Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΕΟΦ: «Όχι» στα φάρμακα του Διαδικτύου

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων που εγκαινίασε την Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η καμπάνια κρίνεται απαραίτητη με δεδομένο ότι στη χώρα μας η αγορά φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού παραμένει ένα σοβαρότατο πρόβλημα και είναι ενδεικτικό ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, όπως έχει διαπιστωθεί, η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2012 στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, και σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ενας στους τέσσερις Ελληνες λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού και μάλιστα έξι στους δέκα που εφαρμόζουν αυτή την πρακτική δεν έχουν ερωτηθεί από τον φαρμακοποό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν βλάβη νεφρών ή ήπατος. Επιπλέον, οι μισοί Ελληνες δεν γνωρίζουν εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Ο ΕΟΦ συμβουλεύει την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού, την μη κατανάλωση αντιβιοτικών χωρίς τη συνταγή γιατρού, την αποφυγή αγοράς φαρμάκων από το διαδικτύου και της ανταλλαγής φαρμάκων με συγγενείς και φίλους. Τέλος τονίζει ότι οι Ελληνες θα πρέπει να εμπιστεύονται εξίσου γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου