Η ικανότητα ενός ατόμου να συνεργάζεται με άλλους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα γονίδιά του, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.
Ειδικοί από το Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μελέτησαν 1.000 διδύμους, αναφορικά με την ικανότητά τους να δημιουργούν ομάδες και να συνεργάζονται αρμονικά με άτομα διαφορετικής φυλής και θρησκείας.
Οι μελέτες στις οποίες χρησιμοποιούνται δίδυμοι αποτελούν μία κλασική διαδικασία για να βρεθεί εάν υπάρχει γενετικός παράγοντας που επηρεάζει μια ασθένεια ή μια συμπεριφορά.
Οι μονοζυγωτικοί (ή πανομοιότυποι) δίδυμοι που έχουν κοινά όλα τα γονίδιά τους, συγκρίνονται με μη ετεροζυγωτικούς διδύμους, που έχουν κοινά λιγότερα γονίδια.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν γενετικές επιρροές σε αυτή την ικανότητα, αλλά επεσήμαναν ότι άλλοι παράγοντες κυρίως κοινωνικοί και ηθικοί είναι πιο πιθανό να υπερισχύουν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έρευνα κατέδειξε ότι οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους ετεροζυγωτικούς, να δώσουν παρόμοια απάντηση στο ερώτημα πώς αισθάνονται σχετικά με τη συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους.
Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι υπάρχει κάτι στα πρόσθετα γονίδια που μοιράζονται το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή τους στην ομαδική συνεργασία.
Οι μη ταυτόσημοι δίδυμοι που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια, έδωσαν λιγότερο κοινές απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα και φάνηκαν να έχουν μικρότερη διάθεση και ετοιμότητα να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους.
«Η επιτυχία μιας ομάδας αντανακλά τη γενετική κληρονομιά των μελών της, καθώς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως η κοινότητα στόχων, πεποιθήσεων και παραδόσεων», δήλωσε ο καθηγητής Timothy Bates, υπεύθυνος της μελέτης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Science».
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
Πηγή : Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου