Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης...αμαρτία απο τα παλία!

Το θέμα του κυκλοφοριακού στην Λαμία θίγει, με ανάρτησή του,το φρέσκο Lamiotaki προτείνοντας μια νέα ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη:

Σε προηγούμενη ανάρτηση προλογίσαμε ότι θα ασχοληθούμε με το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης που έχει εφαρμοστεί στην πόλη της Λαμίας και συγκεκριμένα θα αναλύσουμε το κατά πόσο βοηθά το μέτρο αυτό ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των πολιτών που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Λαμίας.

Η Δημοτική Αρχή πρότεινε και στην συνέχεια εφάρμοσε,μετά και από την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, την λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο κέντρο της Λαμίας με το σκεπτικό ότι θα υπάρξει διευκόλυνση στην εύρεση μία θέσης στάθμευσης για τον πολίτη.
Από της 3 Μαρτίου του 2009 από όπου και άρχισε να λειτουργεί η Ελεγχόμενη Στάθμευση οι τοπικοί άρχοντες αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι το μετρό αυτό είναι εισπρακτικό.
Δεν μπορώ να φανταστώ με ποιόν τρόπο μπορεί να βοηθήσει η συσσώρευση αυτοκίνητων σε ένα οποιοδήποτε κέντρο μεγαλούπολης.Πόσο μάλλον να βοηθήσει την Λαμία των 4 πλατειών και των μονόδρομων.
Ποιος ο λόγος να παρέχει ο Δήμος την δυνατότητα να σταθμεύσουν 100-500 αυτοκίνητα παραπάνω εάν πρωτίστως τα ίδια οχήματα έχουν περάσει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ από όλη την Λαμία 5 φορές και έχει παραλύσει όλη η κίνηση των οχημάτων;
Το φαινόμενο της υπερβολικής κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της πόλης δεν λύνεται με το να παρακινούμε τους οδηγούς να έρθουν προκαταβάλλοντας τους ότι θα βρουν μία θέση στάθμευσης μπορεί ακόμη ακόμη και έξω από το μαγαζί που θέλουν να ψωνίσουν, είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν οι λιγοστοί δρόμοι που υπάρχουν την στάθμευση σε τόσο μεγάλο όγκο οχημάτων!
Οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης δεν επαρκούν καν για τους μόνιμους κατοίκους, πόσο μάλλον για τους επισκέπτες/καταναλωτές.
Γνωρίζουμε την απελπισία που επικρατεί στα καταστήματα και το πόσο παλεύουν να επιζήσουν, όμως το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οι θέσεις στάθμευσης. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, το είπε εξάλλου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών.Η λύση είναι να τους χρεώνουμε και το παρκάρισμα;
(Τυχαίο;)Δεν νομίζω!!!

Γι αυτά και μόνο θεωρούμε ότι το παραπάνω μετρό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο εισπρακτικό και πελατειακό.Η απόδειξη της πελατειακής τακτικής στηρίζεται στο ότι διαπιστώνουμε πώς όσο περνάει ο καιρός όλο και αυξάνονται οι κάρτες μονίμων κατοίκων όπως και στο ότι οι κλήσεις σβήνονται αράδα!
Νόμιζα ότι για να αποκτήσει κάποιος πολίτης μία τέτοια κάρτα δωρεάν στάθμευσης θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι όροι όπως και για να ακυρωθεί ένα πρόστιμο(κλήση), τελικά υπάρχει μόνο ένας όρος, να γνωρίζεις κάποιον που να μπορεί να "προωθήσει" την υπόθεση σου.
Το θεωρώ παντελώς ανέντιμο να απορρίπτεις δικιά μου αίτηση με την απάντηση ότι είμαι εκτός σχεδίου ελεγχόμενης στάθμευσης και να δίνεις πάσο στο "ξαδερφάκι" σου που μένει απέναντί μου!
Αν κάνω λάθος περιμένω να με διαψεύσετε ΜΕ αποδείξεις τις οποίες εάν ευσταθούν θα αναρτήσω και θα ανακαλέσω άμεσα.

Τέλος προτείνουμε ότι το κέντρο πρέπει να κλείσει για τα όλα τα ιδιωτικά οχήματά.
Ουτοπικό, δύσκολο να συμβεί αλλά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος, πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να περπατάμε, κάνει καλό στην τσέπη και την καρδιά μας!
Δεν χρειάζονται νέα πάρκινγκ είτε ιδιωτικά είτε Δημόσια, πρέπει να επιτρέπεται η κυκλοφορία στο κέντρο μόνο στα μίνι μπας του Δήμου, Δωρεάν ή με κάποιο μικρό αντίτιμο.
Οποιαδήποτε άλλη μεσοβέζικη λύση μπορεί άνετα να θεωρηθεί πελατειακή ή εισπρακτική, έτσι έδειξε η ιστορία δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας.
Ο πληθυσμός της Λαμίας μεγαλώνει, τα σκουπίδια αυξάνονται στους δρόμους, η υποδομή άρχισε να καταρρέει και οι ελάχιστες προσπάθειες για να αλλάξει το άσχημο τούτο σκηνικό αποδείχθηκαν τουλάχιστον αποτυχημένες.
Κύριοι τοπικοί άρχοντες ασχοληθείτε με την υποδομή της πόλης και μην μπαλώνεται καταστάσεις με 2-3 τροχονόμους οπότε έχει γιορτές ή με μέτρα που αποδεδειγμένα δεν λειτούργησαν.
Η Λαμία θέλει πέρα από τους περιφερειακούς δρόμους και μία ολοκληρωμένη μελέτη και εκτέλεση από άτομα που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο.
Εάν θέλετε λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα βγείτε από τα όρια της Λαμίας αν όχι και της Ελλάδος και ψάξτε, βρείτε και εφαρμόστε!
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη της Λαμίας αλλά και σε όλες τις μεγαλουπόλεις είναι ένα περίπλοκο και σοβαρό πρόβλημα και για να λυθεί απαιτείται σοβαρή πολιτική από σοβαρούς ανθρώπους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου