Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ο «Καλλικράτης»... ασθενεί

Πριν κλείσει χρόνος άρχισαν να γίνονται εμφανείς οι «ασθένει­ες» του Καλλικράτη και, όπως είναι φυσικό, άρχισαν και οι διορθωτι­κές κινήσεις, αφού ως γνωστόν πάντα η εφαρμογή ενός νόμου κρίνεται στην πράξη και από την κοινωνία και όχι φυ­σικά από τις εκάστοτε υπουργικές απο­φάσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Τα προβλήματα που εντοπίζονται έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες ενοποίησης διαφορετικών δήμων, δηλαδή με το προσωπικό, τις αρμοδιότητες, διάφορες ειδικότητες ερ­γαζομένων, τις καθαρίστριες, τις δημοτικές επιχειρήσεις, τη δημιουργία οργανισμών εσωτερικής λειτουργί­ας αλλά και με κάποιους νεοσύστα­τους θεσμούς, όπως ο Συμπαραστά­της του Δημότη, ο οποίος, όπως δεί­χνουν τα πράγματα, δεν... περπατάει διότι χρειάζονται αυξημένη πλειοψη­φία και συναινετικές διαδικασίες για οριστεί ύστερα από ψηφοφορία στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια.

Αλλού λείπουν...

Πιο αναλυτικά στο θέμα των αρμο­διοτήτων οι σοβαρότερες επιπλοκές εντοπίζονται στις πολεοδομίες, στις οποίες αυτό που έχει αλλάξει ουσι­αστικά είναι μόνο οι... πινακίδες στα κτήρια όπου στεγάζονται. Πολεοδο­μικά γραφεία νομαρχιακής αυτοδιοί­κησης έχουν μετονομαστεί σε δημο­τικά πολεοδομικά γραφεία. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής εντοπίζονται και διαφορετικής φύσε­ως προβλήματα.

Για παράδειγμα, πέρα από την έλλει­ψη προσωπικού, που έχει ήδη επισημανθεί, στη Μακεδονία αρκετοί υπάλ­ληλοι αρνούνταν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις με το πρόσχημα ότι δεν εί­χαν λάβει σφραγίδες. Αλλού βέβαια τα προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτε­ρα, όπως στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου επιβλήθηκε προσωρινή αναστολή οικοδομικών αδειών επειδή καταργήθηκε το παλαιό πολεοδομικό γραφείο της νομαρχίας Πειραιά. Στο μεταξύ μέσα στο φθινόπωρο – έναν χρόνο περίπου μετά τις εκλογές – θα αρχίσουν να μεταφέρονται αρμοδιό­τητες από τις παλαιές νομαρχίες και νυν περιφέρειες στους δήμους, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει θέματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό αλλά και τα κονδύλια.

Για παράδειγμα, από το φθινόπω­ρο μεταφέρεται η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών με κονδύ­λι 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 84 εκατ. θα τα δώσουν οι περιφέρειες και τα 56 οι ΟΤΑ. Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα όλα γίνονται την τελευ­ταία στιγμή, η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν, δη­λαδή τις συμφωνίες με τα ΚΤΕΛ και τα ταξί, και, όταν κάθε μια από αυτές λήγει, να γίνεται μειοδοτικός διαγωνι­σμός από τον κάθε δήμαρχο.

Ωστόσο από την υπουργική απόφα­ση φαίνεται πως τα χρήματα ουδείς γνωρίζει αν θα φτάσουν για φέτος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της συγχώνευσης σχολείων, θα πρέπει οι δήμοι να κάνουν νέους διαγωνισμούς ώστε κανένα παιδί να μην αδυνατεί να πάει σχολείο. Μάλιστα οι δήμαρχοι αποφάσισαν, αν δεν βρεθεί ανάδοχος σε κάποιους διαγωνισμούς, να δίνονται χρήματα σε γονείς και κηδεμόνες προ­κειμένου να πηγαίνουν αυτοί τα παιδιά τους στα απομακρυσμένα σχολεία.

...κι αλλού περισσεύουν

Το θέμα του προσωπικού αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους ΟΤΑ, κα­θώς αρκετοί βρέθηκαν με πλεονάζον προσωπικό και άλλοι με λιγότερο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σχεδόν από όλους τους δήμους λείπει εξει­δικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα τους βοηθούσε στην προ­σπάθεια που κάνουν για τη διοικητική τους αυτοτέλεια.

Πιο αναλυτικά σε αρκετούς δήμους μετά τη συνένωση διαπιστώθηκε ότι πλεονάζει προσωπικό, ενώ οι νέοι δή­μοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν το συνολικό κόστος μισθοδοσίας. Για πα­ράδειγμα, καλλικρατικός δήμος της Εύβοιας, που προέκυψε από τη συνέ­νωση πέντε δήμων, βρίσκεται με πλεόνασμα 200 εργαζομένων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και υπάλ­ληλοι ορισμένου χρόνου.

Οι πληροφορίες λένε ακόμη ότι στον Δήμο Ζακύνθου, όπου όλοι οι δήμοι του νησιού ενώθηκαν σε έναν, βρέθηκαν τώρα να περισσεύουν στην πολεοδομία περίπου 70 μηχανικοί (!), υπερπολλαπλάσιοι από αυτούς που υπήρχαν πριν, φαινόμενο που συναντάται σε πολλούς νέους καλλικρατικούς δήμους.

Αντίστοιχα προβλήματα έχουν προκύψει και στις 82 εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάρχουν στη χώ­ρα και τώρα βρίσκονται στη φάση της συγχώνευσης. Το υπουργείο Εσωτερι­κών αναζητεί λύσεις δίνοντας έμφαση στις υποχρεωτικές μετατάξεις, οι οποί­ες όπως φαίνεται δεν θα αργήσουν να γίνουν, πιθανότατα μέσα στο 2012 και μετά την απογραφή των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης.

Τώρα διορθώσεις

Μέσα σε όλα αυτά έρχονται και οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ακό­μη δεν έχουν εκκαθαριστεί στο σύνολό τους και, όπως φαίνεται, επειδή υπάρ­χει 12.000 κόσμος σε αυτές, θα αργή­σουν να κλείσουν ή να συγχωνευτούν, τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμη.

Το υπουργείο Εσωτερικών, με το νο­μοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για τους μετανάστες, επιδιώκει να βρει λύ­σεις σε προβλήματα των ΟΤΑ που προέκυψαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Μεταξύ αυτών:

- η αντιμετώπιση των αναγκών σε προ­σωπικό και μέσα για την άσκηση αρμο­διοτήτων που μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Περιφέρεια Αττικής,

- η συνέχιση της λειτουργίας δομών κοινωνικής προστασίας,

- η ίδρυση και η λειτουργία δημο­τικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών,

- η στελέχωση του γραφείου του περι­φερειάρχη,

- η διευκόλυνση δημοτικών συμβού­λων που εργάζονται ή κατοικούν σε νησιά για να συμμετάσχουν στις συνεδρι­άσεις του δημοτικού συμβουλίου,

- η μεταφορά των μαθητών της πρω­τοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

- η τμηματική εξόφληση υποχρεώσε­ων δήμων ή περιφερειών σε προμηθευτές τους

- και η δυνατότητα υπαλλήλων των ΟΤΑ πρώτου βαθμού να παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας τους.

Οι αδικημένοι της διοικητικής μεταρρύθμισης

Πάντως οι μεγαλύτεροι αδικημένοι από τη διοι­κητική μεταρρύθμιση που λέγεται «Καλλικράτης» είναι οι περιφερειάρχες, οι οποίοι, αντί για αρμοδιότητες, είδαν δίπλα τους να διορίζο­νται από την κυβέρνηση οι γενικοί γραμματείς της περιφέρειας, που μαζί με τους δημάρχους

έχουν μαζέψει τις περισσότερες και ουσιαστι­κές αρμοδιότητες.

Μάλιστα λέγεται μετ’ επιτάσεως ότι οι περι­φερειάρχες ακόμη δεν έχουν... συνέλθει από την αφαίμαξη των αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ και προσπαθούν να κάνουν μια καινούργια αρχή. Ουσιαστικά οι μόνες αρμοδιότητες που έχουν είναι το κτηματολόγιο, η διαχείριση των απορριμμάτων και μέρος του ΕΣΠΑ, από το οποίο, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση θα κοιτά­ξει να κρατήσει τη μερίδα του λέοντος για τον εαυτό της, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει

το κονδύλι που θα πάει στις περιφέρειες. Η αλήθεια πάντως είναι ότι, με βάση τον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι διάφορες δημό­σιες υπηρεσίες για να προετοιμαστούν για τον «Καλλικράτη», πάλι καλά που οι δήμοι σήμερα λειτουργούν έστω και υποτυπωδώς...
http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου