Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Μαραθώνιες Αρρυθμίες

Η Μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη το 490 π.Χ. - ανάμεσα στους Αθηναίους και Πλαταιείς από τη μια πλευρά και τους Πέρσες από την άλλη - στην πεδιάδα του Μαραθώνα. Σήμανε το τέλος της πρώτης ουσιαστικής απόπειρας της περσικής αυτοκρατορίας, επί βασιλείας Δαρείου Α', να υποτάξει τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι Αθηναίοι – αφού ήταν ο επόμενος στόχος του περσικού στρατού - έστειλαν αγγελιοφόρο στη Σπάρτη. Ήταν ο Φειδιππίδης που διέτρεξε την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη, (220 χιλιόμετρα), σε 48 ώρες. Όταν έφυγε, οι Πέρσες αποβιβάζονταν στον Μαραθώνα και ετοιμάζονταν για μάχη. Ο ημεροδρόμος εξήγησε τη κατάσταση στους πέντε Εφόρους και οι Σπαρτιάτες δέχθηκαν να στείλουν βοήθεια, όχι όμως πριν περάσουν δέκα μέρες, επειδή μεσολαβούσαν τα Κάρνεια.

Οι Αθηναίοι παρέταξαν στο Μαραθώνα, περίπου, 10.000 άντρες. Η μόνη ενίσχυση ήρθε από τους Πλαταιείς, δηλαδή 1.000 στρατιώτες.

Οι δέκα στρατηγοί-επικεφαλής του αθηναϊκού στρατού ήταν διχασμένοι. Πέντε υποστήριζαν ότι ήταν λίγοι για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες, ενώ οι υπόλοιποι - ανάμεσά τους και ο Μιλτιάδης - ήταν υπέρ της μάχης.

Οι νεκροί Πέρσες υπολογίζονται γύρω στους 6.400, ενώ οι Έλληνες έχασαν 192. Μετά τη νίκη τους στάλθηκε ξανά ο αγγελιοφόρος για την αναγγελία της νίκης στην Αθήνα, ο οποίος ξεψύχησε μόλις έφτασε, από κούραση. Ο Φειδιππίδης έτρεξε την απόσταση χωρίς παύση, μπήκε στη Συνέλευση της Βουλής, όπου αναφώνησε «Νενικήκαμεν» (νικήσαμε). Η ιστορική ακρίβεια αυτού του μύθου είναι αμφίβολη, ιδιαίτερα μετά τους απολογισμούς της μάχης από τον Ηρόδοτο.

Την επομένη της μάχης έφτασαν οι ενισχύσεις από τη Σπάρτη. Κατάφεραν να καλύψουν την απόσταση - Σπάρτη έως Αθήνα - σε τρεις μέρες, μόνο.
Ο Μαραθώνιος είναι αγώνας αντοχής, με μια επίσημη απόσταση 42,195 χιλιομέτρων (26 μίλια 385 γιάρδες).

Η ιδέα της οργάνωσης του αγώνα προήλθε από τον Michel Bréal και υποστηρίχθηκε από τον Pierre de Coubertin, τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο πρώτος μαραθώνιος κερδήθηκε από τον Χαρίλαο Βασιλάκο σε 3 ώρες και 18 λεπτά, με τον Σπύρο Λούη να έρχεται πέμπτος.

Ο νικητής του πρώτου ολυμπιακού μαραθωνίου το 1896 (μόνο για άνδρες) ήταν ο Σπύρος Λούης, Έλληνας μεταφορέας νερού. Νίκησε με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, τυπικά, 500ml νερού - κάθε 5-10 χλμ. - είναι αρκετά.
Ένας αθλητής μπορεί να αποθηκεύσει γύρω στις 2000kcal γλυκόζη στον οργανισμό, αρκετά για, περίπου, 30χλμ. Έτσι, μπορεί να μην έχει αρκετή ενέργεια στα τελευταία 10 χλμ. Αυτό λέγεται «hit the wall» και είναι συναίσθημα απότομης και αναπάντεχης εξάντλησης.

Τα παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο είναι 2 ώρες, 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. Έγινε στο Βερολίνο από τον Αιθίοπα Haile Gebrselassie, στις 28 Σεπτεμβρίου 2008. Το παγκόσμιο ρεκόρ αντιπροσωπεύει έναν μέσο ρυθμό 2:57 ανά χιλιόμετρο, μέση ταχύτητα πάνω από 20,4 km/h.

Το παγκόσμιο ρεκόρ για τις γυναίκες έγινε από τη Βρετανή Paula Radcliffe, στο Λονδίνο, 13 Απριλίου 2003, σε 2 ώρες, 15 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.
Τι λες; Θα τρέξεις; Έχει χρειαστεί κάποτε στη ζωή σου να τρέξεις για κάτι σημαντικό;

Πηγή
* Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Β'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου