Κάποτε οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας είχαν να κάνουν με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και με τα ποσοστά καπνιστών αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα και πολλές αρνητικές πρωτιές από το χώρο της οικονομίας. Έτσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το ελληνικό κόστος δανεισμού είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μεταξύ των 40 πιο αναπτυγμένων κρατών.
Παρά τις πολιτικές προβλέψεις για το αντίθετο τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα με αυτό τους δεκαετούς να έχει φτάσει στο 10,48% κάτω μόνο από το αντίστοιχο του.. Πακιστάν. Είναι εντυπωσιακό πως η Νότια Αφρική, η οποία έχει το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο στον κόσμο μεταξύ των πιο αναπτυγμένων κρατών, δανείζεται με 8,26%, δηλαδή αισθητά φθηνότερα απ’ ότι η Ελλάδα. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ινδονησίας κυμαίνεται στο 8,11%, της Ινδίας στο 7,86%, της Ουγγαρίας στο 7,05% του Μεξικού στο 6,34% και του Περού στο 5,65%.
Τα στοιχεία γίνονται ακόμη πιο δραματικά όταν μελετηθεί η ετήσια αύξηση του κόστους κρατικού κόστους δανεισμού γιατί σε αυτήν την περίπτωση, στο 2010, η Ελλάδα είναι παγκόσμια αρνητική πρωταθλήτρια με διαφορά. Αυτό γιατί, παρά τις πολιτικές προβλέψεις για το αντίθετο, από την αρχή της χρονιάς το κόστος δανεισμού για τη χώρα με βάση τα 10ετή ομόλογα έχει αυξηθεί κατά 5,90%, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος στον κόσμο είναι αυτή του Πακιστάν κατά 1,51% και η τρίτη της Πορτογαλίας κατά 1,21%.
Μάλιστα, από τις 40 χώρες της έρευνας, οι 35 είδαν το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται κατά το 2010 και μόνο η Ισπανία, η Ινδία, η Πορτογαλία, το Πακιστάν και η Ελλάδα κατέγραψαν σχετική αύξηση.
Μετά από όλα τα παραπάνω είναι λογικό πως οι τιμές των ασφαλίστρων ελληνικού χρέους από την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας είναι τα τρίτα υψηλότερα στον κόσμο ενώ η υπολογιζόμενη με βάση τα CDS πιθανότητα πτώχευσης της χώρας είναι 53,54%, ποσοστό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.
ΕΚΤΑ στο sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου