Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ο Βαρλάμης κατηγορεί τον Δήμαρχο Λαμίας ως υπαίτιο για το φιάσκο της έκθεσης ''Άξιον Εστί''

Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας απέστειλε το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας του Κου Βαρλάμη. Σε αυτήν μέσα από το χρονικό της συνεργασίας για την πραγματοποίηση την έκθεσης εκθέτει τις απόψεις του για το φιάσκο που ακολούθησε και την δικαστική διαμάχη με τον Δήμαρχο Λαμίας.

Στην επιστολή κατηγορείται ευθέως ο Κος Κοτρωνιάς πως προκάλεσε την δίκη για την έκθεση ''για να καλύψει δικά του προβλήματα'', πως ''καταφεύγει σε αναλήθειες και συκοφαντίες'', πως παρουσίασε ''σχιζοφρενική συμπεριφορά'' ενώ στο τέλος αναφέρεται πως οι δύο καλλιτέχνες,Θεοδωράκης και Βαρλάμης, εκφράζουν μεγάλη απογοήτευση και θέλουν να κλείσει η έκθεση.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την επιστολή:

Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λαμιέων
Λαμία

Βεργίνα, 12 Νοεμβρίου 2012
Αξιότιμες Κυρίες
Αξιότιμοι Κύριοι

Είμαστε αναγκασμένοι να σας αποστείλουμε αυτή της επιστολή για την τεκμηρίωση της αληθείας και για την διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς μας, προπάντων μετά από μία δικαστική διαδικασία, την οποία προκάλεσε ο κύριος δήμαρχος κυριολεκτικά, εφόσον ο ίδιος έκλεισε την έκθεση και ό ίδιος έσπευσε να ζητήσει από το δικαστήριο να μην κλείσει η έκθεση…!!! Έχουμε βεβαιωθεί ότι προκάλεσε αυτή την απροσδόκητη δίκη για να καλύψει δικά του προβλήματα.

Λυπούμαστε που ο κύριος δήμαρχος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την απαράδεκτη συμπεριφορά του, καταφεύγει σε αναλήθειες και συκοφαντίες. Θα ήταν πιο έντιμο για τον ίδιο να παραδεχθεί το λάθος του και την υπαίτια συμπεριφορά με την οποία χειρίστηκε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την πόλη της Λαμίας.

Ο δήμαρχος ο κύριος Κοτρωνιάς ήταν αυτός που ζήτησε από τον κύριο Βαρλάμη να γίνει η έκθεση και το Μουσείο Θεοδωράκη στη Λαμία. Ο κύριος Βαρλάμης δεν ζήτησε ποτέ τίποτα από τον κύριο δήμαρχο. Χάρηκε που θα δινόταν η ευκαιρία να συμβάλλει ο ίδιος ώστε να γίνει η πρώτη παρουσίαση της μεγάλης συλλογής «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» στη Λαμία, όπως επίσης και το αναπτυξιακό έργο υποδομής το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ». Το Μουσείο της Αυστρίας ανταποκρινόμενο στο ενδιαφέρον του δημάρχου έστειλε τις οικονομικές και τις οργανωτικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της έκθεσης η οποία αποτελούσε και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του προαναφερθέντος Κέντρου. Από την πρώτη στιγμή ο οικονομικός προϋπολογισμός ήταν σαφής και συγκεκριμένος (150.000€) και αφορούσε την έκθεση.

Στη συνέχεια και ενώ ήδη είχε δοθεί η προκαταβολή των 40.000€ ο δήμαρχος δεν τηρούσε το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της έκθεσης. Αυτό έφερε σε πολύ δύσκολη θέση το Μουσείο αλλά εξέθεσε και τον ίδιο τον κύριο Βαρλάμη. Αποτέλεσμα ήταν είκοσι ημέρες πριν από τα εγκαίνια να φτάσουμε στην ματαίωση της έκθεσης. Εκεί παρενέβη ο κύριος Θεοδωράκης ο οποίος προσωπικά εμένα μου είπε να βοηθήσουμε τον κύριο δήμαρχο ο οποίος του υποσχέθηκε ότι μόλις γίνουν τα εγκαίνια και δούνε όλοι την πραγματοποίηση της έκθεσης, τότε θα εκπληρώσει και όλες του τις υποχρεώσεις. Σε δείγμα μάλιστα καλής θέλησης θα έδινε άμεσα άλλες 40.000€ (έτσι το υπόλοιπο που θα έμενε ήταν 70.000€).
Με τη σύμφωνη γνώμη και του κυρίου Βαρλάμη, προχωρήσαμε και έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης. Από τότε ο κύριος δήμαρχος εξαφανίστηκε στην κυριολεξία, χωρίς καμία εξήγηση. Παρά τις δύο επιστολές που στείλαμε δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να συζητήσει μαζί μας ούτε τις οικονομικές, αλλά ούτε και τις οργανωτικές εκκρεμότητες που είχαμε. Αντ` αυτού είχαμε τα δυσάρεστα γεγονότα με το κλείσιμο της έκθεσης και τα δικαστήρια.

Συνεχίζουμε να μην καταλαβαίνουμε αυτή την «σχιζοφρενική» συμπεριφορά και κυρίως λυπούμαστε γιατί με τη συμπεριφορά του αυτή ο δήμαρχος αποκλείει την πόλη της Λαμίας από μία σημαντική προοπτική ενός μεγάλου έργου υποδομής για την πόλη.

Για όλες αυτές τις συνεννοήσεις υπάρχει αλληλογραφία, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο και στην οποία φαίνονται ξεκάθαρα τα συμφωνηθέντα. Το δικό μας λάθος και προσωπικά εμού του ιδίου κυρίως ήταν ότι πίστεψα στις υποσχέσεις του κυρίου δημάρχου και δεν φροντίσαμε να μην αφήνουμε περιθώρια για τους αρνητικούς υποκειμενικούς χειρισμούς του. Τίποτα όμως δεν δίνει το δικαίωμα στον κύριο δήμαρχο να αποφύγει να εκπληρώσει τη συμφωνία που έκανε, πόσο μάλλον να συκοφαντεί ανθρώπους (από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας) που εργάστηκαν χωρίς μάλιστα αμοιβή για ένα έργο τόσο σημαντικό για τη Λαμία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Ζητούμε και πάλι από τον κύριο δήμαρχο να δείξει σύνεση, να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο Μουσείο της Αυστρίας και να δρομολογήσει τις ουσιαστικές διεργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» στην Λαμία.


Υ.Γ.
Επειδή άκουσα την δήλωση του δικηγόρου του δήμου ότι με τις ενέργειες του αυτές προασπίσθηκε τους δύο μεγάλους μας καλλιτέχνες τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάκη Βαρλάμη και το έργο τους, θέλω να δηλώσω την μεγάλη απογοήτευση που εκφράζουν και οι δύο και την παραίνεσή τους προς εμάς να κλείσουμε την έκθεση. Ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε αυτές τις επιστολές είναι γιατί δεν θέλουμε να εκθέσουμε την πόλη της Λαμίας.

Για το Πειραματικό εργαστήρι Βεργίνας

Παύλος Τροχόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/11/12, 9:55 π.μ.

    Θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία της επιστολής το πλαίσιο της σωστής ενημέρωσης που παρέχει το site και της καλής μας συνεργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή