Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Λαμίας

Κύριες/οι συνάδελφοι
Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή για τα οικονομικά του Δήμου. Η οικονομική κρίση και η συγκυρία, αλλά και η νέα διοικητική δομή και οι αρμοδιότητες, όπως διαμορφώνονται με τον “Καλλικράτη”, ανατρέπουν γενικά τα οικονομικά των δήμων. Πέρα από το πώς φθάσαμε ως εδώ, αν έπρεπε και ποιος φταίει, που είναι ένα γενικότερο πολιτικό θέμα, η ουσία είναι ότι ο Δήμος μας πρέπει να τα βγάλει πέρα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες• και, κυρίως, χωρίς να αλλοιωθεί ο κοινωνικός του ρόλος.

Αυτό που φαίνεται πιο εύκολο και πιο αποδοτικό είναι να διαχειριστούμε σωστά αυτά που έχουμε κι αυτό που είμαστε. Να υψώσουμε την πρακτική του ορθολογισμού. Να εξαντλήσουμε την συλλογική μας σοφία για την άριστη διαχείριση των πραγμάτων νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά.

Ο νέος Δήμος έχει πια περισσότερα ακίνητα, περισσότερα οχήματα, επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό και είναι στο χέρι του να τα αξιοποιήσει σωστά. Ειδικά η Ακίνητη Περιουσία με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη πηγή εσόδων. Προτείνουμε λοιπόν να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης της δραστηριότητας της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Λαμιέων με την επωνυμία «ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που σύμφωνα με τον τίτλο της διαχειρίζεται την υπαίθρια στάθμευση και το γκαράζ της Λεωνίδου, και να συμπεριλάβει δραστηριότητες που αφορούν την αξιοποίηση γενικά της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου. Να γίνει τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας και να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ από 3 σε 5. Οι κύριες δραστηριότητες της νέας Εταιρείας θα είναι:
- H καταγραφή των νομικών, πολεοδομικών και εμπορικών χαρακτηριστικών των ακινήτων και η ηλεκτρονική αποτύπωσή τους σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, που θα παρέχει άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα της γεωγραφικής θέσης των δημοτικών ακινήτων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πληροφορία που συνδέεται με το κάθε ακίνητο.
- Η κατηγοριοποίηση των ακινήτων με γνώμονα διάφορες παραμέτρους (π.χ. μέγεθος, αξία, δυνατότητες ανάπτυξης κλπ)
- Η διερεύνηση της σκοπιμότητας και η αξιοποίηση κτιρίων, κτημάτων, κληροδοτημάτων.
- Η εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων υπέργειων και υπογείων σταθμών και η εκμετάλλευση πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, ψυχαγωγικών, ξενοδοχειακών και άλλων υποδομών
- Η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας, αλλά και η συμμετοχή σε διάφορα σχήματα αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας.
- Η παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της αξιοποίησης αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της.
- Η παρακολούθηση μισθώσεων, ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση τακτικής και έκτακτης συντήρησης.

Η συγκεκριμένη πρόταση προχωρά πέρα από την υποχρέωση της απογραφής και της τήρησης Κτηματολογίου – Περιουσιολογίου του Δήμου και στοχεύει καθαρά στην αύξηση των εσόδων για την εκπλήρωση της αποστολής του.

Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου