Λήγει στις 31 Αυγούστου η προθεσμία για τη μεταδημότευση προκειμένου οι εκλογείς να μπορούν να ψηφίσουν στο νέο δήμο στις 7 Νοεμβρίου.
Τι χρειάζεται για να κάνετε μεταδημότευση:
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσετε για να κάνετε μεταδημότευση, είναι:
Έγγαμοι:
-Αιτήσεις και των δύο ενδιαφερόμενων (σχετικό έντυπο υπάρχει στους δήμους) ή αν υπάρχουν και ενήλικα παιδιά, αιτήσεις και αυτών μαζί με σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις άρθρου 8, Ν. 1599/1986 περί αγαμίας τους
-Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα που μεταδημοτεύουν
-Αποδεικτικά στοιχεία για την τουλάχιστον διετή μόνιμη κατοικία στο Δήμο. που πρόκειται να μεταδημοτεύσουν. Η απόδειξη της διετούς κατοικίας γίνεται με την προσκόμιση κάθε πρόσφορου μέσου (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΚ, εκκαθαριστικά εφορίας κλπ) που χρονολογείται τουλάχιστον από διετίας, καθώς και ενός προσφάτου. Τα αποδεικτικά στοιχεία συνοδεύονται και από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου για τη συνεχή από διετίας κατοικία του στο δήμο μεταδημότευσης
-Ορισμένοι δήμοι ζητούν και βεβαίωση περί τουλάχιστον διετούς μόνιμης κατοικίας από το αρμόδιο Τμήμα της Δημοτικής Αστυνομίας περιοχής όπου οι ενδιαφερόμενοι κατοικούν.
Άγαμοι:
-Αίτηση του ενδιαφερόμενου (σχετικό έντυπο υπάρχει στη Διεύθυνση Δημοτικής Κατάστασης)
-Ατομικό Πιστοποιητικό Γεννήσεως του ενδιαφερόμενου - με πλήρη στοιχεία - από το Δήμο ή την Κοινότητα που αυτός ανήκει (Μητρώο Αρρένων, ακριβή ημερομηνία γέννησης, θρήσκευμα, χρόνος και τρόπος κτήσεως Ελληνικής Ιθαγένειας)
-Αποδεικτικά στοιχεία για την τουλάχιστον διετή μόνιμη κατοικία στο Δήμο που πρόκειται να μεταδημοτεύσουν.
Διαζευγμένοι:
-Αίτηση του ενδιαφερόμενου (σχετικό έντυπο υπάρχει στη Διεύθυνση Δημοτικής Κατάστασης)
-Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα που αυτός μεταδημοτεύει
-Εφόσον ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι δημότης του Δήμου που γίνεται η μεταδημότευση και δεν υπάρχουν παιδιά, κατατίθενται αυτά τα δικαιολογητικά μόνον και μεταφέρεται ο/η σύζυγος σε νέα Ονομαστική Μερίδα, λόγω διαζυγίου. Εάν υπάρχουν παιδιά, ελέγχεται και το θέμα της γονικής μέριμνας και επιμέλειας των παιδιών, για να γραφούν αυτά ανάλογα στην ονομαστική μερίδα της/του συζύγου. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται και η κατάθεση του ιδιωτικού συμφωνητικού των δύο γονέων, καθώς και της δικαστικής απόφασης λύσεως του γάμου που επικυρώνει το ιδιωτικό συμφωνητικό (εφόσον το διαζύγιο είναι συναινετικό) ή μόνον η δικαστική απόφαση επιμέλειας, εφόσον το διαζύγιο εκδίδεται κατ΄ αντιδικία.
-Αποδεικτικά στοιχεία για την τουλάχιστον διετή μόνιμη κατοικία αυτών, στο Δήμο που πρόκειται να μεταδημοτεύσουν.
Για το δικαίωμα εκλέγειν-εκλέγεσθαι ομογενών και ξένων υπηκόων
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωση τη νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι υπηκόων της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας και της Ελβετίας, κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.
Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία δημοτολογίων του δήμο μόνιμης διαμονής τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την εγγραφή τους στο οικείο πληροφοριακό σύστημα, η οποία γίνεται αυτοματοποιημένα.
Εφόσον διαπιστωθεί εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν στην εν λόγω υπηρεσία:
-αίτηση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη,
-επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου νόμιμης διαμονής σε ισχύ, η οποία στην περίπτωση των πολιτών ΕΖΕΣ που λαμβάνουν τον σχετικό τίτλο από την Ελληνική Αστυνομία έχει τη μορφή βεβαίωσης εγγραφής πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
-επικυρωμένο αντίγραφο ισχυρού διαβατηρίου και
-βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας του οικείου Δήμου.
Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, ακριβώς όπως και στις λοιπές κατηγορίες νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών που ζητούν την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αναζητείται αυτεπαγγέλτως από τον Δήμο, με την ίδια φόρμα αναζήτησης.
www.eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου