Δεν μπορεί, αναρωτηθήκαμε, σε κάτι θα ξεχωρίζει και η Ελλαδίτσα μας απο τις υπόλοιπες «Ευρωπαικές» χώρες. Σε κάτι θα είμαστε και εμείς πρώτοι στην Ευρωζώνη και γιατί όχι και παγκόσμια.. με αυτές τις σκέψεις άνοιξαμε το Google και αφού βάλαμε τις σωστές λέξεις κλειδιά και πατήσαμε το Αναζήτηση, ήρθαν και τα αποτελέσματα της μικρής μας έρευνας. Τα οποία φυσικά σας τα παρουσιάζουμε.
Τα πιο πολλά αποτελέσματα είναι απο άρθρα που έχουν δημοσιευτεί μέσα στο 2010, δύο το 2009 και ένα απο αυτά το 2008. Κάποια αποτελέσματα είναι θετικά για την χώρα μας αλλά τα περισσότερα δυστυχώς είναι αρνητικά.
Πιο συγκεκριμένα:
Πρώτη σε φόρους η Ελλάδα
Έναν από τους υψηλότερους φόρους φυσικών προσώπων τόσο μεταξύ των 27 κοινοτικών χωρών, όσο και μεταξύ των 16 της ευρωζώνης, εμφανίζει η Ελλαδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Φέτος ο φόρος ανήλθε στο 45%, ενώ στην ευρωζώνη είναι στο 42,4%.
Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε ποσοστά παχυσαρκίας (2008)
Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η παχυσαρκία για την Ελλάδα, καθώς τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν υστερούν και οι ενήλικες. Το 35,2% του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας είναι υπέρβαρο, ενώ το 22,5% παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία παίρνει τη μορφή πανδημίας λόγω της δραματικής αύξησης του αριθμού των παχύσαρκων ατόμων τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις υπό ανάπτυξη χώρες και το ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστά παχυσαρκίας και ειδικά της παιδικής στην Ευρώπη επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Τζάντ Μούσλεχ και ο ενδοκρινολόγος Θεμιστοκλής Τζώτζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την 24η Οκτωβρίου που έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.
Πρώτη στα θανατηφόρα τροχαία η Ελλάδα
Θλιβερή πρωτιά στον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατέχει η Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
Αν και παρουσιάζει μείωση κατά 23% σε σχέση με το 2001, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στα τροχαία με 130 νεκρούς ανά εκατ. κατοίκων.
Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009 ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ήταν 69 νεκροί ανά εκατ. κατοίκους, γεγονός που συνιστά μείωση κατά 36% σε σχέση με το 2001.
Η Ελλάδα πρωτη στον πληθωρισμό
Σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης , που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ και αφορούν τις χώρες της Ευρωζώνης, για τον μήνα Ιούνιο 2010 σε σχέση με τον Ιούνιο2009, προκύπτει ότι η Έλλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά στις αυξήσεις, σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Συγκεριμμένα:
Η Ελλάδα πρώτη στον πληθωρισμό μέ 5,2% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 1,4%
Η Ελλάδα πρώτη στην ένδυση με αύξηση 2,5% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 0,3% .
Η Ελλάδα πρώτη στά καύσιμα με αύξηση 41,5% , όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 11,6%.
Η Ελλάδα πρώτη στις μεταφορές επιβατών μέ σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6% ,όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 3,5%.
Η Ελλάδα πρώτη στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 9,3%όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 1%.
Η Ελλάδα πρώτη στις καφετέριες και ξενοδοχεία με αύξηση 3,6% ,όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 1,2%.
Η Ελλάδα πρώτη στο καπνό με αύξηση 19,9% ,όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 5,4%.
Η Ελλάδα πρώτη στο κρασί με αύξηση 2,6% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 0,5%
Η Ελλάδα πρώτη στη ζάχαρη, μέλι, ζαχαρώδη με αύξηση 2,4% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι -0,3%
Η Ελλάδα πρώτη στη μπύρα με αύξηση 11,5% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 0,8%
Η Ελλάδα πρώτη στις ασφαλίσεις μεταφορών με αύξηση 18% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 5,4%
…και στο κάπνισμα πρώτη η Ελλάδα
Τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού διατηρούν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3-19 Οκτωβρίου 2009 , το 42% των Ελλήνων (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29% (35% άνδρες και 25% γυναίκες). Στην ΕΕ υψηλά ποσοστά θεριακλήδων παρατηρούνται ακόμη στη Βουλγαρία με 39% και στην Ουγγαρία με 38%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ σημειώνονται στη Σουηδία με 16% και τη Φινλανδία με 21%.
Πρώτη στις «μαϊμούδες» η Ελλάδα
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στα προϊόντα«μαϊμούδες», σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τσιγάρα, ρούχα και φάρμακα τα πιο συχνά είδη που διακινούνται παράνομα, ενώ πρωταρχική πηγή εισροής είναι η Κίνα.
Η έκθεση αφορά τις δράσεις στα τελωνεία της ΕΕ για την «καταπολέμηση των απομιμήσεων και παραποιήσεων», αλλά και την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και όπως προκύπτει τα προϊόντα «μαϊμούδες», που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν από 3,6 εκατ. το 2008 σε 21,9 εκατ. το 2009.
Συνολικά για τους «27» δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα το 2009.
Το σύνολο εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2008, που ήταν178, 9 εκατ. προϊόντα.
Μετά την Ελλάδα, σε δεσμεύσεις προϊόντων ακολουθούν η Ολλανδία με 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. αντικείμενα και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. αντικείμενα.
Πρώτη παγκοσμίως η Ελλάδα στις θαλάσσιες μεταφορές
Σύμφωνα με έρευνα της N. Cotzias Shipping Consultants (NCSC) ο παγκόσμιος ενεργός στόλος ανέρχεται σε 72.268 πλοία και 1.33 δισ. τόνους μεταφορική ικανότητα (DWT)
Η Ελλάδα είναι πρώτη με 15% του συνόλου της μεταφορικής ικανότητας (DWT), αλλά 3η σε αριθμό πλοίων με 5,4% συνόλου.
Η Ιαπωνία είναι δεύτερη με 14% στον τομέα της χωρητικότητας DWT – όμως είναι πρώτη σε αριθμό πλοίων με το 10% συνόλου.
Η Κίνα είναι 3η αν προσθέσουμε τον στόλο του Χονγκ Κόνγκ και της Ταιβάν (Taipei) με 13,5% της παγκόσμιας χωρητικότητας DWT και πρώτη με 7.200 πλοία.
Όσο αφορά συνολικά τον παγκόσμιο στόλο μαζί με τα υπό ναυπήγηση πλοία είναι ανέρχεται στα 81.036 πλοία (8.768 πλοία υπό παραγγελία), 1.78 δισ. τόνοι μεταφορική ικανότητα (οι 450 εκατομμύρια τόνοι υπό παραγγελία).
Στην κατηγορία αυτή Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά στον παγκόσμιο στόλο σε DWT, 259 εκ. τόνοι 15% συνόλου,.
Η Ελλάδα ΠΡΩΤΗ στην Ευρώπη και ΤΡΙΤΗ στον κόσμο σε εκτρώσεις.
Tο 22% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση. 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι εφηβικής ηλικίας.
* 250.000 εκτρώσεις γίνονται στη χώρα μας ετησίως, αριθμός υπερδιπλάσιος των γεννήσεων. Οι ειδικοί υποπτεύονται ωστόσο ότι τα περιστατικά ξεπερνούν τα 500.000. 190.000 εκτρώσεις γίνονται ετησίως στη Μ. Βρετανία, που έχει 5πλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.
* 40.000 εκτρώσεις το χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
* 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου.
* 1 στις 2 έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχει ενημερώσει ούτε τη μητέρα της.
Πρώτη σε «Πράσινα Σπίτια» η Ελλάδα (;)… λόγω ηλιακών θερμοσίφωνων
Το υψηλό νούμερο οφείλεται, όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της «El Mundo», στους ηλιακούς θερμοσίφωνες που είναι εγκαταστημένοι σχεδόν σε όλα τα σπίτια της Ελλάδας.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα «η διάδοση των ηλιακών θερμοσίφωνων, που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1980, δεν οφείλεται σε κυβερνητική παρέμβαση ή επιδοτήσεις, αλλά σε ιδιωτική πρωτοβουλία και στην αυξημένη ζήτηση που έριξε στη συνέχεια τις τιμές»
Πρώτη και με διαφορά…στην ΔΙΑΦΘΟΡΑ η Ελλάδα και φετος
Πρώτη σε διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται η Ελλάδα, σε ισοπαλία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του μη κυβερνητικού οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια για το 2009. Μάλιστα, η χώρα χάνει πολλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, αφού φέτος έπεσε στην 71η θέση (από την 57η πέρυσι). Η Ελλάδα θεωρείται λιγότερο διαφανής από τη Γκάνα, το Κουβέιτ και τη Ναμίμπια.
Η Ελλάδα πρώτη στην ανακύκλωση λαμπτήρων και φωτιστικών
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ανακύκλωση λαμπτήρων και φωτιστικών αποβλήτων, ανάμεσα στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος».
Πάνω από 20,000 λαμπτήρες συλλέχθηκαν για να ανακυκλωθούν μέσα σε διάστημα 2 μηνών από το σύστημα Φωτοκύκλωση Α.Ε., αρμόδιος φορέας για την οργάνωση και λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης των Αποβλήτων φωτιστικών και λαμπτήρων στη χώρα.
Πρώτη η Ελλάδα στην εξάρτηση από το Διαδίκτυο
Σύμφωνα με το συνέδριο που οργανώνεται από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας και την Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων ο εθισμός των νέων στην Ελλάδα -σε μία χώρα με πολύ χαμηλή διείσδυση του διαδικτύου, φτάνει στο 8.2% μεταξύ των χρηστών !!!
Το ποσοστό αυτό κρίνεται ως πολύ υψηλό και κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως. Στην Νορβηγία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1.98%, στην Ιταλία 5.4% , στην Νότια Κορέα 1.6%, και στην Κίνα δύο έρευνες δίνουν επιπολασμό 2.4% και 5.52% .
Πρώτη στην Ευρώπη σε πνιγμούς η Ελλάδα
Την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους από πνιγμό κατέχει η Ελλάδα, την ώρα που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στα αναπτυγμένα κράτη ο πνιγμός αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, με μέση ετήσια επίπτωση περίπου 2,5-3,5 ανά 100.000 κατοίκους. Για τα παιδιά ηλικίας 1 μηνός έως 14 ετών και για τους νέους ενήλικες αποτελεί τη δεύτερη αιτία βλάβης και θανάτου από ατύχημα.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία πέθαναν από πνιγμό 5.704 άνθρωποι κατά την εικοσαετία 1980-1999. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το 2005 έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού 215 άνθρωποι, το 2006 290, ενώ το 2007 ο αριθμός ανήλθε στους 302. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 35 παιδιά και έφηβοι και 270 ενήλικες πεθαίνουν από πνιγμό στη χώρα μας. Το 80% των ατυχημάτων αφορά άρρενες.
Πρώτη σε αναλογία γιατρών η Ελλάδα
Το 2007 σε κάθε 1.000 Έλληνες αντιστοιχούσαν 5,4 γιατροί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες ο ΟΟΣΑ, η υψηλότερη αναλογία μεταξύ όλων των μελών του οργανισμού.
Ο μέσος όρος για τα μέλη του οργανισμού είναι μόλις 3,1 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους ενώ η αμέσως επόμενη χώρα μετά την Ελλάδα είναι το Βέλγιο με 4 γιατρούς.
Το 1990, η Ελλάδα διέθετε 3,4 γιατρούς για 100 κατοίκους.
Πάντως η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη αναλογία γενικών ιατρών έναντι γιατρών με ειδικότητα: 0,33 έναντι 3,39 για κάθε χίλιους κατοίκους.
Πρώτη και… χειρότερη στην παραοικονομία η Ελλάδα
Την πρώτη θέση στην παραοικονομία για το 2010 εκτιμάται ότι θα κατέχει το 2010 η Ελλάδα, μεταξύ 21 κρατών του ΟΑΣΑ. Την κυρίαρχη τετράδα συμπληρώνουν οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι λεγόμενες και PIGS(Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία).
Στις παραπάνω χώρες, τα «μαύρα» ευρώ πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ και ανέρχονται συνολικά σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Τροφοδοτούμενη από την οικονομική κρίση, η παραοικονομία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα «χτυπήσει» φέτος το 25,2% του επίσημου ΑΕΠ (πάνω από 60 δισ. ευρώ!), με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται πρώτη στη μαύρη λίστα, ακολουθούμενη κατά πόδας από την Ιταλία (22,2%) και την Ισπανία (19,8%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, όπου η παραοικονομία φτάνει το 19,7%.
Τις παραπάνω προβλέψεις διατυπώνει σε έρευνά του ο καθηγητής του αυστριακού πανεπιστημίου του Λιντς, Φρίντριχ Σνάιντερ, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος Ευρωπαίος αναλυτής σε θέματα σκιώδους οικονομίας και «μαύρης εργασίας»
Πρώτη η Ελλάδα στη διατήρηση παραδοσιακών σκαφών.
Η Ελλάδα επιμένει στην διατήρηση παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιάννη Γκλαβάκη και μάλιστα έχει υλοποιήσει τα περισσότερα προγράμματα( όπως φαίνεται από τον πίνακα στο τέλος του δελτίου). Μέχρι σήμερα έχουν συγχρηματοδοτηθεί 21 τέτοια έργα συντήρη σης στο πλαίσιο του ελληνικού Επιχειρισιακού Προγράμματος για την αλιεία 2000-2006 με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους € 1.003.301. Τα έργα αυτά στοχεύουν στη συντήρηση αλιευτικών σκαφών με ιστορική αξία ή ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά σχεδίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι α πό τα 21 σκάφη τα 19 συντηρήθηκαν με την φροντίδα των τοπικών αρχών και δύο προορίζονται για σ υμμετοχή σε αλιευτικές έρευνες. Οπως ήταν αναμενόμενο εντονότερο ενδιαφέρον έδειξαν φορείς περιοχών με μεγάλη ναυτική παράδοση.
Πηγή:dinfo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου