Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Οδηγός Κομποστοποίησης

Πέρα από την πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων τροφής, υπάρχει πάντα ένα μικρό κομμάτι προϊόντων που δε μπορεί να αξιοποιηθεί και παραμένει ως απόβλητο. Ναι; Όχι!
Υπάρχει πάντα και η διαδικασία που λέγεται: Κομποστοποίηση.
Σύμφωνα με την wikipedia "η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι 'εργάτες' της κομποστοποίησης.
Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.".
Σε απλά ελληνικά, μπορούμε να βάλουμε σε ένα δοχείο φλούδια, απομεινάρια σαλάτας, χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας κι ένα σωρό ακόμα υλικά, και να φτιάξουμε ένα ωραιότατο λίπασμα για τα φυτά μας. Πώς;
Πολύ απλά, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ σύμφωνα με το  "Καλύτερη Ζωή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου