Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Προσφυγή κατά της κατάργησης των Νομικών Προσώπων Δ.Δ.

Τα μέλη της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας κατέθεσαν προσφυγή στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κα Πόπη Γερακούδη, σύμφωνα με το άρθρο 238 του Ν 3852/2010, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που καταργεί τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο Δήμο Λαμίας.

Στην προσφυγή επικαλούνται ότι σύμφωνα με τη ρητή και σαφή διατύπωση του άρθρ. 103 του Ν. 3852/2010 ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η συγχώνευση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων σε δύο [2], και ειδικότερα: ένα για τους τομείς αρμοδιότητας κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος. Ενώ, στην περίπτωση που ο Δήμος διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση, μπορεί να έχει μόνο ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Η ως άνω νομοθετική επιταγή μάλιστα θέτει αποκλειστική προθεσμία δύο [2] μηνών για τη συγχώνευση των νομικών προσώπων, ήτοι έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2011. Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. 11 [αριθμ. πρωτ: οικ.4569/27-1-2011] εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Θέματα συγχωνεύσεως και προσωπικού νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και επιχειρήσεων των δήμων», εξειδικεύει και αναλύει τη διαδικασία συγχώνευσης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των Δήμων, την οποία θεωρεί και χαρακτηρίζει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο Νόμος απαιτεί τη συγχώνευση των Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων με σκοπό την οικονομία κλίμακας και την καλύτερη παρακολούθηση και συντονισμό της δράσης τους και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει την ολοσχερή κατάργησή τους.

Παρόλο που εκφράσαμε τα ανωτέρω κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφούσα παράταξη χωρίς να προβάλλει ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ και ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΕΠΤΙΚΟ, παρά μόνο επικαλούμενη προσωπική πολιτική επιλογή του Δημάρχου, αποφάσισε να καταργήσει τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3852/2010 και κατά παράνομη και καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρ. 241 § 2, 3 και 4 του Ν. 3463/2006.

Ως μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, εκφράζουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση αυτή που βάζει ταφόπλακα στις πιο ζωντανές λειτουργίες της πόλης μας, και αναρωτιόμαστε  πώς θα εξασφαλισθεί η πολιτιστική και παιδευτική λειτουργία του Δήμου από διοικητικούς φορείς, που καμία σχέση δεν έχουν με τον Πολιτισμό.

Καταγγέλλουμε επίσης ότι η κατάργηση των ΝΠΔΔ είναι τυπικά, ηθικά και ουσιαστικά παράνομη και αναμένουμε τις ενέργειες της Γενικής Γραμματέα κας Γερακούδη καθώς και του Υπουργού κ Ραγκούση στον οποίο κοινοποιήσαμε τις θέσεις μας και την προσφυγή.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου