Ο Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του δήμου Βόλου, παρουσίασε πρόσφατα το προφίλ υγείας των κατοίκων της πόλης. Με μία καλαίσθητη έκδοση και μία δημόσια εκδήλωση δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας υγείας του τοπικού πληθυσμού, καθώς και δεδομένα που αφορούσαν κοινωνικούς παράγοντες, όπως η ανεργία, οικονομικούς, όπως η φτώχεια και περιβαλλοντικούς, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι υδάτινοι πόροι, κ.ά., που επιδρούν στην υγεία. Ανάλογη μελέτη είχε πραγματοποιήσει ο δήμος και το 1997, γεγονός που επέτρεψε τη διαχρονική μελέτη της εξέλιξης των δεικτών και των παραγόντων υγείας.
Η σημαντική αυτή προσπάθεια, περά από την αξία της καταγραφής, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής υγείας και κυρίως για τη χάραξη πολιτικής προαγωγής υγείας. Γιατί, ενώ αρκετοί δήμοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, οι δράσεις τους εξαντλούνται συνήθως σε ιατροκεντρικές παρεμβάσεις, με τη λειτουργία δημοτικών ιατρείων, εμβολιασμών ή την οργάνωση ιατρικών ομιλιών. Όμως, η σύγχρονη αντίληψη της Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, θέτει ως προτεραιότητες τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συστηματικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στην υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών (π.χ. διατροφή, κάπνισμα, άσκηση, κ.ά.) και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απειλών για την υγεία, καταπολεμώντας τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο δήμος του Βόλου έχει εδώ και αρκετά χρόνια υιοθετήσει αυτές τις αντιλήψεις και χάρις στον δραστήριο Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων, έχει αναπτύξει πλούσια τοπική δράση. Είχε πρωτοστατήσει στο Δίκτυο των Υγειών Πόλεων όταν αυτό λειτουργούσε στη δεκαετία του ’90 και τώρα διακρίνεται στο Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας, που ιδρύθηκε προς 3ετίας με τη συμμετοχή 46 δήμων.
Το δε παράδειγμα του Βόλου είναι έτοιμοι να ακολουθούσουν και άλλοι δήμοι του Δικτύου. Για το σκοπό αυτό, άλλα και για άλλες δράσεις Προαγωγής Υγείας, έχουν εκπαιδευτεί τα τελευταία 2 χρόνια περισσότερα από 100 στελέχη στο 3μηνο πρόγραμμα κατάρτισης Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, που προσφέρει το Δίκτυο στα μέλη του. Το επόμενο βήμα, θα είναι η διαμόρφωση ενός Δημοτικού Σχεδίου Δράσης Υγείας, βασισμένου στα συμπεράσματα του προφίλ υγείας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες υγείας των κατοίκων του δήμου.
Όλες αυτές οι ενέργειες θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στο άμεσο μέλλον, εν όψη των αλλαγών που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης» και που θα οδηγήσουν σε λιγότερους αλλά πιο ισχυρούς δήμους, ικανούς να ασκήσουν πολύ πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Από την άλλη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, η πολυπόθητη ανάπτυξη και ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απέναντι σ’ αυτές τις νέες προκλήσεις, οι δήμοι πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα, για να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που θα δημιουργηθούν, καθώς και τις επερχόμενες χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, προς όφελος της υγείας των δημοτών τους. Και ο δήμος Βόλου, είναι σίγουρα ένας από τους δήμους που έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου