Το «πλαστικό χρήμα»... εξαφανίζεται από την αγορά, καθώς από το σύνολο των πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν -και είναι ενεργές- χρησιμοποιείται πλέον μόνο το 40%. Και οι περισσότερες συναλλαγές που γίνονται με αυτές τις πιστωτικές αφορούν κυρίως αγορά ειδών πρώτης ανάγκης (όπως ψώνια σε σούπερ μάρκετ, βενζίνη κλπ).
Οι τράπεζες έχουν βρεθεί μπροστά σε «καταιγίδα» από απλήρωτες πιστωτικές, καθώς μήνα με μήνα πολλαπλασιάζονται οι καταναλωτές που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου 1,2 εκατομμύρια πιστωτικές -σχεδόν το 20% των πιστωτικών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγοράς- είναι σε καθυστέρηση από μερικές μέρες μέχρι 3 μήνες. Δηλαδή στο «κόκκινο» βρίσκεται η μία στις πέντε κάρτες, που σημαίνει ότι οι τράπεζες ψάχνουν 1,8 δισ. ευρώ από «κόκκινες» οφειλές (στα 9 δισ. ευρώ τα συνολικά υπόλοιπα της συγκεκριμένης κατηγορίας).
Το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις πληρωμές έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και οι τράπεζες έχουν φτάσει στο σημείο να βγάζουν εκτός λειτουργίας την κάρτα, μέχρι να πληρωθεί η ελάχιστη δόση.
Οι τράπεζες την ίδια ώρα λανσάρουν εκ νέου προγράμματα επιβράβευσης για τους συνεπείς πελάτες που εξοφλούν εγκαίρως την δόση της κάρτας τους, μειώνοντας το επιτόκιο ακόμα και κατά 6 μονάδες.
Παράλληλα «τρέχουν» τα προγράμματα μεταφορών και ρυθμίσεων που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες, και τα οποία όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη έχουν μεγάλη ζήτηση. Εκτιμούν μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει πάει σε ρύθμιση ή μεταφορά το 25% των ενήμερων πιστωτικών καρτών.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο αριθμός των πιστωτικών καρτών (σε απόλυτα νούμερα) θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο κατά 10% με 15%, δηλαδή από τα 6 εκατομμύρια πιστωτικές που είναι ενεργές θα μείνουν τα 5 εκατ. κάρτες. Μάλιστα όπως λέει επικεφαλής καταναλωτικής πίστης μεγάλης τράπεζας, οι νέες κάρτες που θα εκδοθούν το 2011 θα είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που θα βγουν εκτός κυκλοφορίας.
Την ίδια ώρα, πτωτική είναι και η τάση στα υπόλοιπα. Διαμορφώνονται στα 9 δισ. ευρώ (από 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009) ενώ ανοδική είναι η τάση στις καθυστερήσεις που στο σύνολο της αγοράς διαμορφώνονται στο 20%. Οι «κόκκινες» οφειλές έχουν φτάσει στα 1,8 δισ. ευρώ. Για το 2011 τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών θα μειωθούν στα 8 δισ. ευρώ, και «βλέπουν» περιορισμό των επισφαλειών από το 2ο εξάμηνο του 2011.
Εξάλλου, σε χθεσινή του έκθεση και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προέβλεψε αύξηση των επισφαλών δανείων των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2011. Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Fitch για περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια και υψηλότερα ποσοστά επισφαλών δανείων, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Της Έφης Καραγεώργου
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου