Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ζητάς απόδειξη... παίρνεις δώρο!

Κληρώσεις με δώρα, όπως αυτοκίνητα, ταξίδια ή ακόμα και μετρητά. Πώς; Με τη συλλογή... αποδείξεων. Ακούγεται ανεκδοτολογικό κι όμως, σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ, το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται αυτό το κίνητρο για να προτρέψει του φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις.Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει αίσθηση, ενώ τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών καναλιών για το θέμα ήταν σκωπτικού -τουλάχιστον- χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων καταργήθηκε για να επιστρέψει μέσα σε λίγα 24ωρα από τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα, όταν δέχθηκε πυρ ομαδόν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ακόμα και από βουλευτές της συμπολίτευσης.


Μιλώντας για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι σχετική διάταξη θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ το μέτρο θα συνοδευθεί με φορολογικά κίνητρα.

Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις περιλαμβάνονται η έκπτωση κατά 10% του καταβαλλόμενου ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή και η συμμετοχή σε κληρώσεις με δώρα (αυτοκίνητα, ταξίδια, μετρητά).

Θα επιδιωχθεί, επίσης, η υποχρεωτική χρήση της πιστωτικής κάρτας ή της κάρτας αποδείξεων για συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που προβλέπει σήμερα.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι αποδείξεις θα αποσυνδεθούν από το αφορολόγητο, δηλαδή από τη προβλεπόμενη μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ.

Για το 2013, πάντως, ισχύει η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου