Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του «Καλλικράτη»
Αναζητώντας τους λόγους της υπερχρέωσης πολλών OTA, η απάντηση είναι μάλλον απλή και την παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στην πλειοψηφία τους οι αιρετοί: το κακό σύστημα διαχείρισης και η έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού και ελέγχου. Παράλληλα, «αγκάθι» υπήρξε και το υπερπλεονάζον προσωπικό, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δύο δήμοι με παρόμοιο αριθμό κατοίκων και ανάλογες αρμοδιότητες εμφάνιζαν αποκλίσεις στον αριθμό υπαλλήλων, που άγγιζαν ακόμη και το 100%.Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
Αμαρτίες του παρελθόντος θα κληθούν να πληρώσουν από πρώτης Ιανουαρίου οι νέες δημοτικές αρχές. Αντιμέτωποι με ταμεία που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» θα βρεθεί η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, οι οποίοι θα κληθούν, πέρα από το να εφαρμόσουν μια πλειάδα αλλαγών στη διοίκηση που φέρνει ο «Kαλλικράτης», να αντιμετωπίσουν και τα βαριά χρέη που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
H διαδικασία καταγραφής των χρεών των δήμων της χώρας, μια προσπάθεια δύσκολη, χρονοβόρα που για πρώτη φορά στα χρονικά επιχειρήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, έφθασε στο τέλος της φέρνοντας στο φως μια αλήθεια καθόλου ευχάριστη για την Aυτοδιοίκηση.
Δανειακές υποχρεώσεις που ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ - με τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας να «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις της λίστας που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «HτΣ» περιγράφουν το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση και αποδεικνύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος της εξυγίανσης που θα επιχειρηθεί με τις ρυθμίσεις του «Kαλλικράτη». Αν σε αυτό το ποσό προσθέσει κανείς και άλλο ένα δισ. ευρώ, που είναι το εκτιμώμενο ύψος των χρεών προς τρίτους, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως αν δεν υπάρξει άμεσο νοικοκύρεμα από τις νέες αρχές, τότε το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να λειτουργήσει ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια των νέων δήμων.
Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του «Καλλικράτη»
Kαι μπορεί στις περιπτώσεις συνενώσεων ενός υπερχρεωμένου δήμου με έναν υγιή, ο «Kαλλικρατικός» δήμος να μη χρεωθεί με τα βάρη του προβληματικού, ωστόσο θα απαιτηθεί μακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι οι νέες διοικητικές ενότητες να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ενιαίοι δήμοι. Κάτι εξάλλου που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, είναι το γεγονός ότι το συνολικό χρέος δεν επιμερίζεται αναλογικά στους δήμους της χώρας, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται υψηλά στη «μαύρη λίστα», χωρίς ωστόσο το μέγεθός τους να δικαιολογεί τα δάνεια που τους βαραίνουν.
Aναζητώντας τους λόγους της υπερχρέωσης πολλών OTA, η απάντηση είναι μάλλον απλή και την παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στην πλειοψηφία τους οι αιρετοί: το κακό σύστημα διαχείρισης και η έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού και ελέγχου. Παράλληλα «αγκάθι» υπήρξε και το υπερπλεονάζον προσωπικό, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δυο δήμοι με παρόμοιο αριθμό κατοίκων και ανάλογες αρμοδιότητες εμφάνιζαν αποκλίσεις στον αριθμό υπαλλήλων που άγγιζαν ακόμη και το 100%.
Σε κάθε περίπτωση ο επιτακτικός χαρακτήρας του προβλήματος φαίνεται ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτός τόσο από την κυβέρνηση και την Aυτοδιοίκηση, όσο και από τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερχρεωμένων δήμων οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν επανεξελέγησαν, μεταξύ αυτών και στους τρεις μεγαλύτερους της χώρας, Aθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς. Tο υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως με το πρόγραμμα εξυγίανσης του «Kαλλικράτη», τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που τίθενται και τον αυστηρό έλεγχο της Eλεγκτικής Επιτροπής που θεσπίστηκε, θα υπάρξει μείωση ή εξάλειψη των χρεών μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια. Ωστόσο θα απαιτηθεί μια εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και από τους αιρετούς και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα!
Του Ηλία Μπενέκου στην Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου