Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

«Φρένο» στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση


«Φρένο» στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση ~ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
To μείζον και διαχρονικό θέμα που έχει να κάνει με την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση που αποτελεί βασικό παράγοντα για την οπτική ρύπανση και τη γενικότερη αισθητική της πόλης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θεωρείται υπαίτια και για πολλά τροχαία δυστυχήματα, επιχειρεί να ανακινήσει η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα ευοδωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν ενεργοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και οι οποίες τελικά παρέμειναν μισές και ανέσωστες…


Φαρμακεία, φροντιστήρια, καφέ, μπαρ και ανταλλακτήρια χρυσού, θεωρούνται πρωταθλητές στην αισθητική ρύπανση της πόλης, σύμφωνα με το Δήμο Βόλου ο οποίος με έγγραφό του που κοινοποίησε σε όλους τους φορείς κωδικοποίησε τη Νομοθεσία και δίνει διορία μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου για το ξήλωμα των διαφημιστικών πινακίδων, ενώ η Πολεοδομία έχει καταγράψει τους τρεις τελευταίους μήνες σημείο προς σημείο κάθε παράνομη διαφήμιση πουν υπάρχει στα όρια του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Tα τελευταία χρόνια στο Δήμο Βόλου θεωρούν ότι το πρόβλημα των παράνομα τοποθετημένων υπαίθριων διαφημίσεων και επιγραφών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και των Δημοτικών Ενοτήτων, σε βάρος του αστικού και περιαστικού τοπίου και του δημοσίου χώρου, έχει ξεφύγει με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία θα αμβλύνουν αν δεν δίδουν οριστικό τέλος στο πρόβλημα. Μάλιστα όπως επισημαίνουν ότι οι όποιες προσπάθειες δεν μπορούν να ανακοπούν λόγω της προεκλογικής περιόδου, καθώς, όπως σημειώνουν, πρέπει να γίνουν ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν.

Παρατηρείται το φαινόμενο οι πινακίδες και οι επιγραφές να γιγαντώνονται σε διαστάσεις, να πολλαπλασιάζονται αριθμητικά, να στηρίζονται σε αυτοσχεδιασμό και στην αυθαίρετη βούληση του κάθε χρήστη, με συνέπεια να προκαλείται σημαντική αισθητική και οπτική ρύπανση, το εμπορικό μήνυμα να χάνεται στο πλήθος των διαφημίσεων και το κυριότερο να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις στους οδηγούς των διερχομένων οχημάτων.

Ακόμη δυσμενέστερο παρουσιάζεται το φαινόμενο της αλλοίωση των παραδοσιακών οικισμών του Δήμου, από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση των πινακίδων και των επιγραφών σε δρόμους και σε κτίρια.

Υποχρέωση όλων

«Θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των φορέων της πόλης η προστασία και η ανάδειξη της αισθητικής της πόλης, του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού τοπίου. Για το λόγο αυτό ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει μια συνδυασμένη προσπάθεια εξωραϊσμού του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος και προστασίας του δημόσιου χώρου. Στην προσπάθεια ωστόσο αυτή οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι. Στα πλαίσια αυτά καλέσαμε όλους τους φορείς να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να φροντίσουν για την αφαίρεση όλων των παράνομων και αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών που έχουν τοποθετήσει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου και των Δημοτικών ενοτήτων έως και τις 24 Φεβρουαρίου», λέει ο αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου Βόλου κ. Ν. Μόσχος.

Για όσες από τις πινακίδες σύμφωνα με το κείμενο νομοθετικό πλαίσιο, θεωρηθούν κατά την αυτοψία «ρύποι», μετά τις 24 Φεβρουαρίου , θα κινηθεί η νόμιμη διαδικασία εναντίον των διαφημιστών.

Που απαγορεύεται

Στο Βόλο έχει καταστρατηγηθεί κάθε Νομοθεσία που διέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Ο Νόμος απαγορεύει να τοποθετηθεί πινακίδα σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και σε παραδοσιακά κτίρια.

Επίσης απαγορεύει την τοποθέτηση πινακίδων σε κτίρια στα οποία στεγάζονται σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημόσιου τομέα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, στο κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και σε στύλους και υποσταθμούς εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Ακόμη απαγορεύονται σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας, πάνω στην οροφή του κτιρίου.

Επίσης απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων και από τις δύο πλευρές του άξονα των τμημάτων εθνικών /επαρχιακών οδών και αυτοκινητοδρόμων που διέρχονται εκτός κατοικημένης περιοχής, όταν η διαφήμιση είναι ορατή από τους χρήστες. Σε απόσταση μικρότερη των 40 μέτρων και από τις δύο πλευρές του άξονα των τμημάτων εθνικών και επαρχιακών οδών ή αυτοκινητοδρόμων που διέρχονται μέσα από κατοικημένη περιοχή, αν το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στα τμήματα αυτά είναι ανώτερο των 70Km/Η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής, όταν υπάρχει πρασιά.

Απαγορεύεται η τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων (εξαιρέσεις : καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, που έχουν σχετική άδεια από ΟΤΑ).

Οι διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές, όπου επιτρέπεται, τοποθετούνται παράλληλα προς τον άξονα της οδού (εξαίρεση : πινακίδες τιμών και εταιρείας των πρατηρίων υγρών καυσίμων και επιγραφές φαρμακείων, κλινικών και νοσοκομείων).

Τοποθέτηση του πλαισίου σε θέση ή κατά τρόπο που μπορεί να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες της οδού ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορία (π.χ παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων κατακόρυφης σήμανσης ή των φωτεινών σηματοδοτών, μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση με πινακίδες σήμανσης ή με κυκλοφοριακή διαγράμμιση ή με άλλη συσκευή ρύθμισης της κυκλοφορίας, μπορεί να προκαλέσει θάμβωση στους χρήστες της οδού ή γενικά να αποσπάσει την προσοχή τους κατά τρόπο που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην οδική ασφάλεια γενικά.

Τοποθέτηση του πλαισίου σε θέση ή κατά τρόπο που μπορεί να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες της οδού ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορία (π.χ. παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων κατακόρυφης σήμανσης ή των φωτεινών σηματοδοτών, μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση με πινακίδες σήμανσης ή με κυκλοφοριακή διαγράμμιση ή με άλλη συσκευή ρύθμισης της κυκλοφορίας, μπορεί να προκαλέσει θάμβωση στους χρήστες της οδού ή γενικά να αποσπάσει την προσοχή τους κατά τρόπο που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην οδική ασφάλεια γενικά.

Δεν επιτρέπεται σε φωτεινά διαφημιστικά πλαίσια να γίνεται χρήση μέσων δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κ.λ.π. Η υπαίθρια διαφήμιση γίνεται υποχρεωτικά σε μόνιμα και σταθερά ή προσωρινά και κινητά πλαίσια που κατασκευάζονται με βάση τις προδιαγραφές που ορίζονται στην ΚΥΑ 52138/2003.

Σε κάθε υπαίθρια διαφήμιση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, θα πρέπει να αναγράφεται, σε εμφανές σημείο, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του διαφημιστή ή του διαφημιζομένου και ο αριθμός της άδειας που χορηγήθηκε από τον ΟΤΑ. Η πολύπλοκη νομοθεσία κωδικοποιήθηκε από τον δήμο Βόλου και εστάλη σε όλους τους φορείς για να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Όσες πινακίδες βρίσκονται διάσπαρτες στο οδικό δίκτυο, θα ξηλωθούν από τον δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου