Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βουνό τα λειτουργικά προβλήματα στα ΑΕΙ

Μόνον το 50% των κονδυλίων που τους οφείλονται από το 2011 είναι πιθανό να λάβουν τα πανεπιστήμια στην αρχή του νέου έτους, ενώ το συνολικό ποσό θα εκταμιευθεί όταν τα ιδρύματα εφαρμόσουν πλήρως τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2012. Ουσιαστικά, το υπουργείο Παιδείας «κερδίζει χρόνο» αναζητώντας τη χρυσή τομή για να λήξει η διελκυστίνδα υπουργείου - ΑΕΙ για την εφαρμογή του νόμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν εκλέξει τα 15μελή Συμβούλια Ιδρύματος, (Σ.Ι.) τα οποία είναι αρμόδια για να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό κάθε ΑΕΙ.
Ομως έως τώρα σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχουν προγραμματιστεί εκλογές για τους οκτώ πανεπιστημιακούς που θα αποτελέσουν τα πρώτα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου, ενώ στα δύο ΑΕΙ που είχαν προγραμματιστεί (στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τις 19/12 και στο ΑΠΘ για τις 20/12) τελικά οι εκλογές αναβλήθηκαν διότι το Πρυτανικό Συμβούλιο δεν επικύρωσε εντός των προθεσμιών τους εκλογικούς καταλόγους.

Παρότι στην ηγεσία του υπουργείου ισχυρή είναι η πεποίθηση ότι τα ΑΕΙ αναζητούν προσχηματικά εμπόδια για να μην εφαρμόσουν τον νόμο, θεωρείται δεδομένο ότι -και λόγω των 15νθήμερων αργιών για τα Χριστούγεννα- η προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου θα περάσει χωρίς αποτέλεσμα. Μπροστά στο ενδεχόμενο αδιέξοδο λόγω της μη έγκρισης προϋπολογισμού στα ΑΕΙ και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν, το υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν τους πρώτους μήνες του 2012, λαμβάνοντας μόνο το 50% των κονδυλίων από το 2011.

Παράλληλα, θα έχουν περιθώριο έως τον Μάρτιο του 2012 να εκλέξουν τους πανεπιστημιακούς των Σ.Ι., οι οποίοι έως τον Μάιο θα έχουν περιθώριο να επιλέξουν τα εξωπανεπιστημιακά μέλη, ώστε να συγκροτηθούν τα Συμβούλια σε κάθε ΑΕΙ. Σε κάθε περίπτωση τα Σ.Ι. και οι νέοι πρυτάνεις θα πρέπει «να βρίσκονται στη θέση τους» στις 31 Αυγούστου, μία ημέρα πριν από την έναρξη λειτουργίας των Ιδρυμάτων. «Χαλαρώνει το χρονοδιάγραμμα αλλά όχι οι επιταγές του νόμου», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Λειτουργικά προβλήματα
Ωστόσο, η λύση αυτή εκτιμάται ότι δεν θα κάμψει τις διαμαρτυρίες των ΑΕΙ για τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στην αυριανή σύνοδο των πρυτάνεων στο Λαύριο. Συγκεκριμένα, η δημοσιονομική λιτότητα έχει επηρεάσει όλα τα ΑΕΙ, όμως «τα προβλήματα είναι οξύτερα στα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία επιπροσθέτως δεν έχουν αποθεματικά», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Σφηκόπουλος.

«Τρώμε πλέον από το κόκαλο», προσθέτει, από την πλευρά του ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Πάρης Τσάρτας. «Εχουμε ουσιώδεις ελλείψεις ενώ οι περικοπές που κάνουμε είναι δραστικές. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα εργαστηρίων, η χρηματοδότηση για τη συμμετοχή σε συνέδρια έχει κοπεί, η αύξηση του ΦΠΑ σε 23% έχει περιορίσει τα κονδύλια που είχαμε για την σίτιση των φοιτητών» προσθέτει, εστιάζοντας και στο χρέος των 900.000 ευρώ προς το ΙΚΑ από συμβάσεις πανεπιστημιακών παλαιότερων ετών.

Ταυτόχρονα, οι πρυτάνεις επισημαίνουν τις επιπτώσεις στο ακαδημαϊκό έργο από τη δραστική μείωση των συμβασιούχων πανεπιστημιακών. «Για φέτος εγκρίθηκαν πιστώσεις για 8 συμβασιούχους από 29 πέρυσι. Ετσι, ανάλογα με τα γνωστικά αντικείμενα αυξήθηκαν οι ώρες των μελών ΔΕΠ και τα μαθήματα που διδάσκουν οι συμβασιούχοι, ενώ προχωρήσαμε στις, όσο το δυνατόν λιγότερες, περικοπές μαθημάτων επιλογής», τόνισε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Από την πλευρά του, ο κ. Σφηκόπουλος εστιάζει στην εσπευσμένη ανάθεση λειτουργίας των φοιτητικών εστιών στα ΑΕΙ, καθώς το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας καταργείται. «Το προσωπικό που μας εξασφαλίζουν για την εστία είναι ένας μάγειρας. Εάν είναι να λειτουργήσουμε με outsourshing, τι να κάνουμε τον μάγειρα;», αναρωτιέται ο κ. Σφηκόπουλος.

Του Αποστολου Λακασα στο kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου