Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Πρόστιμο 100 ευρώ για καταναλωτές που δεν παίρνουν αποδείξεις

Τη συνυπευθυνότητα των καταναλωτών στην έκδοση αποδείξεων από τα καταστήματα επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το λεγόμενο «κίνημα» των αποδείξεων το υπουργείο έχει αποφασίσει να επιβάλει πρόστιμο στους φορολογούμενους που εντοπίζονται από τους ελεγκτές να μην έχουν μαζί τους την απόδειξη για τις αγορές προϊόντων που έχουν πραγματοποιήσει ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες.Έτσι ο φορολογούμενος που θα βγαίνει από το ιατρείο του ιδιώτη ιατρού και δεν έχει λάβει απόδειξη ή αν αποχωρεί από ένα κατάστημα ρούχων και δεν φέρει μαζί του απόδειξη για τα ρούχα που αγόρασε θα κινδυνεύει, εφόσον ελεγχθεί, να πληρώσει πρόστιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών εφόσον ο φορολογούμενος εντοπίζεται χωρίς απόδειξη θα καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ανεξαρτήτως της αξίας της συναλλαγής για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από συνεργεία του ΣΔΟΕ τα οποία σήμερα πραγματοποιούν τους λεγόμενους προσωρινούς φορολογικούς ελέγχους, δηλαδή ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και τηρούν κανονικά τα προβλεπόμενα φορολογικά βιβλία. Οι έλεγχοι θα γίνονται στο δρόμο σε επιλεγμένα σημεία του εμπορικού κέντρου των πόλεων.

Οι σχετικές διατάξεις για την επιβολή προστίμων στους καταναλωτές για τη μη λήψη αποδείξεων θα περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το εθνικό φορολογικό σύστημα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Νοεμβρίου. Οι σχετικές διατάξεις θα βρίσκονται στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που θα αφορά στο νέο ποινολόγιο της εφορίας. Οι αλλαγές θα προβλέπουν, επίσης, τη μείωση των φορολογικών προστίμων για τις μικρές φορολογικές παραβάσεις όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων για μικρής αξίας συναλλαγές καθώς και τη σημαντική έκπτωση από τα πρόστιμα εφόσον πληρώνονται εφάπαξ και εμπρόθεσμα. Τα σχέδια για την επιβολή προστίμων στους καταναλωτές που δεν λαμβάνουν αποδείξεις είχε αποκαλύψει πρώτο το Capital.gr με δημοσίευμα στις 13 Σεπτεμβρίου 2011.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου