Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Η χαμένη τιμή!

(του Χρήστου Αλεξανδρή)
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν οδηγηθεί σε οριακό σημείο και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου όσον αφορά τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος και την οικονομία αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μέγγενη της κρίσης που στραγγαλίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αυτό που χάθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αμεριμνησίας του πολιτικού προσωπικού που κυβερνούσε και έπαιρνε τις κρίσιμες αποφάσεις ήταν η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη εκείνων που συνέχιζαν να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία.
Ενώ μέχρι σήμερα το έκαναν με σχετική ανεση και ευκολία ποντάροντας στις εγγυήσεις που παρείχε η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη με το ξέσπασμα της κρίσης ήρθαν σε μεγαλύτερη επαφή με το ελληνικό πρόβλημα και αυτό είχε ως συνέπεια να πάθουν μεγάλη ζημιά και να το βάλουν στα πόδια. Για να ανακτηθεί η χαμένη τιμή και αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και για να αρχίσει να παίρνει και πάλι μπροστά η μηχανή της οικονομίας θα χρειαστούν αποφασιστικά βήματα προς τα μπρός, όχι άλλες καθυστερήσεις και προώθηση μεταρρυθμίσεων χωρίς άλλες αναβολές και προσχήματα.
Πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές, να στείλουμε στους δανειστές μας και στους αλλους ευρωπαϊκούς λαούς που πληρώνουν τα δάνεια της αλληλεγγύης ένα ισχυρό μήνυμα οτι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει προς το καλύτερο και ότι τα λεφτά τους δεν θα χαθούν αλλά θα αξιοποιηθούν παραγωγικά και ότι οι υποχρεώσεις μας θα τηρηθούν με συνέπεια.
Από αυτή την άποψη είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει σαφείς αποστάσεις από την άκρατη προεκλογική υποσχεσιολογία της Νέας Δημοκρατίας και τα όσα με ευκολία διατύπωνε περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσγειώνεται στην πραγματικότητα βλέποντας ότι οι πιέσεις των δανειστών αυξάνονται και γίνονται αφόρητες. Άλλωστε όπως είχε πει κάποτε και ο Μιτεράν οι προεκλογικές υποσχέσεις δεσμεύουν μόνο αυτούς που τις ακούνε.
Η κυβέρνηση και για να είμαστε περισσότερο ακριβείς ορισμένα απο τα μέλη της φαίνεται να κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης γι' αυτό και απο τις πρώτες ημέρες έδειξαν με τις δηλώσεις τους μιά σχετική προθυμία να προχωρήσουν αυτά που είχαν ξεχάσει ή είχαν αφήσει για αργότερα οι προκατοχοί τους, βλέποντας ότι οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας έχουν εξαντληθεί.
Η στρατηγική που είχε ακολουθηθεί μέχρι τώρα και βάσισε τη δημοσιονομική εξυγίανση κυρίως στις αυξήσεις φόρων παρά σε δραστικό περιορισμό του σπάταλου, αντιπαραγωγικού και διεφθαρμένου κράτους τα μόνα αποτελέσματα που έφερε ήταν να μετακυλίσει την κρίση στον ιδιωτικό τομέα και να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Απόδειξη τα χιλιάδες λουκέτα και η έκρηξη της ανεργίας.
Ας ελπίσουμε ότι ήρθε η ώρα το μείγμα της πολιτικής να αλλάξει και η σημερινή κυβέρνηση να θελήσει να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος βοηθώντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Χρήστος Αλεξανδρής
http://www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου