Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Το ΕΚ για τους Ρομά: Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Με 12 εκατομμύρια μέλη, η κοινότητα των Ρομά είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στην Ευρώπη αλλά οι διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα παραμένουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Κι όμως, "Οι Ρομά είναι πολίτες όπως όλοι οι άλλοι" θυμίζει η Kinga Göncz, εισηγήτρια της Επιτροπής απασχόλησης για τη γνωμοδότησή της σε έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών.

Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, κατόπιν πρωτοβουλίας της εισηγήτριας για το θέμα, Lívia Járóka, οργάνωσε στις 30 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου ειδική ακρόαση για το θέμα με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και άλλων άμεσα ενδιαφερομένων.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Επίτροποι Δικαιοσύνης, Viviane Redding και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, László Andor, εκπρόσωποι της βελγικής προεδρίας αλλά και της επερχόμενης ουγγρικής και, οι δύο εισηγήτριες, Lívia Járóka (ΕΛΚ, Ουγγαρία) και Kinga Göncz (Σοσιαλιστές, Ουγγαρία).

Ουδείς διαφώνησε με το βασικό ζητούμενο, την ενσωμάτωση των Ρομά στην ευρωπαϊκή κοινωνία παρά τις τεράστιες δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα, με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής προεδρίας (η Ουγγαρία αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου), Zoltán Balog, να επισημαίνει ότι η επίτευξη προόδου είναι μια από τις πρωτεραιότητες που έχει θέσει η Βουδαπέστη για το εξάμηνό της στο τιμόνι της ΕΕ.

Παιδεία και απασχόληση

Οι δύο παράγοντες που αποτελούν κλειδί για την ενσωμάτωση των Ρομά είναι αναμφίβολα η παιδεία και η απασχόληση, καθώς, όπως επεσήμανε ο επίτροπος Andor, "η φτώχια είναι κληρονομική, από γενιά σε γενιά" και αντίδοτο σε αυτό είναι η παιδεία που δίνει ευκαιρίες απασχόλησης". Τα αποτελέσματα είναι προφανή αλλά σπάνια είναι άμεσα. Επισημαίνει σχετικά η έκθεση Járóka ότι η επένδυση στην εκπαίδευση για τους Ρομά αποδίδει καρπούς σε επίπεδο 20 ή 30 ετών όταν γίνεται και οικονομικά αποδοτικότερη από την επιδοματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, που με τη σειρά της τους κρατά καθηλωμένους στην ανέχεια.

Όπως επισήμαναν οι προσκεκλημένοι, η εκπόνηση στρατηγικής για τους Ρομά είναι από μόνη της θετική εξέλιξη έστω και μόνο γιατί μέχρι πρότινος απλώς δεν υπήρχε τίποτα, όμως τόνισαν ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί και από κάτι ακόμα ουσιαστικότερο: πραγματικά μέτρα. Όπως σημείωσε η επίτροπος Redding απαιτείται κινητοποίηση στα ίδια τα κράτη μέλη, καθώς σε πολλά το θέμα είναι στο πολιτικό πρόγραμμα αλλά δεν έχει φθάσει μέχρι την πολιτική πράξη…

Επισημαίνει επίσης η έκθεση την ανάγκη να αρχίσει η δουλειά από την αρχή, την ίδια τη βάση της κοινότητας που είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθεί καθώς, όπως τονίσθηκε, καμία πρωτοβουλία δεν θα αποδώσει αν δεν πηγάζει και από τους ίδιους και δεν στηρίζεται στη γνώση που έχουν των προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων της κοινότητάς τους.

Χρηματοδότηση από την ΕΕ

Κονδύλια της ΕΕ για τους Ρομά υπάρχουν και χρησιμοποιούνται. Ανέρχονται δε σε περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όμως όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση πρέπει να υπάρξει καλύτερος έλεγχος του κατά πόσον χρησιμοποιούνται προς όφελος των αποδεκτών, των ίδιων των Ρομά. Έτσι προτάθηκε να υποχρεωθούν τα κράτη μέλη να συντάσσουν λεπτομερείς εκθέσεις για την εφαρμογή των μέτρων που παίρνουν.

Κριτική σε Γαλλία και Ιταλία

Η Ιταλία και η Γαλλία επικρίθηκαν ιδιαίτερα από την εισηγήτρια αλλά και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στους Ρομά. Ετσι η Marilisa Fantacci της γαλλικής οργάνωσης "Collectif des Roms en Europe", επεσήμανε ότι μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι απελάσεις συνεχίζονται, για να αναρωτηθεί πως υπό τέτοιες συνθήκες μπορεί η Γαλλία να εφαρμόσει την όποια στρατηγική ενσωμάτωσης.

Σε αυτό η επίτροπος Redding η οποία είχε επικρίνει έντονα τη γαλλική στάση σημείωσε μόνο ότι τα όσα συμβαίνουν ανταποκρίνονται στους υφιστάμενους νόμους και κανόνες αλλά δεσμεύθηκε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Οι κανόνες είναι, προσέθεσε, ίδιοι και για τη Γαλλία και για όλα τα άλλα κράτη μέλη και κατέληξε τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο σεβασμός των νόμων περί ελευθερίας μετακίνησης και εγκατάστασης παραμένουν η καλύτερη ασπίδα.

http://www.europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου