που οποίες φιλοδοξεί να προωθήσει η επιτροπή καθώς όπως διαπιστώνει η χρήση τους παραμένει εξαιρετικά άνιση από χώρα σε χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε τα μέλη της επιτροπής αναμένεται να εξετάσουν σειρά τρόπον εν γένει βελτίωσης της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς αλλά και της ασφάλειας των προϊόντων, εκφράζοντας φόβους ότι δεν επιδεικνύουν όλα τα κράτη μέλη την αναγκαία φροντίδα.
Καλύτερα και, ίσως, φτηνότερα κτίρια
Η οδηγία για τα υλικά κατασκευών βρίσκεται και πάλι στο πρόγραμμα της επιτροπής για τον Ιανουάριο. Στόχος της είναι να ανοίξει η εσωτερική αγορά και για τα οικοδομικά υλικά, οδηγώντας σε αύξηση του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια μείωση των τιμών. Παράλληλα όμως εισάγονται και πρόνοιες για την καλύτερη πιστοποίηση της ασφάλειας των υλικών για τον άνθρωπο.
Ρούχα από το μέλλον, σήμερα…
Οι νέοι κανόνες για τη σήμανση των ρούχων που εξετάζει η επιτροπή αναμένεται μεταξύ άλλων να διευκολύνουν την εισαγωγή νέων υλικών χωρίς να υπονομεύεται η ασφάλεια όσων τα φορούν. Ρούχα που φορτίζουν κινητά; Δεν είναι επιστημονική φαντασία και ίσως σύντομα γίνουν εμπορική πραγματικότητα…
… και πολλά άλλα
Τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν επίσης το βαθμό στον οποίο εφαρμόζεται σωστά από τα κράτη μέλη η υφιστάμενη νομοθεσία, με ειδικές εκθέσεις για την εφαρμογή των κρίσιμων οδηγιών για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, που αμφότερες συναντούν προβλήματα σε αρκετές χώρες.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, Malcolm Harbour (ΕΣΜ, Βρετανία), ευχήθηκε η χρονιά που μόλις αρχίζει να θα φέρει "ισχυρό πρόγραμμα προστασίας του καταναλωτή" με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και καλύτερη προστασία για όλους, ειδικά στο ίντερνετ. Αυτή η διευκόλυνση και προστασία του καταναλωτή παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής της ΕΕ και ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην προσπάθεια είναι καθοριστικός


Πηγή: Europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου