Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Μια «μαύρη παλάμη» κατά του trafficking των παιδιών

Σχεδόν 1,2 εκατ. παιδιά γίνονται αντικείμενο εκμεττάλλευσης ενός διεθνούς κυκλώματος σωματεμπορίας, σύμφωνα με τη Unicef, ενώ η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως 40.000 γυναίκες και παιδιά ηλικίας 12 - 25 ετών εκδίδονται με τη βία από σωματέμπορους στη χώρα μας κάθε χρόνο. Ωστόσο, μόλις 100-200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα της σωματεμπορίας στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η διεθνής εκστρατεία της «μαύρης παλάμης» έχει ως στόχο να μετατρέψει εκατομμύρια πολίτες σε μία γροθιά ενάντια στο trafficking των παιδιών.

Με σύμβολο μια μαύρη παλάμη που γράφει «Στοπ» στην σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, υπό την αιγίδα του «ECPAT» (End Child Prostitution, Child Pornography and the Trafficking of Children for Sexual Purposes), ενός διεθνούς δικτύου 80 οργανώσεων σε περισσότερες από 70 χώρες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών, η παγκόσμια αυτή εκστρατεία αναπτύσσεται και οργανώνεται ειδικά τους τελευταίους μήνες σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, με σκοπό να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Βήματος», 6.000.000 άνθρωποι υποστήριξαν την καμπάνια διεθνώς και 100.000 στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επιφανείς καλλιτέχνες εντάχθηκαν στην προσπάθεια, δημιουργώντας ένα προσωπικό σχέδιο με την παλάμη τους και το ιδιαίτερο μήνυμά τους κατά του παιδικού trafficking. Από τους διεθνούς φήμης Ναόμι Κάμπελ, Μπεν Κινσλεϋ και Ρόμπερτ Πάτινσον, μέχρι τους Κωσταντίνο Ρήγο, Νίκο Αλιάγα και Πάνο Μουζουράκη, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι έθεσαν το δικό τους «αποτύπωμα» στην διεθνή εκστρατεία.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο Κρίστοφερ Ντέιβις, διευθυντής της διεθνούς εκστρατείας του ECPA σε συνεργασία με το Body Shop, εξηγεί ότι τα μέτρα που οφείλει να λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού είναι κατά κύριο λόγο πρακτικής φύσεως. «Πρωταρχική ανάγκη είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα εξειδικευμένοι ξενώνες για τους ανήλικους που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Είναι επίσης αναγκαίο να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων που θα περιέχει όλους τους ανθρώπους που καταδικάζονται για σωματεμπορία παιδιών. Τα δεδομένα οφείλουν να ανανεώνονται μέσω συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και την Ιντερπόλ, ώστε να καταπολεμηθούν τα διεθνή δίκτυα που λειτουργούν στην περιοχή», αναφέρει ο ίδιος.

Επόμενος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ντέιβις, είναι να επικυρώσει η χώρα μας το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων και το Σύμφωνο για Δράση Ενάντια στην Εμπορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα παραπάνω νομικά κείμενα υπογράφηκαν από τη χώρα μας το 2001 και το 2005 αντίστοιχα, ωστόσο ακόμα δεν έχουν επικυρωθεί, με αποτέλεσμα να… μην έχουν πρακτικά καμία νομική δεσμευτικότητα.

Την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, οι «μαύρες παλάμες» θα φτάσουν και στην Ελλάδα. Ο κ. Ντέιβις και οι συνεργάτες του από την ελληνική ΜΚΟ «Ομπρέλα», η οποία διαχειρίζεται την εκστρατεία στην Ελλάδα, θα καταθέσουν στην ελληνική βουλή τα αιτήματα, απαιτώντας από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των παιδιών.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλοι εμείς οι πολίτες του κόσμου έχουμε δύναμη αν ενώσουμε τις φωνές μας και μπορούμε να εισακουσθούμε. Σε αυτό το πρώτο στάδιο επισκεπτόμαστε τα κοινοβούλια όλων των χωρών που συμμετείχαν. Σε επόμενο στάδιο θα φτάσουμε μέχρι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σε όλο τον κόσμο, φυσικά και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση», αναφέρει ο κ. Ντέιβις.
http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου