Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Λαμία: Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με κλειστά...... μουσεία (;)

Περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια και τα σοκάκια της Λαμίας, βρίσκεις παντού ίχνη και μνήμες, τόσο του ιστορικού όσο και του μυθολογικού παρελθόντος. Το Σάββατο 18 Μαίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
Ένα "ευλογημένο" μέρος με πλούσια Ιστορία και ευτυχώς με πολλά Μουσεία που αποτελούν προορισμό για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Είναι όμως τα Μουσεία αυτά επισκέψιμα - διαθέσιμα - ανοιχτά;
Ας ξεκινήσουμε με το πολυδιαφημισμένο αλλά συνάμα και πολύπαθο Μουσείο Θερμοπυλών.

 Ένα από τα καινούργια μουσεία και σύγχρονα της Ελλάδας, ή μήπως όχι;
Πως χαρακτηρίζεται κάποιο καινοτόμο ή σύγχρονο όταν δεν είναι επισκέψιμο, παρά μόνο με ραντεβού, ή ακόμα και αν λυνόταν το θέμα με την έλλειψη προσωπικού για τη συνεχή λειτουργία του, οι τουρίστες που τιμούν τις Θερμοπύλες με την εκεί επίσκεψή τους, τι θα δουν; τι θα ακούσουν; τι θα καταλάβουν αφού εξακολουθούν να προβάλλονται χωρίς μεταγλώττιση όλα τα βιντεάκια με τις αναπαραστάσεις κ.ά. Που θα πιούν έστω ένα ποτήρι νερό;
Βέβαια ο Δήμαρχος Λαμιέων κος Κοτρωνιάς πριν λίγους μήνες είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το Μουσείο θα δοθεί σε ιδιώτες, και μόνο έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απορία όλων μας όμως είναι πως και γατί ο ίδιος ο Δήμος μετά από τόσα χρόνια δεν κατάφερε να το λειτουργήσει;
Φτάνοντας στο κέντρο της Λαμίας, απέναντι από τον Ιστορικό Τάφο του Αθανασίου Διάκου, βρίσκεται το επίσης καινούργιο Λαογραφικό Μουσείο, αλλά επίσης κλειστό και μόνο με ραντεβού.
Ευτυχώς το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Κάστρο της Λαμίας λειτουργεί καθημερινά καθώς και το Βυζαντινό της Υπάτης.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές τη Δημοτική μας Αρχή να επιμένει να μιλά για ένα νέο μουσείο αυτό του Μίκη Θεοδωράκη, ακόμα και μετά τα όσα ευτράπελα και προσβλητικά για την πόλη μας γεγονότα έλαβαν μέρος με τη γνωστή μας υπόθεση Βαρλάμη που οδηγηθήκαν στα Δικαστήρια.

Απλά αναρωτιόμαστε πως θα λειτουργεί ένα νέο μουσείο, όταν δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε λύσεις για τα ήδη υπάρχοντα. Ο πολιτισμός δεν είναι ένα κατασκευαστικό έργο, θέλει βάση και σχέδιο για την βιωσιμότητά του... τελείωσε η εποχή της κορδέλας και των εγκαινίων νέων έργων. Ας συντηρήσουμε και λειτουργήσουμε τα ήδη υπάρχοντα!

Και όπως μας γράφουν συνεχώς αναγνώστες μας: Πως ο Δήμος βρήκε τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την έκθεση Βαρλάμη, πως βρήκε 25.000 ευρώ για να κάνει το (αποτυχημένο μιας και ο κόσμος δεν πήγε) Ρουμελιώτικο Πάσχα… έτσι να βρει χρήματα για να γίνει ο Πολιτισμός μέρος της κουλτούρας των Λαμιωτών!
Πρόσφατα δημοσιεύματα μιλούσαν και για κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης... από το κακό στο χειρότερο αυτός ο "ευλογημένος" τόπος!!!


Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.

Με το μήνυμα είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς», γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή».

mag24.gr

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή για να λειτουργήσει το Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών είναι θέμα κονδυλίων;;; Μάλλον δεν ξέρετε ή δεν θέλετε να θυμάστε, ότι προσπάθειες έχουν γίνει από το 2010 που ξεκίνησε την λειτουργία του αλλά δυστυχώς λόγω απαγόρευσης προσλήψεων ελέω μνημόνιο(σε ειδικευμένο)προσωπικό κόλλησαν, με συνέπεια, με Προσωπικό του δήμου (που δεν έχει εκπαίδευση και ειδικότητα)γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια στοιχειώδους λειτουργίας μέχρι να δοθεί λύση έστω με ΄΄Ιδιώτη΄΄ που όμως υπάρχει χρονοβόρα διαδικασία για να εμπλακεί στην λειτουργία του χώρου. Όσο για το λαογραφικό η κα Παπευθυμίου κένει ότι είναι δυνατό για την καλύτερη λειτουργία του δυστυχώς και εκεί η έλλειψη Προσωπικού είναι εμφανής.
    Έτσι για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή