Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: τίποτα δεν είναι απλό

Την υπόσχεση για ένα πιο οικολογικό μέλλον αλλά και τις πραγματικές, σημερινές δυνατότητες των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξέτασε σε ειδική ακρόασή της η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ στις 22 Μαρτίου, με αφετηρία τη φιλοδοξία της Ένωσης να καλύπτει το 20% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2007, η ΕΕ κάλυψε το 9% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές και εκτιμάται ότι αν ο ρυθμός ανάπτυξής τους διατηρηθεί τότε ο στόχος του 20% το 2020 θα επιτευχθεί, με το μερίδιο των ανανεώσιμων να φθάνει το 20,3%.

Η επιτροπή Βιομηχανίας εκπόνησε δική της έρευνα για να εξετάσει τις δυνατότητες των διαφόρων ανανεώσιμων πηγών και εμείς διαλέξαμε ορισμένες από εκείνες που δείχνουν να υπόσχονται τα περισσότερα οφέλη.Θαλάσσια αιολικά πάρκα: η δημιουργία αιολικών πάρκων στη θάλασσα μάλλον παρά στη στεριά παρέχει διάφορα οφέλη, μεταξύ των οποίων και το απλό γεγονός ότι ο άνεμος φυσά πιο δυνατά στη θάλασσα απ' ότι στη στεριά… Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματα της εμπορικής ανάπτυξής της και το κόστος της παραμένει υψηλότερο από εκείνο των αιολικών πάρκων στη στεριά, όμως μεσοπρόθεσμα αναμένεται να πέσει στο ίδιο επίπεδο αν όχι χαμηλότερα.

Συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια: η χρήση κατόπτρων για τη συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας σε συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο παράγεται υψηλή θερμότητα και ατμός που με τη σειρά κινεί τις γεννήτριες που παράγουν το ρεύμα. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς θα αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στην ΕΕ το 2020.

Βιοκαύσιμα: η χρήση βιομάζας και άλλων βιο-καυσίμων αποτελεί ήδη πραγματικότητα, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει μικρότερες δυνατότητες από την αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Ενέργεια από τα κύματα: η αξιοποίηση της ενέργειας που κρύβει θάλασσα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, είτε από τα κύματα είτε από μεγαλύτερα βάθη έχει, θεωρητικά, τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, όμως βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα, ακόμα και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Γεωθερμία: Η γεωθερμική ενέργεια ουσιαστικά αξιοποιεί τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην επιφάνεια της γης και τα θερμότερα γεωλογικά στρώματα στο εσωτερικό της Γης. Σε αντίθεση με άλλες μορφές ενέργειας, η αξιοποίησή της δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες ή την ώρα της ημέρας αλλά η ευρεία διάδοσή της απαιτεί, μεταξύ άλλων και τη δραματική μείωση του κόστους εγκατάστασης και συντήρησης των απαραίτητων συστημάτων..
http://www.europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου