Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Συζήτηθηκε στη Βουλή η ερώτηση του βουλευτή Νίκου Τσώνη, σχετικά με την απονιτροποίηση του Σπερχειου

Η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα, Νίκος Τσώνης, σχετικά με την απονιτροποίηση της κοιλάδας του Σπερχειού, συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.
Αναλυτικά, από τα πρακτικά της Βουλής, η ομιλία στη Βουλή του κ. Τσώνη και η απάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένας Αποστολάκη

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΩΝΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, οποιαδήποτε ερώτηση για το Μαλιακό είναι πάντα επίκαιρη, γιατί δυστυχώς το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Όλοι γίνατε μάρτυρες στην καταστροφή που υπέστη ο Μαλιακός με το μαζικό θάνατο των ψαριών προ διετίας. Αυτό δεν έμεινε μόνο εκεί. Όπως ξέρετε, μια τέτοια καταστροφή έχει και τις οικονομικές της συνέπειες, τις οποίες υπέστη ο τόπος μας. Οι ψαράδες σταμάτησαν να ψαρεύουν, οι ιχθυοπώλες να πωλούν, τα μαγαζιά γύρω από τον Μαλιακό δεν δουλεύουν, με μεγάλες οικονομικές ζημιές. Δυστυχώς, οι ενέργειές μας ήταν τέτοιες που περιόρισαν και την καλοκαιρινή δραστηριότητα, με νέκρωση πραγματική της κίνησης γύρω από τον Μαλιακό.

Οι ενέργειές μας περιορίστηκαν τότε στο να συλλέξουμε νεκρά ψάρια και νερό, αγαπητή Υφυπουργέ, και να τα στείλουμε στα εργαστήρια. Οι απαντήσεις ήταν ότι ο θάνατος των ψαριών οφείλεται σε ένα μικροφίκο, στη chattonella, η οποία αναπτύχθηκε στο βυθό του Μαλιακού και η οποία αναπτύσσεται όταν υπάρχει εκεί ευτροφικό περιβάλλον. Αυτό πάλι με τη σειρά του δημιουργείται όταν υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, αζώτου και φωσφόρου, συστατικά των λιπασμάτων τα οποία υπάρχουν στην περιοχή της λεκάνης του Σπερχειού, η οποία εκχύνεται στον Μαλιακό.
Περιμέναμε κάποιες ενέργειες, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν έρθει, όπως και την ένταξή μας, αγαπητή Υφυπουργέ, στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης. Πριν από μερικές μέρες ακούσαμε τον άλλο Υφυπουργό, τον κ. Κουτσούκο, να αναφέρει τις επτά περιοχές οι οποίες έχουν ενταχθεί στην απονιτροποίηση. Θα έλεγα ότι στεναχωρηθήκαμε που ο Μαλιακός δεν περιλαμβάνεται σε αυτές τις περιοχές.

Θα ήθελα να σας τονίσω σε αυτό το σημείο ότι ο Μαλιακός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Φθιώτιδος, είναι ιχθυογενετικός σταθμός, άρα είναι πρόβλημα όλης της Ελλάδος, όλου του Αιγαίου.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω αν θα περιληφθεί, αγαπητή Υφυπουργέ, στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης η κοιλάδα του Σπερχειού.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη έχει το λόγο.

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχει πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες. Θα έλεγα ότι ψηλότερα σε αυτήν την ιεραρχία των προτεραιοτήτων βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, η προστασία της βιοποικιλότητας και του αγροτικού τοπίου.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της επικείμενης αναθεώρησης του προγράμματος αυτού από την Επιτροπή Παρακολούθησης, στην τέταρτη συγκεκριμένα αναθεώρηση που έγινε τον Ιούνιο του 2010, η Επιτροπή Αναθεώρησης αποφάσισε την ενίσχυση του προγράμματος με κονδύλια ύψους 290.000.000 ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, ακριβώς για την ενίσχυση και την υποστήριξη αυτών των προτεραιοτήτων. Οι νέες προκηρύξεις αφορούν προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, έργα και μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας των ευαίσθητων περιοχών, έργα για την προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών και για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων.

Όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», τα προγράμματα της απονιτροποίησης θα εφαρμοστούν σε επτά περιοχές. Δεν τις επαναλαμβάνω για την οικονομία του χρόνου, τις γνωρίζετε. Από τις επτά αυτές περιοχές, οι τέσσερις πρώτες προσδιορίστηκαν το 1999 και οι τρεις υπόλοιπες το 2001, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθετε η Οδηγία 676 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ψηφίστηκε το 1991. Ο ορισμός των περιοχών αυτών και η εφαρμογή της Οδηγίας αυτής έγινε από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο δεν ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Πράγματι, η κοιλάδα του Σπερχειού δεν περιλαμβάνεται σε αυτές τις επτά περιοχές. Και σας περιέγραψα πώς αυτές οι περιοχές προέκυψαν και με βάση τα κριτήρια συγκεκριμένου Κοινοτικού Πλαισίου. Ωστόσο, προκειμένου σε αυτές οι περιοχές, τις περιοχές που δεν εντάσσονται σε αυτή την ομάδα και συγκεκριμένα την κοιλάδα του Σπερχειού, που είναι περιοχή natura, να υπάρξουν δράσεις και μέτρα υποστηρικτικά, αποφασίστηκε και προχωράμε στη δράση της προστασίας των υγροτοπικών συστημάτων, που έχει παρόμοιες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, με μια δέσμευση λιγότερη από ό,τι τα προγράμματα απονιτροποίησης, που είναι ο περιορισμός των λιπαντικών ουσιών. Πρόκειται για προκήρυξη που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 ύψους 15.000.000 ευρώ, με την οποία θα καλυφθούν οι περιοχές αυτές.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Τσώνης έχει το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Κουτσούκος είχε πει ότι προφανώς πρέπει να έχει προτεραιότητα το πρόγραμμα απονιτροποίησης και ανέφερε πράγματι το παράδειγμα του Σπερχειού και του Μαλιακού. Με αυτά που ακούσαμε και από εσάς, κυρία Υφυπουργέ, πάλι αναρωτιόμαστε γιατί δεν είναι μέσα. Όλα αυτά που είπατε, ο Μαλιακός τα έχει.
Αυτό που εγώ θα ήθελα είναι να ξαναδείτε το θέμα, γιατί αν δεν ενταχθούμε, φοβάμαι πολύ. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτά τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται κατά χρονικές περιόδους. Δεν ξέρω τι θα έχουμε όλοι εμείς οι πολιτικοί να πούμε εάν ένα τέτοιο νέο φαινόμενο ξαναπασχολήσει την περιοχή μας.

Γι’ αυτό ξαναρωτώ και θα ήθελα να μάθω αν μπορεί να αλλάξει αυτό το πρόγραμμα των επτά περιοχών. Εφόσον έχουμε ένα φαινόμενο το οποίο συνέβη μετά το 2001, όπως είπατε, που είχε γίνει αυτός ο προγραμματισμός και το φαινόμενο αυτό αναγνωρίζετε όλοι ότι είναι σημαντικό και καταστροφικό, γιατί νέες περιοχές να μην ενταχθούν;
Για το άλλο πρόγραμμα που αναφέρετε, δεν έχουμε ενημέρωση, κυρία Υφυπουργέ. Είπατε μεν ότι θα έχει κάποιους περιορισμούς. Για την απονιτροποίηση είπατε;

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ναι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΩΝΗΣ: Δηλαδή θα είναι πρόγραμμα και αυτό που θα επιβάλει την απονιτροποίηση;

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ναι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΩΝΗΣ: Ναι, αλλά εδώ μπαίνει το πότε θα αρχίσει, ποια έκταση, ποιες περιοχές θα μπουν. Είπατε για το ποσό των 15.000.000 ευρώ. Αυτό πώς θα μοιραστεί; Θα συμφέρει τους παραγωγούς να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα;
Θεωρώ, λοιπόν, ότι εφόσον αναγνωρίζετε ότι πράγματι αυτή είναι η αιτία της καταστροφικής πραγματικότητας στον Μαλιακό, να ξαναδούμε την ένταξή του στην απονιτροποίηση.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη έχει το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσει.

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ο ορισμός των περιοχών έγινε, όπως σας είπα, το 1999 και το 2001 με βάση κριτήρια τα οποία έθετε η Οδηγία 676/1991, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό της συγκέντρωσης νιτρικών στα υπόγεια νερά πάνω από 50 mg ανά λίτρο.

Το πρόγραμμα της προστασίας των υγροτοπικών συστημάτων είναι ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό της απονιτροποίησης, με δεσμεύσεις για τους δικαιούχους που αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν για μια πενταετία. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι: αγρανάπαυση στο 25% της αρδευόμενης έκτασης ή συνδυασμό αμειψισποράς με ξηρική καλλιέργεια στο 20% της αρδευόμενης έκτασης και ακαλλιέργητο περιθώριο στο 5% της αρδευόμενης έκτασης.
Η δράση της απονιτροποίησης περιλαμβάνει μια ακόμα δέσμευση, που δεν ισχύει για τη δράση της προστασίας των υγροτοπικών συστημάτων. Και αυτή είναι του περιορισμού της μείωσης των λιπαντικών μονάδων κατά 30% σε σχέση με τα προγράμματα δράσης.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την καλλιέργεια και τη μεθοδολογία που ακολουθεί ο δικαιούχος και κυμαίνεται από 206 έως 600 ευρώ ανά εκτάριο.
Επαναλαμβάνω και πάλι ότι τα προγράμματα αυτά θα προκηρυχθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2011, θα είναι συνολικών κονδυλίων 15 εκατομμυρίων ευρώ και θα αφορούν περιοχές NATURA που εξαιτίας της ιδιαίτερης προστασίας εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα, όπως είναι οι λίμνες Δυτικής Μακεδονίας, οι λίμνες και η Λιμνοθάλασσα Θράκης, η λίμνη Παμβώτιδα, το Δέλτα του Έβρου, το νότιο τμήμα του Αμβρακικού Κόλπου, τα υγροτοπικά συστήματα στο Δέλτα του Αχελώου, η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, περιοχές στις εκβολές του Ευήνου, η λίμνη Οζερός, οι λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία και η λεκάνη του ποταμού Αγγίτη.

Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να μεταφέρετε στους παραγωγούς της περιοχής σας είναι ότι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που το υφιστάμενο πλαίσιο χαράσσει σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ένταξης περιοχών στα προγράμματα απονιτροποίησης, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» εξασφαλίζονται κονδύλια ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε αυτή η περιοχή υψηλής προστασίας, ως εντασσόμενη στο δίκτυο NATURA, να μπορέσει μέσα από αυτά τα μέτρα και τις δράσεις να έχει μία αντίστοιχη οικολογική και περιβαλλοντική προστασία, αλλά ταυτόχρονα και οι καλλιεργητές παραγωγοί, εξαιτίας των δεσμεύσεων των οποίων αναλαμβάνουν, να έχουν αντίστοιχα μία ανάλογη και ικανοποιητική ενίσχυση του εισοδήματός τους.
Lamianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου