Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Είναι τελικά η καθαριότητα καλό πράγμα;

Αν και ακούγεται περίεργο, πολλά βακτήρια είναι ουσιαστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και ο «καθαρισμός» αυτών μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία!

 Η βρωμιά, είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι κακό πράγμα, καθώς ο σύγχρονος ανεπτυγμένος κόσμος, βρίσκεται στο μέσον μιας «επίθεσης», όπου οι άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού αδυνατούν να αντιδράσουν στους εξωτερικούς «εχθρούς». Από εκεί προκύπτουν και οι αλλεργίες, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο νεανικός διαβήτης αλλά και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Από την άλλη όμως, και η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να είναι επίσης επιβλαβής! Έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που μένουν σε μεγάλες πόλεις και που δεν βγαίνουν από το προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού τους, είναι περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες όπως αυτές που αναφερθήκαν παραπάνω, σε σύγκριση πάντα με άλλα παιδιά που συναναστρέφονται συχνότερα κόσμο. Για παρόμοιους λόγους τα παιδιά που μεγαλώνουν στην Αφρικανική ήπειρο, δεν προσβάλλονται το ίδιο συχνά από ανεμοβλογιά με τα παιδιά της γηραιάς ηπείρου.

Τις περισσότερες φορές η παρουσία παρασίτου στον οργανισμό, κατορθώνει να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Στις μέρες μας όμως, αυτός ο μηχανισμός «ατροφεί» μια και τα περισσότερα άτομα βρίσκονται σε ελεγχόμενο και προστατευμένο περιβάλλον το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, με αποτέλεσμα όταν έρχονται σε επαφή με κάποιο νοσογόνο οργανισμό –όσο ασήμαντος και αν είναι- να προσβάλλονται με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ότι στο παρελθόν.

Η μελέτη βέβαια, δεν προτρέπει τον κόσμο να μην πλένεται ή να είναι βρώμικος. Απλά, παροτρύνει τους ανθρώπους να μην είναι κλεισμένοι συνεχώς μέσα στα κτίρια, αλλά να βγουν έξω και να αφήσουν τη φύση να κάνει και αυτή τη δουλειά της όπως παλαιότερα. Για το καλό όλων!
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου