Φοβικές αντιδράσεις προκαλεί στον ιατρικό κόσμο το ξαναμοίρασμα της πίτας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και ενώ ήταν αναμενόμενο οι περίπου 8.500 γιατροί του ΙΚΑ να ανησυχούν μήπως χάσουν τα προνόμιά τους, δεν είναι καθόλου σαφείς οι λόγοι για τους οποίους αντιδρούν οι υπόλοιποι. Το αίτημά τους είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που ρυθμίζει κυρίως οργανωτικά θέματα του νέου οργανισμού-μαμούθ, που θα συμπεριλάβει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Δημοσίου και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τη θέση των γιατρών στον νέο φορέα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, πλήρως οριστικοποιηθεί και το γεγονός ότι οι ιατρικές ενώσεις δεν έχουν προσέλθει σε διάλογο, αυξάνει την πιθανότητα, οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν ερήμην τους.
Είναι βέβαιο ότι ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανοίγει και προς τους ιδιώτες γιατρούς. Οι γιατροί του ΙΚΑ χάνουν ένα μέρος της εξουσίας τους που ήταν το συνταγολόγιο και η σφραγίδα, για 5,5 εκατ. ασφαλισμένους του Ιδρύματος. Γι’ αυτό και μια θέση στο Ιδρυμα ήταν διαχρονικά προνομιακή και κατά πολλούς «ακριβή», αφού οι διορισμοί συνδέονταν κυρίως με πολιτική ή και οικονομική διαμεσολάβηση και όχι πάντα με διαφανείς διαδικασίες.
Από την έγκριση του γιατρού του ΙΚΑ, όφειλε έως σήμερα να περάσει η συνταγή του ελεύθερου επαγγελματία μη συμβεβλημένου γιατρού ή τα παραπεμπτικά του για παρακλινικές εξετάσεις, αξονικές ή μαγνητικές. Κανονικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί θα έπρεπε να πανηγυρίσουν, καθώς συμβαλλόμενοι με τον νέο φορέα αποκτούν δικαίωμα συνταγογράφησης στα ιατρεία τους. Σήμερα βλέπουν ιδιωτικούς ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια πρέπει να κλείσουν ραντεβού με γιατρό του ΙΚΑ για να εγκρίνει, εάν συμφωνεί, τη θεραπεία που πήραν. Φοβούνται, όμως, ότι αφού το σύνολο (σχεδόν) του πληθυσμού της χώρας θα ενταχθεί στον ενιαίο φορέα και θα περιοριστούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα ραντεβού στα Ταμεία, ενδέχεται να χάσουν μεγάλο μέρος της ιδιωτικής τους πελατείας, που αποτελείται από ασφαλισμένους που προτιμούν να πληρώσουν χρήματα για να αποφύγουν το κόστος του χρόνου.
Μέρος της εξουσίας τους θα χάσουν πιθανόν, εάν αναπτυχθεί σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και οι νοσοκομειακοί γιατροί, διότι μέχρι σήμερα κανένας γιατρός ασφαλιστικού ταμείου δεν μπορεί, ως οικογενειακός γιατρός, να στείλει ασθενή στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για ένα ακόμη παράδοξο του συστήματος. Παρότι έχει δει τον άρρωστο ο γιατρός του, για την εισαγωγή του μπορεί να αποφασίσει μόνο γιατρός του νοσοκομείου, ακόμη και ειδικευόμενος, με αποτέλεσμα διπλή ταλαιπωρία για τον ασθενή και δυνατότητες συναλλαγής.
Ολα αυτά αιφνιδίασαν τον ιατρικό κόσμο, που λόγω και της απεργίας βλέπει τα νέα μέτρα να εφαρμόζονται, πριν καλά καλά θεσπιστούν με νόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου