Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή προς τον Υπουργό Κο Ραγκούση

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Προς τον
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Η. Δ.
Κύριο Γιάννη Ραγκούση

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κατά το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων την 26-1-2011 και ως 25ο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, προτάθηκε με το γενικόλογο τίτλο: «Κατάργηση ΝΠΔΔ», η κατάργηση όλων των ΝΠΔΔ του Δήμου Λαμιέων.
Νομικά πρόσωπα με ιστορία και ζωντανή λειτουργία στο σήμερα, που διακονούν τον πολιτισμό, την κοινωνική πρόνοια, τον αθλητισμό, με συνοπτικές διαδικασίες, καταργήθηκαν με τις ψήφους μόνον των συμβούλων της παράταξης που πλειοψήφησε στις εκλογές και παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των άλλων δημοτικών συμβούλων, που ανέμεναν εφαρμογή των διατάξεων περί συγχώνευσης των ΝΠΔΔ, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, ν. 3852/10.
Ως μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, εκφράζουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση αυτή που βάζει ταφόπλακα στις πιο ζωντανές λειτουργίες της πόλης μας, αποπροσωποποιώντας την και καταδικάζοντας το παρόν και το μέλλον της σε ένα βαθύ τέλμα, χωρίς ελπίδα και προοπτική.

Καταγγέλλουμε επίσης πως η κατάργηση των ΝΠΔΔ είναι τυπικά, ηθικά και ουσιαστικά παράνομη:

Ως προς το τυπικό μέρος:

1) Νέοι νόμοι κατισχύουν παλαιότερων και συνεπώς ο νόμος «Καλλικράτης», Ν.3852/2010, είναι ισχυρότερος και κατισχύει του 3463/2006. Ο Ν.3852/2010 λοιπόν, προβλέπει συγχώνευση και όχι κατάργηση. Πουθενά στο κείμενο του εν λόγω Νόμου, δεν γίνεται λόγος για κατάργηση, ούτε καν αναφέρεται ο όρος «κατάργηση».
Η παράταξη της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής έκανε χρήση διατάξεων του παλαιότερου νόμου, του 3463/2006, για να προβεί στην κατάργηση.
Επισημαίνουμε επίσης, ότι δεν υπήρξε ομοφωνία των δημοτικών συμβούλων στο θέμα της κατάργησης, παρά μια σχετική πλειοψηφία συμβούλων που ανήκουν αποκλειστικά στην παράταξη του Δημάρχου.
Και το κυριότερο, η κατάργηση δεν συζητήθηκε καν προηγουμένως στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων που καταργήθηκαν με μια κίνηση, χωρίς καμία δημοκρατική διαβούλευση προηγουμένως για το ζήτημα, ώστε οι δημότες να πειστούν για τα πλεονεκτήματα ή όχι μιας τέτοιας ενέργειας.

Ως προς το ουσιαστικό μέρος:

Τα ΝΠΔΔ, που είναι ο πιο σημαντικός θεσμός με τον οποίο λειτουργεί το Ελληνικό κράτος, για να επιτελεί τις ουσιαστικότερες λειτουργίες του, καταργούνται τότε και μόνον τότε, όταν οι λειτουργίες τις οποίες επιτελούν ή οι αξίες που τα διέπουν, είναι αντίθετες ή αναντίστοιχες προς τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία (π.χ Οι σταύλοι του Βασιλιά, όταν η Μοναρχία έχει παρέλθει)
Είναι η Παιδεία, η Κοινωνική Πρόνοια ή ο Πολιτισμός, λειτουργίες αναχρονιστικές ή αναντίστοιχες προς τις σημερινές ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας;

Ποια λοιπόν θα είναι η τύχη όλων αυτών των φορέων μετά την εν μια νυκτί κατάργησή τους και την υποβάθμισή τους σε Γραφεία Δήμου(;), τα οποία θα συναπαρτίζουν μια μεγάλη και δυσλειτουργική Διεύθυνση; Πώς κατοχυρώνεται για τους πολίτες η εξασφάλιση των παροχών και των λειτουργιών που τα Νομικά Πρόσωπα επιτελούσαν, στο πλαίσιο μάλιστα του διευρυμένου Καλλικρατικού δήμου, με τις αυξημένες αρμοδιότητες και την ευθύνη να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξυγίανσης και ανάπτυξης;
Ποια δημοκρατική λειτουργία θα υπάρχει όταν δε θα υφίσταται πλέον το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Νομικού Προσώπου που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση; Πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις; Ή μήπως θα πηγαίνουν τα θέματα κατά δεκάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Ενώ περιμέναμε με χαρά την εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη περί συγχωνεύσεων, για να αρθούν οι αδυναμίες της μέχρι τούδε λειτουργίας τους και να περάσουμε σε έναν νέο πολυδύναμο οργανισμό, που θα προωθούσε αποτελεσματικότερα την πρόοδο, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό είδαμε τα ΝΠΔΔ να καταργούνται και να σβήνεται η ιστορία του τόπου μας.

Παρακαλούμε θερμά, να επιληφθείτε του θέματος προσωπικά, ως έχοντος υψίστη εθνική σημασία για το παρόν και το μέλλον ενός Δήμου που προσπαθεί να συμπορευτεί με τους υπόλοιπους Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας και οι οποίοι συλλήβδην προχώρησαν σε συγχωνεύσεις των Νομικών τους προσώπων σε ένα, ισχυροποιώντας έτσι τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παιδεία, την κοινωνική τους πρόνοια σε έναν πολυδύναμο και δημοκρατικό ζωντανό οργανισμό.
Την ίδια ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων χρησιμοποιώντας ως επιφάσεις την ‘’πολιτική επιλογή’’ και την ΄΄πρωτοπορία΄΄, με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», έβαζε οριστικά τέλος σε οργανισμούς με ιστορία, προσφορά, και έργο, ερήμην των πολιτών και ερήμην των γενιών που έρχονται, καθιστώντας μας «φτωχούς» και ανήμπορους.

Με εκτίμηση

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας
Στασινός Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου