Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ερχονται θερμές νύχτες

Το μικρό «καλοκαιράκι» του Νοεμβρίου, το οποίο μπήκε δυναμικά στον Δεκέμβριο και κοντεύει να κρατήσει ως τα Χριστούγεννα, έχει προβληματίσει τους έλληνες επιστήμονες. «Ηταν ο θερμότερος Νοέμβριος στην Ιστορία μετά το 1926» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Οζοντος κ. Χρ. Ζερεφός . Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, η περίοδος από το 1980 ως σήμερα είναι η πιο ζεστή τριακονταετία από τότε που έχουμε μετρήσεις στην Ελλάδα, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος αφήνει τα σημάδια της στην Ελλάδα. Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τελευταία, ολοένα συχνότερα, πολλές περιοχές της χώρας. Το 1989-1990 στην Αθήνα είχε καταγραφεί ρεκόρ ξηρασίας με 40% λιγότερες βροχοπτώσεις από τις συνήθεις για την περιοχή. Λίγα χρόνια αργότερα, τα έτη 2002-2003, η κατάσταση αντεστράφη και παρατηρήθηκε ρεκόρ βροχής- έβρεξε 2,5 φορές περισσότερο από τις συνήθεις τιμές. Οσο για καύσωνες, ο πιο οδυνηρός ήταν εκείνος του 1987, οπότε πέθαναν περισσότερα από 1.000 άτομα. Αφόρητοι όμως ήταν και οι καύσωνες του 2007, του 2009 αλλά και ο εφετινός.

«Ο τελευταίος Νοέμβριος θα μείνει στην Ιστορία για τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και ζέστης που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, αλλά και για το ψύχος και τα χιόνια που έπληξαν τη Βόρεια Ευρώπη. Και στις δύο περιοχές υπήρξε κλιματική ανωμαλία» επισημαίνει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα, ο κ. Ζερεφός. Προσθέτει ωστόσο ότι «σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς σε ποιον βαθμό έχει ευθύνη η κλιματική αλλαγή ή αν τελικά πρόκειται για μια φυσική διακύμανση του κλίματος. Πά ντωςη ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ακόμη δεν έχει θεριέψει. Αυτό θα συμβεί μετά το 2050. Τώρα ακόμη μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Εν τούτοις ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι το μέλλον επιφυλάσσει ακραίες «εκπλήξεις» για τη χώρα μας, αλλά πιο σύντομα. Στα χρόνια 2021-2050, σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του WWF Ελλάς οι οποίοι υλοποίησαν μελέτη για τις κλιματικές αλλαγές, οι συνθήκες στην Ελλάδα θα είναι ζοφερές.

Οι κάτοικοι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία και Λάρισα θα ζουν υπό συνθήκες καύσωνα (θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου) για επιπλέον 20 ημέρες τον χρόνο. Επίσης, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας και κύριο ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρα Χρ. Γιαννακόπουλο, στην Αθήνα και στον Βόλο, όπως και σε Θεσσαλονίκη, Λαμία και Λάρισα, η συνολική βροχόπτωση αναμένεται ότι θα μειωθεί. Παρ΄ όλα αυτά θα αυξηθούν κατά 10%-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις, με κίνδυνο να αυξηθούν και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου, στους δέκα μεγαλύτερους αγροτικούς νομούς της χώρας θα πολλαπλασιαστούν οι ημέρες καύσωνα και οι συνεχείς ημέρες χωρίς βροχή. Στην Εύβοια από το 2021 και μετά αναμένονται επιπλέον 25 ξηρές ημέρες τον χρόνο σε σχέση με σήμερα, ενώ οι Σέρρες και η Λάρισα θα αντιμετωπίσουν επιπλέον 20 ημέρες καύσωνα τον χρόνο.

Εξαιτίας των ακραίων συνθηκών, στους εθνικούς δρυμούς θα αυξηθούν οι ημέρες με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς. Η μέση μέγιστη θερινή θερμοκρασία στις περιοχές αυτές αναμένεται ότι θα ανέβει ως και 2 βαθμούς Κελσίου. Περισσότερο θα επηρεαστούν οι εθνικοί δρυμοί Βίκου Αώου, Πίνδου, Ολύμπου, Οίτης και Πρεσπών.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=371197&dt=04/12/2010#ixzz178p8szGH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου