Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μέχρι 70% η αύξηση του όγκου των αστικών αποβλήτων ως το 2025

Επείγουσα δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, απ την παγκόσμια κρίση αποβλήτων, αναζητεί η Διεθνής Τράπεζα, καθώς όπως προειδοποιεί οι ετήσιοι όγκοι αστικών σκουπιδιών θα αυξηθούν κατά 70% περίπου έως το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Global Partnership on Waste Management (GPWM) του UNEP, κάθε χρόνο παράγονται 1,3 δισ. τόνοι αστικών αποβλήτων, ενώ εάν δεν ληφθούν μέτρα, στα επόμενα χρόνια η ποσότητα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, κάνοντας λόγο για 2,2 δισ. τόνους σκουπιδιών.


Η απειλή από την κακή διαχείριση των αποβλήτων είναι ιδιαίτερα εμφανής σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, όπου πρωταγωνιστούν οι σωροί σκουπιδιών, τα τοξικά απόβλητα, οι δυσάρεστες μυρωδιές και τα τρωκτικά. Ταυτόχρονα, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η ένταση της αστικοποίησης και η οικονομική ανάπτυξη παράγουν ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερες ποσότητες, υπερφορτώνοντας τα ήδη «ανεπαρκή» συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, έως το 2030, η μεσαία τάξη που αποτελεί συνήθως και τους μαζικούς καταναλωτές, αναμένεται να αυξηθεί πληθυσμιακά κατά 2 με 4,9 δισ. Η διαχείριση αποβλήτων είναι μία από τις πιο πολύπλοκες και δαπανηρές υπηρεσίες, απορροφώντας μεγάλο μέρος κεφαλαίων απ τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, ακόμη και όταν οργανώνεται και λειτουργεί σωστά.

Ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και οι λοιποί μολυσματικοί παράγοντες από εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης -όπως διοξίνες και άλλες βλαβερές εκπομπές που απελευθερώνονται από τα ηλεκτρονικά απόβλητα- δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία των υπαλλήλων συγκομιδής, αλλά να συμβάλει περαιτέρω στην μόλυνση του αέρα, τη γης και του υδροφόρου ορίζοντα. Οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες για καθαρό νερό, καθαρό αέρα και ασφαλή τρόφιμα μπαίνουν σε κίνδυνο από τις αθέμιτες πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων, δημιουργώντας σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία. Κακή συλλογή αποβλήτων μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση μιας νόσου, ενώ η ακατάλληλη διάθεση αποβλήτων μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τους εργαζόμενους, τις όμορες κοινότητες και το περιβάλλον.

Ακόμα και σε χώρες με κατάλληλα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, η τακτική συλλογή και απομάκρυνση των απορριμμάτων απο το οπτικό μας πεδίο δεν αποτελεί λύση. Στην ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαχείρισης αποβλήτων, δεν υφίσταται η έννοια «πετάμε», αλλά «επαναχρησιμοποιούμε». Θα μπορούσε κάλλιστα, μια σημαντική μερίδα των αποβλήτων που απορρίπτονται να επαναχρησιμοποιηθούν ή ανακυκλωθούν. Εν τούτοις, θα υπάρχουν πάντα απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, απαιτώντας διαφορετικό χειρισμό απόρριψης.

Πρότυπο Πράσινης Οικονομίας

«Καθώς η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την οργάνωση του τομέα των αποβλήτων, παρά την πολυπλοκότητα του, με έναν τρόπο που είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά περισσότερο βιώσιμος» όπως επισημαίνει ο Matthew Gubb, διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως «αποτελεί πρότυπο χώρο για το πρασίνισμα της οικονομίας».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η έρευνα, εάν γίνει σωστός χειρισμός, η διαχείριση αποβλήτων έχει τεράστιες δυνατότητες να μετατρέψει τα προβλήματα σε λύσεις και να «ανοίξει το δρόμο για την αειφόρο ανάπτυξη» μέσω της ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των πολύτιμων πόρων. Τα οφέλη είναι τεράστια, τόσο για το κλίμα και τις επιχειρήσεις. Έκθεση του UNEP έχει καταδείξει ότι η ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού ή αλουμινίου εξοικονομεί περισσότερο από 600 κιλά πρώτης ύλης και 10.000 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αντίστοιχα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Προγενέστερη έκθεση επεσήμανε πως υπάρχει 65 φορές περισσότερο χρυσός, σε έναν τόνο παλιών κινητών τηλεφώνων, συγκριτικά με τα 5 γραμμάρια που εξάγει ένας τόνος μεταλλεύματος. Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν τα απόβλητα όχι μόνο ως πρόβλημα, αλλά ως μια ευκαιρία να ανακάμψουν οι οικονομίες.

1,3 δισ. τόνοι αστικών αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Global Partnership on Waste Management (GPWM) του UNEP.

Τα επόμενα χρόνια η ποσότητα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, κάνοντας λόγο για 2,2 δισ. τόνους σκουπιδιών ετησίως.

Η ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού ή αλουμινίου εξοικονομεί περισσότερο από 600 κιλά πρώτης ύλης.


otanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου