Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ημερίδα του υπουργείου Παιδείας.. Μαθητές ανοχύρωτοι στο Διαδίκτυο

Eνενήντα μαθητές σχολείων έχουν αναφέρει ως σήμερα σε αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας προβλήματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο και τα βιντεογκέιμ. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τα παιδιά» ανέφερε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης για την Ημέρα του Ασφαλούς Διαδικτύου, «να τα μάθουμε να χρησιμοποιούν δημιουργικά το Διαδίκτυο».
Στην εκδήλωση μίλησαν και παιδιά που έπεσαν θύματα σε «παγίδες» που κρύβει το Διαδίκτυο. Μάλιστα, ένας μαθητής ανέφερε ανώνυμα την περίπτωση συμμαθήτριάς του, της οποίας άγνωστοι υπέκλεψαν τον κωδικό εισόδου στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο και έστειλαν μηνύματα στους γνωστούς της. Η κοπέλα κατέληξε να πάθει κατάθλιψη και να αρνείται να βγει από το δωμάτιό της...

Το νέο ψηφιακό σχολείο πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών, ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως χρήσιμο εργαλείο, τόνισε η υπουργός. «Η δική μας γενιά είναι αυτή που μπαίνει στο Διαδίκτυο, ενώ τα παιδιά είναι η γενιά που γεννήθηκε στην εποχή του Διαδικτύου» σημείωσε η κυρία Διαμαντοπούλου. «Ηδη έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες και προς την κατεύθυνση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ ειδικές οδηγίες κυκλοφορούν σε βιβλιαράκι αλλά και στο Διαδίκτυο» ανάφερε η υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Μ. Κοντογιάννης ανέφερε ότι έστειλε ήδη εγκύκλιο στις εκπαιδευτικές διευθύνσεις και στις σχολικές μονάδες της χώρας με την οποία ενημερώνει ότι δημιουργήθηκε «μνημόνιο» με τη συμμετοχή φορέων στους οποίους θα μπορούν να απευθύνονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για τις δυσκολίες που συναντούν οι μαθητές στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για την ιστοσελίδα Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο ή άσεμνη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές από ειδικούς παιδοψυχολόγους. Η γραμμή βοήθειας βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Οπως δήλωσε η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κυρία Βερόνικα Σαμαρά, πολλοί νέοι ζουν σήμερα περισσότερο στην εικονική ζωή του Διαδικτύου και στα διαδικτυακά παιχνίδια παρά στην πραγματική ζωή. «Οι νέοι άνθρωποι κοιμούνται πλέον τη νύχτα από δύο ως τρεις ώρες λιγότερο από ό,τι πριν από 10 χρόνια» ανέφερε.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Σαμαρά είναι αποκαλυπτικά για την αλλαγή η οποία έχει συντελεστεί μέσα σε λίγα χρόνια:

_ Οι παίκτες ξοδεύουν κατά μέσον όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα παίζοντας online. Το Facebook αναφέρει περισσότερους από 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

_ Οι χρήστες του Facebook ξοδεύουν συνολικά 700 δισεκατομμύρια λεπτά στον ιστοχώρο τον μήνα.

_ Ο μέσος χρήστης αναρτά 90 φορές περιεχόμενο μηνιαίως.

_ Τον Νοέμβριο του 2010 ήταν καταχωρισμένοι 21,3 εκατομμύρια λογαριασμοί στο παιχνίδι «Second Life».

_ Δεκατρία εκατομμύρια παίκτες δρουν στο «World of Warcraft», το μεγαλύτερο MMORPG παιχνίδι στον κόσμο, γνωστό και ως WoW.

_ Τα παιχνίδια MMORPG είχαν 1,5 δισ. δολάρια έσοδα από εγγραφές παγκοσμίως το 2008, ενώ προβλέπεται τα έσοδα αυτά να φθάσουν στα 2,5 δισ. δολάρια ως το 2012.

_ Το 2009 οι συναλλαγές και πωλήσεις εικονικών αγαθών σε εικονικούς κόσμους υπολογίστηκαν σε 18 δισ. δολάρια.

«Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ένα Αvatar,

ένα ψευδώνυμο ή ένα προφίλ» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Σαμαρά. «Κάτι τέτοιο δεν μας παρέχει καμία ασπίδα ανωνυμίας ή προστασίας. Οι πράξεις στην εικονική ζωή μας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πραγματική ζωή. Είναι βασικό να παρακολουθούμε τον χρόνο που ξοδεύουμε online. Η ισορροπία μεταξύ του φυσικού και των εικονικών κόσμων είναι πολύ σημαντική. Αναζητούμε εικονικούς κόσμους που σέβονται τα προσωπικά μας δεδομένα» κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=383330&dt=08/02/2011#ixzz1DOt3Kaqx


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου