Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Χάρισε Ζωή! Γίνε Σήμερα Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών

Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή ή εθελοντή δότη είναι πλέον μια καθιερωμένη θεραπευτική μέθοδος. Για ορισμένα νοσήματα του αίματος αποτελεί την μόνη θεραπεία ίασης. Ενας μεγάλος αριθμός ασθενών δεν διαθέτει συγγενή δότη. Η μόνη τους ελπίδα είσαι εσύ. Μπορείς να τους χαρίσεις ζωή με το να εγγραφείς και να ενταχθείς στην δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
Το ΚΕΔΜΟΠ δραστηριοποιείται από το Ιανουάριο του 2010 υπό την αιγίδα των: Πανεπιστημίου Πατρών-Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών-Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με τη σύμφωνη γνώμη του Bone Marrow Donors Worldwide, BMDW.
Το ΚΕΔΜΟΠ στοχεύει:
στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών
στην εγγραφή δοτών στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (Bone Marrow Donors Worldwide, BMDW)
στην εξεύρεση οικονομικών πόρων, τόσο για την τυποποίηση δοτών όσο και για τα λειτουργικά έξοδα του κέντρου.
Η Διαδικασία Εγγραφής στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών έχει ως εξής:
Ενημέρωση του ενδιαφερόμενου εν δυνάμει εθελοντή δότη (ΚΕΔΜΟΠ, τηλ. 2610 327730, www.xarisezoi.gr)
Συμπλήρωση της αίτησης συγκατάθεσης
Δειγματοληψία αίματος (λήψη 5-6 ml αίματος – λιγότερο από ότι χρειάζεται μια απλή γενική εξέταση αίματος) ή λήψη επιχρίσματος από το στόμα.
Εργαστηριακή ανάλυση δείγματος (HLA τυποποίηση)
Καταχώριση στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW)
Ενημέρωση του δότη για την καταχώριση του στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).
Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή στον πάσχοντα συνάνθρωπο από λευχαιμία ή και άλλες αιματολογικές παθήσεις.
Η ένταξή στην δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει αυτόματα και δωρεά μοσχεύματος.
Η εγγραφή Ελλήνων στο αρχείο δοτών είναι σημαντική, λόγω ομοιοτήτων μεταξύ ομοεθνών. Στατιστικά μια χώρα με περίπου 10.000.000 ομοεθνείς, όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για έναν ασθενή κατά 60-80% στην δικιά της δεξαμενή, αν διέθετε περίπου 180.00-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. Για αυτό είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών, που σήμερα είναι λιγότεροι από 33.000.
Η εργαστηριακή ανάλυση, (HLA τυποποίηση) δείγματος κάθε δότη δίνει την δυνατότητα να προσδιοριστεί η ιστική ομοιότητα μεταξύ δύο ατόμων (δότη/ασθενή) και απαιτεί σημαντική χρηματική δαπάνη. Οι εθελοντές δότες δεν υποχρεούνται στα έξοδα τυποποίησης τους. Το ΚΕΔΜΟΠ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και στηρίζει τη βιωσιμότητα του σε χορηγούς, δωρεές και στο θεσμό του μόνιμου συνδρομητή. Κάθε οικονομική συμβολή ενισχύει ουσιαστικά προσπάθεια μας.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Τραπεζικός Λογαριασμός ΚΕΔΜΟΠ:
Eurobank 0026-0015-70-0200698591
(IBAN GR5002600150000700200698591, BIC EFGBGRAA
Περισσότερες πληροφορίες: www.xarisezoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου