Πέρασε το εργασιακό, αλλά οι γιατροί σιώπησαν. Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό, οι γιατροί κάτι ψέλλισαν και ξανα...σιώπησαν. Τώρα χάνουν τα προνόμια της αποκλειστικής συνταγογράφησης στο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας, βλέπουν να έρχεται και στα δικά τους χωράφια η συρρίκνωση της αγοράς και αντιδρούν. Μόνο που δεν τους πολυκαταλαβαίνουμε.
To γιατί αντιδρά ο κ. Γ. Πατούλης, στέλεχος της Ν.Δ, δήμαρχος Αμαρουσίου και αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, το γνωρίζουμε. Αλλωστε, είναι φανερό ότι προαλείφεται για βουλευτής και, ποιος ξέρει, ίσως και για μελλοντικός υπουργός Υγείας σε κυβέρνηση Σαμαρά. Το ερώτημα είναι πώς γίνεται να συμμετέχουν στην ίδια κατάληψη -όπου σύρονται ως επαίτες οι ασφαλισμένοι για μια συνταγή- ο αγαπημένος του τηλεοπτικού σταρ σίστεμ, με τους εκπροσώπους αριστερών κινήσεων στον χώρο της δημόσιας υγείας; Και για μεν τα δημόσια νοσοκομεία, το γεγονός ότι απεργούν μόνο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και όχι η μεγάλη δεξαμενή των ιατρών του ΕΣΥ κάτι δείχνει, αλλά για τον χώρο του ΙΚΑ, όπου η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία είναι σημαντική, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη.
Εδώ φαίνεται ότι το χρήμα ενώνει τους πάντες, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή άλλες αρχές. Διότι μπορεί τα αντικοινωνικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, τον τελευταίο χρόνο, να μην της παρέχουν ηθική νομιμοποίηση. Μπορεί ακόμη ο τρόπος που ανοίγει τα θέματα να φανερώνει συγκεκριμένη τακτική αποκλεισμού των κοινωνικών ομάδων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας είναι άδικες. Αλλωστε, γιατί να μην μπορούν οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν τον γιατρό τους από μια μεγαλύτερη γκάμα ιατρών κι όχι αποκλειστικά και μόνο από τους συμβεβλημένους με το Ιδρυμα; Αφού επιτρέπεται η συνεργασία του ΙΚΑ με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, γιατί να μην επιτρέπεται και σε 5- 6 νέους γιατρούς να συστήσουν μια κοινοπραξία και να συνεργάζονται με όλα τα ταμεία; Γιατί οι γιατροί να μην αμείβονται κατά ιατρική πράξη και κατά περίπτωση με βάση τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα εξετάζουν, όπως προτείνουν το Εργασίας και το Υγείας; Πράγματι, οι εισπράξεις θα μειωθούν, τα ενοίκια θα βγαίνουν πιο δύσκολα. Αλλά τι να κάνουμε, η ιατρική δεν είναι μόνο μπίζνα ή δεν πρέπει να είναι. Ας μειώσουν λίγο τα περιθώρια «κέρδους».
Η απεργία που πραγματοποιούν οι γιατροί θα άξιζε την κοινωνική ανοχή και υποστήριξη των ασφαλισμένων, εάν είχε μια αντιπρόταση που θα στόχευε στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Αν, επί παραδείγματι, διατύπωναν το αίτημα να αποκτήσουν σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο, αλλά χωρίς το ιδιωτικό τους ιατρείο, θα είχαν όλη την κοινωνία μαζί τους. Μέχρι να το κάνουν αυτό κι έως ότου να μας πείσουν ότι νοιάζονται για τον θεσμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, η πρόταση της κυβέρνησης θα συνεχίζει να είναι καλύτερη από τη δική τους άρνηση. Δυστυχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου