«Οι γεωπόνοι μάς έλεγαν "ρίξτε"»
Στον αγροτικό κόσμο οι συνέπειες της χρήσης φυτοφαρμάκων ήταν για χρόνια άγνωστες.
«Ηταν θέμα παιδείας. Δεν γνώριζαν. Ή δεν κοιτούσαν καν τις ετικέτες για τις οδηγίες χρήσης», λέει ο Σπύρος Βυζαντινόπουλος, ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ.
Στη Λιβαδειά ο Λάμπρος Φλώρος θυμάται τον πατέρα του να ψεκάζει στα χωράφια χωρίς μάσκα ή ειδική στολή.
Οι χημικές ουσίες πότιζαν τα ρούχα του και το δέρμα του.
Οταν ο γιος του ανέλαβε την παραγωγή οι συνήθειες στον κάμπο της Κωπαΐδας δεν άλλαξαν.
«Χρησιμοποιούσαμε ασύστολα φυτοφάρμακα. Ο,τι μας έδινε ο κάθε γεωπόνος. Τότε και εκείνοι δεν ήξεραν. Ρίξτε, μας έλεγαν. Οι περισσότεροι δεν είχαν επαφή με τα χωράφια. Ηταν μεσολαβητές. Εμπόριο έκαναν. Οσο περισσότερα πωλούσαν τόσο μεγαλύτερο το κέρδος», λέει ο 40χρονος σήμερα παραγωγός.
Τα σκευάσματα εξαντλούνταν γρήγορα, αλλά κανείς δεν ήξερε τι να κάνει με τα απομεινάρια τους. «Δεν είχαμε πού να τα πετάξουμε.
Τα καίγαμε ή τα ρίχναμε σε κάποιο ρυάκι δημιουργώντας μεγάλες εστίες μόλυνσης», θυμάται ο κ. Φλώρος. Εδώ και δύο χρόνια όμως οι συνήθειες και οι συνθήκες φαίνεται πως αλλάζουν στα 600 στρέμματά του και σε γειτονικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Τα Νέα
Στον αγροτικό κόσμο οι συνέπειες της χρήσης φυτοφαρμάκων ήταν για χρόνια άγνωστες.
«Ηταν θέμα παιδείας. Δεν γνώριζαν. Ή δεν κοιτούσαν καν τις ετικέτες για τις οδηγίες χρήσης», λέει ο Σπύρος Βυζαντινόπουλος, ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ.
Στη Λιβαδειά ο Λάμπρος Φλώρος θυμάται τον πατέρα του να ψεκάζει στα χωράφια χωρίς μάσκα ή ειδική στολή.
Οι χημικές ουσίες πότιζαν τα ρούχα του και το δέρμα του.
Οταν ο γιος του ανέλαβε την παραγωγή οι συνήθειες στον κάμπο της Κωπαΐδας δεν άλλαξαν.
«Χρησιμοποιούσαμε ασύστολα φυτοφάρμακα. Ο,τι μας έδινε ο κάθε γεωπόνος. Τότε και εκείνοι δεν ήξεραν. Ρίξτε, μας έλεγαν. Οι περισσότεροι δεν είχαν επαφή με τα χωράφια. Ηταν μεσολαβητές. Εμπόριο έκαναν. Οσο περισσότερα πωλούσαν τόσο μεγαλύτερο το κέρδος», λέει ο 40χρονος σήμερα παραγωγός.
Τα σκευάσματα εξαντλούνταν γρήγορα, αλλά κανείς δεν ήξερε τι να κάνει με τα απομεινάρια τους. «Δεν είχαμε πού να τα πετάξουμε.
Τα καίγαμε ή τα ρίχναμε σε κάποιο ρυάκι δημιουργώντας μεγάλες εστίες μόλυνσης», θυμάται ο κ. Φλώρος. Εδώ και δύο χρόνια όμως οι συνήθειες και οι συνθήκες φαίνεται πως αλλάζουν στα 600 στρέμματά του και σε γειτονικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου