Αν και η εφαρμογή της Θερινής Ώρας έχει καθιερωθεί ως μέτρο εξασφάλισης εξοικονόμησης ενέργειας, στην πραγματικότητα η πεποίθηση αυτή απέχει πολύ από την αλήθεια.
Μελέτες που έγιναν από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με αντικείμενο την Ιντιάνα πριν το 2006, όταν στην πολιτεία συνυπήρχαν τρεις διαφορετικές ώρες, αλλά και το Σίδνεϋ της Aυστραλίας, που παρέτεινε την περίοδο της Θερινής Ώρας ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, καταδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμία μείωση στην κατανάλωση ενέργειας αλλά παρατηρείται μάλιστα και μία μικρή αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος κατά τους μήνες αμέσως μετά τη μετακίνηση των δεικτών των ρολογιών μία ώρα μπροστά.
Ενώ οι μελέτες αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την υποσχεθείσα ενεργειακή εξοικονόμηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για το κόστος που γεννάται από την εφαρμογή της Θερινής Ώρας. Κάνοντας ένα πρόχειρο υπολογισμό, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι στις ΗΠΑ ο πολύτιμος χρόνος που χάνεται από το διπλό πισωγύρισμα της ώρας αποτιμάται σε αξία σχεδόν 1,7 δισ. δολαρίων ανά έτος. Αυτό είναι το κόστος ευκαιρίας – ο χρόνος δηλαδή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.
Παραδοσιακά οι οικονομολόγοι υπολογίζουν το κόστος ευκαιρίας με όρους κατά κεφαλήν αμοιβών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bureau of Labor Statistics τον Ιανουάριο του 2010 το ωρομίσθιο του μέσου Αμερικανού ήταν 22,45 δολάρια.
Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας μας χρειάζεται χρόνο 10 λεπτών για να αλλάξει όλα τα ρολόγια και τα ξυπνητήρια, το κόστος ευκαιρίας ισούται με 3,74 δολάρια ανά άτομο. Έτσι, το κόστος ευκαιρίας μίας αλλαγής ώρας για ολόκληρο το έθνος (βάσει του αμερικανικού πληθυσμού άνω των 18 ετών, εξαιρουμένων μόνο των κατοίκων την Αριζόνα, όπου δεν εφαρμόζεται η Θερινή Ώρα) αντιστοιχεί σε ποσό 836.117.536 δολαρίων. Εφόσον όμως τα ρολόγια πρέπει να αλλάζονται δις το χρόνο, το ποσό αυτό διπλασιάζεται.
Το κόστος αυτό πλήττει και τις επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 1,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να ξαναρυθμίζουν τα ρολόγια και να αλλάζουν αντίστοιχα τα προγράμματά τους, έστω και αν οι χώρες τους δεν εφαρμόζουν επισήμως τη Θερινή Ώρα.
Από τη Θερινή Ώρα δεν προκύπτουν πραγματικά οφέλη, αλλά μόνο πολλές και απτές ζημίες. Το Κογκρέσο πρέπει να καταργήσει αυτή την τυραννία της αλλαγής της ώρας και να αφήσει τα ρολόγια μας στην ησυχία τους.
Υπέρ: Αποδεδειγμένα Οφέλη
Του Steve Calandrillo, University of Washington School of Law
Αντί να καταργήσει τη Θερινή Ώρα, το Κογκρέσο θα έπρεπε ίσως να επιβάλει την εφαρμογή της σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους.
Κατ’ αρχάς, παρά τις όποιες αντιρρήσεις, η εφαρμογή της Θερινής Ώρας εξοικονομεί ενέργεια. Γιατί; Πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας καταναλώνονται τις ώρες της νύχτας από ό,τι τις πρωινές ώρες, επειδή πολύ περισσότεροι Αμερικανοί είναι ξύπνιοι στις 5 το απόγευμα από ό,τι στις 6 το πρωί. Έτσι, μεταθέτοντας το φως της ημέρας κατά μία ώρα προς το βράδυ επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης στις βραδινές ώρες αιχμής, που υπερκαλύπτει τη μικρή αύξηση που προκαλείται νωρίς το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας.
Η Θερινή Ώρα όμως συγκεντρώνει και άλλα πολύ σπουδαιότερα οφέλη. Πολλά είναι τα είδη των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης και της κλοπής, που διαπράττονται ως επί το πλείστον κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ συμβαίνουν πολύ σπανιότερα τις πρωινές. Ευτυχώς, η Θερινή Ώρα προσφέρει στην κοινωνία τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται προς το συμφέρον της την αγάπη των εγκληματιών για το ξενύχτι και την απέχθειά τους προς το πρωινό ξύπνημα.
Η μείωση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με την παράταση των ωρών φυσικού φωτός βοηθά τόσο τα άτομα όσο και τις επιχειρήσεις. Από τα μέσα του 2008 έως τα μέσα του 2009, οι καταστηματάρχες στις ΗΠΑ έχασαν 42,2 δολ. από κλοπές, σύμφωνα με το Global Retail Theft Barometer, έτσι μία μείωση των κλοπών συνεπάγεται μεγάλες αποταμιεύσεις. Τα οφέλη αφορούν εξίσου τα μικρά και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, εφόσον σύμφωνα με εκθέσεις της National Retail Federation το 2009, 92 τοις εκατό των καταστηματαρχών έπεσαν θύματα κλοπής.
Ακόμα πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η Θερινή Ώρα σώζει ζωές. Με απλά λόγια, το σκοτάδι σκοτώνει. Η επέκταση της εφαρμογή της Θερινής Ώρας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορεί να σώσει περισσότερες από 350 ζωές Αμερικανών το χρόνο μέσω των μειωμένων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν τη νύχτα. Σύμφωνα με το Insurance Institute for Highway Safety, η μετάβαση από το μεσημέρι στο σούρουπο προκαλεί αύξηση σε ποσοστό 300% των θανατηφόρων ατυχημάτων με θύματα πεζούς. Μετατοπίζοντας το σούρουπο μία ώρα αργότερα θα σωθούν ζωές, αφού την ώρα εκείνη θα υπάρχουν λιγότεροι μηχανόβιοι σε κυκλοφορία.
Τα οφέλη από την εφαρμογή της Θερινής Ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους -συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας, της μειωμένης εγκληματικότητας και του περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων- ξεκάθαρα υπερτερούν του όποιου κόστους. Ίσως είναι πλέον καιρός να μεταθέσουμε μπροστά κατά μία ώρα και αυτόν τον τρόπο σκέψης μας.
Του William F. Shughart II, The Independent Institute
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου