Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τα εδάφη υποφέρουν από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων

Υπερκορεσμένα από φώσφορο και κάλιο είναι το 85% και το 50% αντίστοιχα, των ελληνικών καλλιεργήσιμων εδαφών εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης γεωργικών λιπασμάτων που το ελληνικό κράτος επιδοτούσε τις προηγούμενες πέντε δεκαετίες. Τα στοιχεία παρουσίασαν Ελληνες ερευνητές στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της European Society for Soil Conservation που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Τέσσερα εργοστάσια λιπασμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Δ. Μακεδονία προσέφεραν, κατόπιν πολιτικής επιλογής, φθηνά λιπάσματα στην ελληνική γεωργία χωρίς ποτέ να υπάρξουν προβληματισμός και έλεγχοι, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Εδαφολογίας (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας) που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρες περιοχές όπως ο Θεσσαλικός κάμπος υποφέρουν σήμερα από την αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων με τις τιμές της νιτρορρύπανσης στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και τα νιτρώδη να συνιστούν μόνιμη απειλή για την υγεία μικρών και μεγάλων. «Αγρότες και υπηρεσίες είμαστε συνυπεύθυνοι για την υπάρχουσα κατάσταση», τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας κ. Α. Παπαδόπουλος.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις από τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν είχαν ως αποτέλεσμα να βγει ο γεωπόνος από την παραγωγή επειδή ο αγρότης με την επιδότηση θα έπαιρνε ούτως ή άλλως τα χρήματά του. Οσοι από τους γεωπόνους και ερευνητές επιχείρησαν να προειδοποιήσουν την πολιτεία, δεν εισακούστηκαν, καθώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων άκουγαν μόνο τους αγροτοσυνδικαλιστές και ενδιαφέρονταν μόνο για το πολιτικό κόστος. Σήμερα, που τα τρία από τα τέσσερα εργοστάσια χημικών λιπασμάτων έκλεισαν και ξένες εταιρείες μπήκαν στην ελληνική αγορά πουλώντας ακριβότερα τα λιπάσματα, οι Ελληνες αγρότες, λόγω κόστους, ψάχνουν πλέον με εδαφολογικές αναλύσεις αν και πόσο λίπασμα χρειάζονται οι καλλιέργειές τους» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το Ινστιτούτο Εδαφολογίας έχει εκπονήσει -με τη χρήση δορυφορικών γεωγραφικών συστημάτων- εδαφολογικούς χάρτες μέσω των οποίων οι αγρότες σε όλο σχεδόν τον νομό Κοζάνης, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χίου μπορούν να πληροφορηθούν τι χρειάζονται τα χωράφια τους, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Παράλληλα, σχεδιάζει να ενσωματώνει μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων, τα αποτελέσματα όλων των εδαφολογικών αναλύσεων που ζητούν από το Ινστιτούτο ετησίως περίπου 5.000 αγρότες (13.000 αναλύσεις) απ’ όλη τη Β. Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός βαίνει αυξανόμενος καθώς το 50% όσων απευθύνθηκαν το τελευταίο 6μηνο στο Ινστιτούτο είναι άτομα που επιστρέφουν στα χωράφια εξαιτίας της ανεργίας και της οικονομικής ύφεση.

Του Θαναση Tσιγγανα στην kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου