Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Προτάσεις για την Αθήνα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη Λαμία

Ο συνδυασμός «Δικαίωμα στην πόλη» επιμένει στον στόχο που έθεσε από την αρχή: «Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.Και πρώτα απ΄ όλα,η διοίκησή της.Η πόλη χρειάζεται νέες πλειοψηφίες,χρειάζεται νέες συνεργασίες». Χθες ο κ. Καμίνης παρουσίασε δέσμη μέτρων σε επτά κρίσιμους τομείς της πόλης, που, εφόσον εκλεγεί, θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας δημοτικής αρχής.

Στο επίπεδο της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης και για την ανακούφιση των δημοτών που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση προτείνει:

* Συνεργασία με χονδρεμπόρους και σουπερμάρκετ για μειωμένες τιμές στα τρόφιμα ημέρας και διάθεση υπολοίπων σε πρωτοβουλίες σίτισης και αλληλεγγύης.

* Διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης (σε συνεργασία με οργανώσεις πολιτών που υλοποιούν κοινωνικά προγράμματα), που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των διαθέσιμων υπηρεσιών πρόνοιας. Στα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών περιλαμβάνει την αξιοποίηση της εθνικής απογραφής του 2011 για την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά, μέτρα περίθαλψης και υγιεινής για τις ομάδες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, πίεση για ταχεία εξέταση των αιτήσεων και την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται προκειμένου να μεταβούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Για την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής ο κ. Καμίνης θέτει σε προτεραιότητα:

* Επείγον πρόγραμμα φωτισμού δρόμων και πλατειών, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλή παραβατικότητα.

* Ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας για την απελευθέρωση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους.

* Συντήρηση και αναβάθμιση σε όλες τις παιδικές χαρές.


*Τακτικό καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων («δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να εξαγγέλλεται», σχολίασε), άμεση προμήθεια 10.000 κάδων ανακύκλωσης που λείπουν.

*Δημοτικές υπαίθριες αγορές που θα πάρουν τη θέση του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου, ώστε να διατίθενται νομίμως προϊόντα και να ενταχτούν σταδιακά οι μετανάστες (μέτρο που πρότεινε προεκλογικά και ο Γ. Αμυράς).

*Διαφάνεια με έγκαιρη δημοσιοποίηση διαγωνισμών και οικονομικών αποτελεσμάτων στο Διαδίκτυο.

*Ασφάλεια για όλους τους πολίτες με περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας. Καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά, μέτρα περίθαλψης και υγιεινής για τους εξαθλιωμένους άστεγους, τοξικοεξαρτημένους, μετανάστες.

*Ενίσχυση του ρόλου των εφτά διαμερισμάτων και του νέου θεσμού του «Συμπαραστάτη Δημότη-Επιχείρησης» στα πρότυπα του «Συνήγορου του Πολίτη».

*Με στόχο την πολιτιστική αναζωογόνηση και διεθνή προβολή της Αθήνας προγραμματίζει τη σταθερή σύνδεση με το Φεστιβάλ Αθηνών και διασπορά των εκδηλώσεών του σε όλη την πόλη και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και τη φιλοξενία των νεανικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε χώρους του δήμου.

*Δημιουργία επτά «μικρών δήμων» στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Προτείνει ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τα διαμερισματικά συμβούλια και τους προέδρους τους, ώστε να αναδειχθούν ως τοπικά δημαρχεία. Αντιστοίχως αποκεντρώνονται οι πόροι και εφαρμόζεται ο συμμετοχικός προϋπολογισμός με αφετηρία το 30% του επενδυτικού προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=322108&dt=10/11/2010#ixzz14r0NR73n

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου