Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ecomobility 2014 , η εκστρατεία συνεχίζεται .

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, φέτος συμπληρώνει 11 χρόνια υλοποίησης. Έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Δικαίωμα συμμετοχής στην Εκστρατεία έχουν Ομάδες μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, από όλη τη χώρα και συγκεκριμένα ομάδες που αποτελούνται από 8 μαθητές. Είναι μία περιβαλλοντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων, που σχεδιάστηκε pro bono, το έτος 2003 στην Αθήνα, από  την εταιρία PARTNERS PR.
Μετά την πιλοτική εφαρμογή της πρότασης που έγινε σε 10 Δήμους της Αττικής ακολούθησε μια αξιόλογη μελέτη που διενήργησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ο.Δ.Ε.& Μ.Ε. (MBA) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που οριστικοποίησε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.


Η Εκστρατεία διοργανώνεται όλα αυτά τα χρόνια από το ECOCITY, τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον.

Η συνεργασία με τους επιστημονικούς Φορείς και η ανάπτυξη των Επιτροπών Οργάνωσης και Αξιολόγησης, βοήθησε σημαντικά στην οριστικοποίηση και θεσμοθέτηση των κριτηρίων, με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση των εργασιών των ομάδων των μαθητών.

Το Ecomobility βασίζεται στην αυτενέργεια των εφήβων και την εθελοντική προσφορά, όπως συμβαίνει και με όλους τους συνεργαζόμενους και εμπλεκόμενους φορείς.

Ποιο είναι το ζητούμενο της Εργασίας των μαθητών;

Η ενεργή συμμετοχή των νέων για εξεύρεση λύσεων στα περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων πόλεων της χώρας, με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, είναι το ζητούμενο της εκστρατείας.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών μετακίνησης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Το ECOMOBILITY ζητά από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήμος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δημιουργούνται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να εντοπίσουν ελλείψεις, κακοτεχνίες, να κάνουν έρευνα στο σχολείο και στη πόλη για τα προβλήματα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις/προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή που ζούνε και το σχολείο τους.

Η εργασία τους, θα παρουσιαστεί στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στο Δήμο τους σε συνεργασία με το ECOCITY. Οι μαθητές είναι απαραίτητο μόνοι τους και χωρίς επέμβαση ενηλίκων, να παρουσιάσουν το έργο τους, με τον τρόπο που θα επιλέξουν μόνοι τους. Η εργασία τους μπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, στίχους, διάφορες κατασκευές, μακέτες, ζωγραφική, έντυπα ή ό,τι άλλο θα δημιουργήσει η φαντασία τους.

H συμμετοχή στην Εκστρατεία είναι ελεύθερη και εθελοντική. Μετά την αποστολή της Εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενημερώνονται τα Γυμνάσια, που μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν.

Η Αίτηση/Δήλωση Συμμετοχής γίνεται με απλό τρόπο, από τον Καθηγητή που συμπληρώνει και στέλνει την αίτηση ηλεκτρονικά στο ECOCITY, που προωθεί στη συνέχεια στην Επιτροπή του αντίστοιχου Τομέα την αίτηση. Η Γραμματεία του Τομέα της Εκστρατείας θα στείλει στον Καθηγητή Οδηγίες και κάθε έγγραφο που θα χρειαστεί για να ενημερώσει και να προετοιμάσει την Ομάδα των Μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου