Η συνεχώς αυξανόμενη "κατάληψη" των τηλεπικοινωνιακών υποδομών από την εντεινόμενη χρήση του ίντερνετ και τα πολυμέσα, ιδίως το βίντεο, το ζήτημα της ρύθμισης της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Μήπως όμως σηματοδοτεί και το τέλος της ισότιμης πρόσβασης όλων; Το ζήτημα τέθηκε στη διεθνή σύνοδο για το ίντερνετ που οργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο στις 11 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στη σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, των καταναλωτών αλλά και του πολιτικού κόσμου, επισημάνθηκαν ιδιαίτερα αφ ενός η σημασία για την κοινωνία της ελεύθερης πρόσβασης όλων στο διαδίκτυο, αφ ετέρου το πολύ πραγματικό πρόβλημα των περιορισμών που εκ των πραγμάτων θέτει το ζήτημα της χωρητικότητας των φυσικών υποδομών του διαδικτύου. Πολλοί μίλησαν έτσι για την ανάγκη μεγαλύτερης διευκόλυνσης της επιλογής εταιρίας - παρόχου του ίντερνετ από τους χρήστες, μεγαλύτερη διαφάνεια στους όρους χρήσης που επιβάλλουν οι εταιρία και, γενικά, την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των δικτύων ώστε να διασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα της υπηρεσίας.
Από την πλευρά του ΕΚ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και εισηγητής του σώματος για το νομοθετικό Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο, Malcolm Harbour (ΕΣΜ, Βρετανία) υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας τονίζοντας ότι οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώνουν σαφώς τους πελάτες τους σε περίπτωση που αποκλείουν ορισμένες υπηρεσίες, όπως η τηλεφωνία μέσω ίντερνετ (VoIP) καθώς και γενικότερα για τη δικτυακή πολιτική τους. Από τη δική τους πλευρά δε, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να μπορούν να παρέμβουν αν οι πάροχοι ακολουθούν αντιεμπορικές πρακτικές και, όπως σημείωσε συνολικά "στόχος μας είναι η ελάχιστη δυνατή ρύθμιση με τη μέγιστη δυνατή καινοτομία και δυνατότητα επιλογής για τους καταναλωτές".
Αναπόφευκτη η πρόσβαση ορισμένων κατά προτεραιότητα
Από την πλευρά τους, οι πάροχοι τόνισαν ότι οι περιορισμοί του διαδικτύου καθιστούν αναπόφευκτη τη διαχείριση της πρόσβασης στο δίκτυο, με άλλα λόγια τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως εξήγησε ο Robindhra Mangtani της ευρωπαϊκής ένωσης κινητής τηλεφωνίας, μόνο η αύξηση του ίντερνετ μέσω κινητού τηλεφώνου, θα τετραπλασιάσει τη χρήση των δικτύων κινητού μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Από την πλευρά του ο Sigurd Schuster της Nokia Siemens Networks επεσήμανε ότι "πρέπει μεν να είμαστε ακριβοδίκαιοι, αλλά τους νόμους της φύσης δεν μπορούμε να τους νικήσουμε".
Η τηλεφωνία μέσω ίντερνετ θύμα διακρίσεων
Ο Jean-Jaques Sahel της Skype ζήτησε να απαγορευθούν πρακτικές όπως η φραγή της τηλεφωνίας μέσω ίντερνετ, την οποία παρέχει η εταιρία του και προειδοποίησε για τον κίνδυνο γενίκευσης της "γκρίζας" πρόσβασης στο διαδίκτυο από χρήστες που βλέπουν τη νόμιμη πρόσβασή τους να περιορίζεται. Επισημαίνοντας δε ότι το Skype αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς από τα γαλλικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, μίλησε για "εμπορική λογοκρισία" …
Από την πλευρά των καταναλωτών ο Jérémie Zimmermann της γαλλικής οργάνωσης Quadrature du net και ο Thomas Nortvedt της νορβηγικής υπηρεσίας καταναλωτών επεσήμαναν τη δυσκολία αλλαγής παρόχου αλλά και κάτι άλλο: ότι η "συμφόρηση" που προβλέπεται είναι ακόμα θεωρητική και μπορεί να λυθεί με επενδύσεις στις υποδομές.
Αλλαγή παρόχου
Όπως επεσήμανε η Neelie Croes, Επίτροπος για την ψηφιακή ατζέντα, "αν ο πάροχος φράζει το Skype, αλλάξτε πάροχο" και τόνισε πώς ότι είναι νόμιμο και δεν προκαλεί συμφόρηση στο διαδίκτυο πρέπει να επιτρέπεται ελεύθερα και προειδοποίησε ότι η Επιτροπή θα λάβει μέτρα εναντίον οποιουδήποτε δεν σέβεται αυτή την αρχή.
Για το ΕΚ, η Pilar del Castillo Vera (ΕΛΚ, Ισπανία) σημείωσε ότι η διαχείριση του δικτύου δεν έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ανοικτής και ισότιμης πρόσβασης, ενώ η Catherine Trautmann (Σοσιαλιστές, Γαλλία) ζήτησε από την Επιτροπή και τη νέα Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή BEREC να επαγρυπνούν.
Από την πλευρά των Φιλελευθέρων, η Adina-Ioana Vălean (Ρουμανία) επεσήμανε πώς 120 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο λόγω της πολυδιασπασμένης ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς ενώ η Maria Badia Cutchet των Σοσιαλιστών (Ισπανία) ζήτησε να διαφυλαχθεί ο ανοιχτός και δημοκρατικός χαρακτήρας του ίντερνετ και ο Jan Philipp Albrecht των Πρασίνων (Γερμανία) τόνισε ότι το ίντερνετ "δεν είναι απλώς άλλη μία αγορά που απαιτεί ρύθμιση" και ως εκ τούτου θα πρέπει στον κυβερνοχώρο να ισχύουν ακριβώς οι ίδιες δημοκρατικές ελευθερίες που ισχύουν στον "αληθινό" κόσμο.
Τέλος, ο Herbert Raul (ΕΛΚ, Γερμανία), πρόεδρος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας επέμεινε στην ανάγκη να μη δημιουργούνται κανόνες "παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο".http://www.europarl.europa.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου