Μετά τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας στην Μακεδονία, τα οποία αποδίδονται σε πιθανή επιδημία από τον «ιό του Δυτικού Νείλου» μετά από τσίμπημα κουνουπιών, σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία το διαφαινόμενο πρόβλημα.
Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1937 στο αίμα μιας γυναίκας από την Ουγκάντα. Ξεκίνησε από την Αφρική, ωστόσο σήμερα εντοπίζεται σε όλο τον πλανήτη. Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί περιστατικά σε Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ουγγαρία· στην Ελλάδα, πρώτη φορά το 1999. Η μόλυνση από τον ιό στο 80% των περιπτώσεων δεν εμφανίζει συμπτώματα. Στις υπόλοιπες, προκαλεί τον λεγόμενο πυρετό του Δυτικού Νείλου, με συμπτώματα ελαφράς γρίπης. Σπανιότερα μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα. Η θνησιμότητα όμως, στις βαριές περιπτώσεις, μπορεί να φθάσει και στο 29% για τους άνω των 70 ετών ασθενείς. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους διαβητικούς και τους ανοσοκατασταλμένους. Συμπτώματα κόπωσης, απώλεια μνήμης, μυϊκή αδυναμία και κατάθλιψη παρατηρούνται στην ανάρρωση.
Φορέας το κουνούπι Culex
Κύριοι ξενιστές είναι τα πουλιά, από τα οποία ο ιός εξαπλώνεται σε ανθρώπους, άλογα και άλλα θηλαστικά. Το κουνούπι Culex φαίνεται να είναι ο βασικός ένοχος για τη μετάδοσή του. Στο αστικό περιβάλλον η μετάδοση συσχετίζεται με τη χαμηλή βιοποικιλότητα. Στην ύπαιθρο φαίνεται να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και καταγράφεται περισσότερο στα δέλτα των ποταμών και στα λιμνάζοντα ύδατα, ειδικά σε περιόδους όπου αποφεύγονται οι ψεκασμοί. Ως σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μετάγγισης αίματος και μεταμοσχεύσεων. Γίνονται έρευνες για το εμβόλιο, ενώ δεν υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπείες.
Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
Συνιστάται η διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συμβουλεύει τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας για το τσίμπημα κουνουπιών, όπως να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) και να φορούν ρούχα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια). Και να μένουν μακριά από στάσιμα νερά.
Συμπερασματικά
Δεν χρειάζεται πανικός αλλά τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς(Νομαρχία) καθώς και επικοινωνία με τον γιατρό σας σε οποιαδήποτε ασυνήθιστη για την εποχή ιογενή λοίμωξη(πυρετός, μυαλγίες,ζάλη, κεφαλαλγίες κλπ) ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν ειδικές ομάδες ασθενών(Καρδιοπαθείς,διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι, υπερήλικες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου