Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τα επτά «αμαρτήματα» της καθημερινής ζωής

Οταν γίνεται λόγος για καθημερινές ανθυγιεινές συνήθειες κατά κανόνα «αφορίζεται» το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά. Ομως ένα πλήθος επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν ότι αν θέλει κανείς να προστατεύσει ουσιαστικά την υγεία του πρέπει να αποφύγει ορισμένες φαινομενικά ευεργετικές συνήθειες.
Το καθημερινό ντους βλάπτει
«Η υπερβολική έγνοια για την προσωπική μας υγιεινή μπορεί τελικά να αποβαίνει σε βάρος της υγείας του δέρματός μας. Οι περισσότεροι πλένονται υπερβολικά πολύ. Η χρήση καυτού νερού με σκληρά σαπούνια απογυμνώνει το δέρμα από τα φυσικά του έλαια, με αποτέλεσμα αυτό να ξεραίνεται, να δημιουργεί σκασίματα, ακόμη και υποφέρει από λοιμώξεις», ισχυρίζεται ο δόκτωρ Νικ Λόουι, δερματολόγος στην Cranley Clinic του Λονδίνου. Σε όσους έχουν τάσεις για ξηροδερμία συστήνεται να χρησιμοποιούν ένα αφροντούς χωρίς σαπούνι.

Δεν βοηθούν τόσο οκτώ ώρες συνεχούς ύπνου
«Η ιδέα ότι η ιδανική «συνταγή» ύπνου αφορά οκτώ συναπτές ώρες ξεκούρασης κάθε βράδυ αποτελεί μια μοντέρνα σύμβαση που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι από ο, τι ξεκούραστοι», υποστηρίζει ο καθηγητής Τζιμ Χορν του Ερευνητικού Κέντρου Υπνου του πανεπιστημίου του Λονγκομπόροου. «Ο άνθρωπος έχει εξελιχτεί ώστε να έχει πολύ ευέλικτα ωράρια ύπνου, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Ένας σύντομος ύπνος της τάξης των τεσσάρων έως 15 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικός με μια επιπλέον ώρα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει.

Καλύτερα να μην ξεβγάζουμε τα δόντια μετά το βούρτσισμα
«Καταπολεμήστε την επιθυμία σαν να ξεβγάλετε τα δόντια σας μετά το βούρτσισμα, διότι το νερό ξεβγάζει παράλληλα και το προστατευτικό στρώμα φθορίου της οδοντόκρεμας, το οποίο διαφορετικά θα πρόσθετε αρκετές ώρες επιπλέον προστασίας. Επίσης ο, τι κι αν κάνετε μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά γεύματα. Τα οξέα και τα σάκχαρα των φαγητών αποδυναμώνουν προσωρινά το σμάλτο, συνεπώς χρειάζεται να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν αυτό σκληρύνει και πάλι», λέει ο καθηγητής οδοντιατρικής Φίλ Στέμερ του Ινστιτούτου Οδοντικής Υγιεινής στο Λονδίνο.

Προτιμότερες οι τουαλέτες «τούρκικου» τύπου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν ισραηλινοί επιστήμονες, οι τουαλέτες στις οποίες κάθεται κανείς ανακούρκουδα δημιουργούν μια φυσικότερη στάση του σώματος και εφόσον απαιτούν «λιγνότερη προσπάθεια» μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εντερικών προβλημάτων, όπως οι αιμορροΐδες και η εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου.

Το καθημερινό καθάρισμα του σπιτιού κάνει κακό στην υγεία
Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 100 εργαζόμενους άντρες και γυναίκες και βρήκαν ότι εκείνοι που έφεραν την μεγαλύτερη ευθύνη για τις δουλειές του σπιτιού είχαν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τον σύντροφό τους που δεν ασχολούνταν. Συγκεκριμένα αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο ο φόρτος εργασίας όσο το άγχος να προλάβει κανείς τα πάντα που επενεργεί αρνητικά. Παράλληλα, ισπανική έρευνα έδειξε ότι η χρήση καθαριστικών σπρέι και αποσμητικών χώρου, έστω και μια φορά την εβδομάδα συμβάλλει στη μία από τις επτά περιπτώσει εμφάνισης άσθματος σε ενήλικες.

Αναπνέετε σωστά
«Ζητήστε από κάποιον να πάρει μια βαθιά αναπνοή και αυτός αυτομάτως θα φουσκώσει το στήθος κατά την εισπνοή. Αυτό είναι λάθος. Ως μωρά αναπνέουμε από την κοιλιά αξιοποιώντας έτσι την πλήρη χωρητικότητα των πνευμόνων μας. Μεγαλώνοντας όμως αρχίζουμε να αναπνέουμε - ανεπαρκώς - με τον θώρακα.», εξηγεί ο Νιλ Σαχ, ψυχοθεραπευτής και επικεφαλής της Εταιρίας Διαχείρισης Αγχους. Προσθέτει όμως ότι δεν είναι δύσκολο να εκπαιδευτούμε εκ νέου να αναπνέουμε σωστά. Αρκεί να προσπαθούμε να «φουσκώσουμε» το στομάχι καθώς εισπνέουμε, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρούμε τον θώρακά μας σχετικά σταθερό. Κατά την εκπνοή συσφίγγουμε τους κοιλιακούς μύες.

Ασκηθείτε μετά το κύριο γεύμα
Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και αφότου απολαύσουμε το κύριο γεύμα της ημέρας, οι περισσότεροι είτε ξεκουραζόμαστε είτε πηγαίνουμε για ύπνο – πρακτική που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και την μετατροπή μεγάλου μέρους του φαγητού σε λίπος, όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια διατροφολογίας του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Κλερ ΜακΕβίλι. «Είναι καλύτερο να μεταφέρει κανείς το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης θερμίδων το πρωί, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες και χρόνο να κάνει καύσεις, διαφορετικά καλό είναι να κάνει κανείς έναν 20λεπτο περίπατο μετά το κυρίως γεύμα, αν δεν θέλει να παχύνει», δηλώνει.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου