Λύση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων δήμων, που υπολογίζονται σε 58 και με συνολικό χρέος που αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, προσπαθεί να βρει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει τη διαδικασία κατάρτισης των κριτηρίων για την ένταξη των δήμων αυτών σε καθεστώς μνημονίου. Μια λύση, που θα επιχειρηθεί να είναι εκτός της λογικής των σημαντικών τριβών με τις δημοτικές αρχές, αλλά και με σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο ΠΑΣΟΚ, από δημάρχους προσκείμενους στην κυβερνητική παράταξη, αλλά και για τα θέματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όπως η γραφειοκρατία, η ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά των δήμων κλπ.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών προκρίνει την επιλογή να μην μπουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι οι δήμοι, αλλά να υπάρξει μια διαβάθμιση στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων δήμων, με την αναλυτική καταγραφή των χρεών τους, των ετήσιων δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και των βεβαιωμένων εσόδων τους.
Πιέσεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων άσκησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά το πρόσφατο περιστατικό με τους δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών, όταν λόγω της μη εξόφλησής δανειακών υποχρεώσεών τους προς ξένες τράπεζες το ΔΝΤ απείλησε, έστω και προσχηματικά, να μην εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.
Στόχος των δύο πλευρών, του υπουργείου και των δήμων, είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των τελευταίων με την έγκριση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών έως και 25 χρόνων, για την αποπληρωμή του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις τους και να φύγει από πάνω τους η θηλιά της στάσης πληρωμών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμοι θα έχουν την υποχρέωση να συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, ενώ θα έχει προηγηθεί λεπτομερής έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και στη συνέχεια θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση. Στην Ελεγκτική Επιτροπή, που θα παρακολουθεί στενά την ακριβή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης, θα μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα εξυγίανσης, μπορούν να υπαχθούν δήμοι μετά από αίτησή τους ή ακόμη και από διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εσωτερικών, στην περίπτωση που οι ετήσιες υποχρεώσεις τους σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό τους χρέος υπερβαίνει το σύνολο των τακτικών τους εσόδων, όπως προέβλεπε και το σχέδιο που είχε ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές θέλουν τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρά σε παρεμβάσεις και βελτιώσεις, οι οποίες θα ρυθμίζουν εκκρεμότητες που παρατηρούνται, όπως το θέμα που προέκυψε με υπέρογκους μισθούς σε δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς με τον «Καλλικράτη» ενώ μειώθηκαν οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ από 6.500 σε 2.000, συνεχίζει να υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς για τη λειτουργία τους και τα διοικητικά συμβούλια καθορίζουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου