5 δισ. από αυτά, πάνε για αγορά φαρμάκων
3 δισ. από αυτά είναι τα έσοδα των εταιρειών που παράγουν τα φάρμακα
62,7% είναι το μερίδιο που εισπράττει η φαρμακευτική εταιρεία στη λιανική τιμή ενός φαρμάκου.
5,3% το μερίδιο της φαρμακαποθήκης.
8,2% ο ΦΠΑ.
35% το περιθώριο κέρδους του φαρμακοποιού για κάθε φάρμακο που πουλάει.
*****«Πουθενά αλλού δεν ελέγχεται, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με νόμο, που καθορίζει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Η Ελλάδα είναι η τελευταία, σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη» - σχόλιο του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ΙΟΒΕ, και καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
94,2 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους έχει η Ελλάδα. Αυτό την κατατάσσει στην 1η θέση, στην Ευρώπη.
150 φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών υπάρχουν στη χώρα μας. Είμαστε 3οι, διεθνώς, σ' αυτήν την «επίδοση». Στη Γαλλία λειτουργούν μόλις 9, και στη Γερμανία 16.
21% της συνολικής δαπάνης στην Υγεία, δηλαδή περίπου 1/5, που είναι σχετικά μικρό μέρος, «καταλαμβάνει» το φάρμακο. Κύρια αιτία, διόγκωσης των δαπανών Υγείας αποτελεί η υπερκατανάλωση των υπηρεσιών και όχι η τιμή τους, αναφέρει σε πρόσφατη έρευνά του το ΙΟΒΕ.
3η χώρα στον κόσμο είναι η Ελλάδα σε αριθμό μαγνητικών τομογράφων, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία - κατ' αναλογία πληθυσμού, εννοείται.
5οι είμαστε στους αξονικούς τομογράφους, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.
1οι στον κόσμο είμαστε στην «κατανάλωση» MRI. 1 στους 10 Ελληνες κάνει μαγνητική τομογραφία.
**** «Υπερβάλλουσα ζήτηση και κατανάλωση που δεν δικαιολογείται με τίποτα», σχόλιο του καθηγητή κ. Ιωάννη Κυριόπουλου, αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους έχουμε στην Ελλάδα - ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 3,2 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.
3,4 η αναλογία στους διπλωματούχους νοσηλευτές στην Ελλάδα. 9 ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Δηλαδή, έχουμε πλεόνασμα γιατρών και έλλειμμα νοσηλευτικού προσωπικού.
62,9% των δαπανών για την Υγεία στην Ελλάδα καλύπτονται από το Δημόσιο.
37,1% των δαπανών για την Υγεία στη χώρα μας καλύπτονται ιδιωτικώς.
94,6% της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία.
**** «Παρ' όλο που στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργεί Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας προσιδιάζει περισσότερο σε ιδιωτικά συστήματα υγείας» - σχόλιο του καθηγητή Στουρνάρα.
Το 5,4% καλύπτεται από ιδιώτες. Αυτό, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, επιβεβαιώνει ότι «το φάρμακο στην Ελλάδα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, καθώς η σχετική δαπάνη καλύπτεται κυρίως από την κοινωνική ασφάλιση».
ΥΓ.: Ολα τα στοιχεία της σημερινής στήλης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας εργασίας (workshop) που έγινε στο Χίλτον προχθές, με θέμα τις δαπάνες για την Υγεία και την πολιτική για το φάρμακο. Εκτός από τους καθηγητές κ. Κυριόπουλο και Στουρνάρα, μίλησε, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου