Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

9 στους 10 Έλληνες υπέρ μιας βιώσιμης αλιείας

Εννιά στους δέκα Έλληνες δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο τους, την ίδια στιγμή που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό αυτά να αποτελούν προϊόν βιώσιμης αλιείας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το WWF σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με στόχο να αποτυπωθεί η στάση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ως προς τη βιώσιμη αλιεία. Το ποσοστό δε των ευρωπαίων πολιτών που επιθυμεί μια θαρραλέα αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της ΕΕ, ανέρχεται στο 78%.

Φαίνεται πως παρά την ελλιπή ενημέρωσή τους, Έλληνες και υπόλοιποι ευρωπαίοι, οσμίζονται πως το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Η δις αναθεωρημένη ΚΑλΠ (1992, 2002) δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει μια πραγματικά βιώσιμη αλιεία εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Πολλά ευρωπαϊκά ιχθυοαποθέματα είναι υπεραλιευμένα και εμβληματικά είδη, όπως ο μεσογειακός ερυθρός τόνος βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Το μήνυμα των Ευρωπαίων πολιτών είναι ηχηρό και έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει προς έγκριση, την πρότασή της για αναθεώρηση της ΚΑλΠ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των κρατών-μελών. Αυτός είναι και λόγος που το WWF παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αλιείας, την περασμένη Τρίτη (11/4/2011), ελπίζοντας πως θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα μιας πραγματικά νέας και τολμηρής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες επιθυμούν το αυτονόητο, τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων και για τις επόμενες γενιές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μεσα από μία ουσιαστική αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα είναι η ευκαιρία να εξασφαλίσουμε το μέλλον των ψαριών και των ψαράδων μας», τονίζει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893 , g.paximadis@wwf.gr
Ιάσονας Κάντας, συνεργάτης επικοινωνίας WWF Ελλάς, κιν: 698 247 1724 , i.kantas@wwf.gr

http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=772:9-10-&catid=73:2008-09-16-12-11-40&Itemid=97

Πηγή: WWF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου