Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ο... θάνατος του καταναλωτικού δανείου

Οι τράπεζες απορρίπτουν σήμερα τις 8 στις 10 αιτήσεις για καταναλωτικά δάνεια, καθώς όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, η ζήτηση προέρχεται από ήδη υπερδανεισμένους.
Την ίδια ώρα, οι καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία «τρέχουν» με ρυθμό πάνω από 18% (στο 16,7% στο εξάμηνο 2010), ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη άνοδος μέσα στο 2011.

Και με δεδομένες τις προβλέψεις για ύφεση και το 2011 τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η ζήτηση για δάνεια θα είναι ακόμα μικρότερη, ενώ λόγω της οικονομικής ασφυξίας για μεγάλη μερίδα καταναλωτών, οι επισφάλειες θα είναι μεγαλύτερες.

Οι οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών δέχονται πιέσεις με αποτέλεσμα να έχουν μειώσει σημαντικά τις δαπάνες κατανάλωσης, ενώ πολλά από αυτά αδυνατούν να πληρώσουν και τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Το πλέον ευαίσθητο κομμάτι των καταναλωτικών δανείων -εξαιρουμένων των πιστωτικών καρτών- είναι τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου. Η κατηγορία που ήκμαζε τα προηγούμενα χρόνια τώρα έχει βυθιστεί σε ύφεση, ενώ τράπεζες με μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη συγκεκριμένη κατηγορία, λίγο λείπει να μετατραπούν σε... μάντρες κατασχεμένων ΙΧ. Μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο βγήκαν στο «σφυρί» περισσότερα από 4.000 Ι.Χ.

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των πρώην καλοπληρωτών που βγαίνουν σε καθυστέρηση 30, 60 και 90 ημερών. Ενώ πρόσφατα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι επισφάλειες στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα δεν έχουν φτάσει ακόμα στα υψηλότερα επίπεδα και ότι οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως τα μέσα του 2011.

Οι τράπεζες μέσα από προγράμματα ρυθμίσεων προσπαθούν να συγκρατήσουν τις καθυστερήσεις. Ωστόσο, παρά τις ρυθμίσεις όπως είναι η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των μηνιαίων δόσεων, οι καταναλωτές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, τα οποία «κτυπάνε» κόκκινο.

Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι η άνοδος της ανεργίας αποτυπώνεται με χρονική καθυστέρηση -τρεις με τέσσερις μήνες- στις επισφάλειες. Η άνοδος λοιπόν στους δείκτες της ανεργίας ανησυχεί τις τράπεζες, καθώς έχουν «μετρήσει» ότι αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά 1 μονάδα αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,5 της μονάδας στις καθυστερήσεις και, κυρίως, στις κατηγορίες των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.


Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου