Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ένα σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην στροφή στην “πράσινη οικονομία”, τι μπορεί αυτή να φέρει στην περιοχή του Δήμου Λαμιέων και σε ποιους τομείς.
Οι εκλογές έφθασαν. Σ’ αυτές είναι δύσκολο κάποιοι να τάξουν διορισμούς και επιδοτήσεις, γιατί κανείς δεν θα τους πιστέψει. Δεν μπορούν να τάξουν “γιοφύρια και θάλασσες”, γιατί ΟΛΟΙ πια ξέρουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Οι παρακάτω προτάσεις είναι περισσότερο για συζήτηση και ανάδειξη των δυνατοτήτων στα πλαίσια της στροφής στην “πράσινη οικονομία”.
1. Παραγωγή ενέργειας από ηλιακές στέγες
Στην περιοχή του Δήμου της Λαμίας αντιστοιχούν αρκετές ηλιακές στέγες με αντίστοιχη εγκατεστημένη ισχύ, σύμφωνα με το ειδικό Πρόγραμμα για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταικών συστημάτων στον οικιακό – κτιριακό τομέα. Αυτές για να εγκατασταθούν θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό “τζίρο” και θέσεις εργασίας για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια. Τα λεφτά είτε θα βγουν από τα “μπαούλα” είτε από δάνεια τραπεζών. Με τη λειτουργία τους θα έχουμε ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα για τα επόμενα 25 χρόνια. Έχει σημασία να υπάρξει σωστή ενημέρωση και να δημιουργηθεί το ανάλογο ενδιαφέρον έγκαιρα.
2. Εξοικονόμηση ενέργειας.
Μέσα στη Λαμία υπάρχουν αρκετά κτίρια, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Αρκετά επίσης κτίρια μπορούν να ενταχθούν στα χωριά. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση μέχρι και 30% και άτοκα δάνεια ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των δικαιούχων.
Με τη λειτουργία του προγράμματος και με την ένταξη του συνόλου των δικαιούχων, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός “τζίρος” και να συντηρηθούν στην οικοδομή αρκετές θέσεις εργασίας για τα έτη 2011 - 2012. Στόχος επίσης είναι να εξοικονομηθούν στον τομέα της ενέργειας χρήματα και επιπλέον να αλλάξει και η όψη της πόλης, καθώς κατά κανόνα το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στα παλιά και κακοσυντηρημένα κτίρια. Για τα χωριά είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουν ενιαίο τοπικό “χρώμα”, αν συντονιστούν οι κάτοικοί τους.
2. Η αξιοποίηση των θερμών πηγών
Η εκμετάλλευση των θερμών πηγών των Θερμοπυλών για θερμοκήπια. (Μεγάλα και μικρότερα γεωθερμικά θερμοκήπια, ως παραδείγματα, λειτουργούν στην Νιγρίτα και το Σιδηρόκαστρο Σερρών)
4. Οι δυναμικές εναλλακτικές καλλιέργειες για τα χωριά στον κάμπο
Η σύσταση Ομάδων Παραγωγών μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και μάλιστα σε προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά, η ροδιά κλπ ή απλοί παραγωγοί εξασφαλισμένοι με πολυετή συμβόλαια, προϊόντα που να απευθύνονται σε νέες αγορές. Τέτοια προϊόντα που μπορούν να αναπτυχθούν με παρόμοιο τρόπο είναι πολλά και το καθένα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.
5. Ολοκληρωμένος κύκλος κτηνοτροφίας στις ορεινές, κυρίως, κοινότητες
Αντί να φεύγει καλαμπόκι με 0,12 και 0,15 ευρώ το κιλό, πρέπει να φεύγει βιολογική φέτα με 8 ευρώ το κιλό. Ακόμα και για εξαγωγή. Σ’ αυτό μπορεί να συμβάλουν οι οργανωμένες μονάδες βιολογικής κτηνοτροφίας και με την αξιοποίηση της παραγόμενης ποσότητας μηδικής βιολογικής γεωργίας.
6. Ήπια τουριστική ανάπτυξη για τα ορεινά και ημιορεινά χωριά Οίτης - Καλλιδρόμου
Κάθε χωριό έχει κάποια διακριτικά χαρακτηριστικά. Όλα μαζί, με το συντονισμό και της Δημοτικής Αρχής, μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες του ήπιου βιώσιμου τουρισμού και να αποτελέσουν σημεία έλξης διαφόρων ομάδων τουριστών. Η συντονισμένη προσπάθεια με προϋποθέσεις, με στόχους, οργάνωση και στελέχωση, μπορεί να έχει πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να κάνει γνωστό το χωριό και να τονώσει το ηθικό των κατοίκων και κυρίως να προωθήσει τα άλλα προϊόντα μας
Αυτό όμως που οπωσδήποτε χρειάζεται για να πούμε ότι ξεκινάμε, είναι να δημιουργηθούν γυναικείοι συνεταιρισμοί.
7. Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί
Πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10 γυναίκες από τα κοντινότερα χωριά με κάποια φήμη. Δεν είναι ανάγκη να το δούνε μόνο σαν βιοποριστική ανάγκη, αλλά και σαν συνεισφορά στο να αναπτύξουμε τον τόπο μας και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στο χωριό.
Τα προϊόντα τους μπορεί να είναι: Τραχανάς, χυλοπίτες, παραδοσιακά εδέσματα και αρτοσκευάσματα, σάλτσες, πίτες, τοπικά γλυκά, κουραμπιέδες. Σημείο αιχμής μπορεί να αποτελέσει και το κρασί, το οποίο έχει ήδη βρει τον δρόμο του και αναπτύσσεται από ΕΠΩΝΥΜΑ μικρά οινοποιεία. Το κυριότερο όμως προϊόν τους θα είναι να συντονίζουν την φιλοξενία όσων θέλουν να φέρουν φίλους τους για επίσκεψη. Η προώθηση των προϊόντων μπορεί να γίνει, πέρα από το ίδιο το χωριό, και στους απόδημους των χωριών μας. Είναι πολλοί αυτοί που μπορούν και θέλουν να αγοράσουν αγνά προϊόντα, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουν και στην τοπική οικονομία. Σήμερα δεν τους δίνεται αυτή η ευκαιρία.
Αν υπάρξει το όργανο και ο συντονισμός, τότε μπορούν να μπουν όμορφα σταντ σε όλα τα καταστήματα και τις ταβέρνες των χωριών. Έτσι και οι ίδιες μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις πωλήσεις τους αλλά και τα μαγαζιά μπορούν να δείξουν ότι χρησιμοποιούν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Στα οργανωτικά ζητήματα που μπορεί να φαίνονται δύσκολα, υπάρχουν λύσεις σε όλα τα ζητήματα. Καταρχήν το όλο εγχείρημα μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από την γυναικεία επιχειρηματικότητα όσο και από το leader. Στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους, που είναι φλέγον, μπορούμε να αντιγράψουμε καταστατικά από τόσους επιτυχημένους συνεταιρισμούς. Αν δημιουργηθεί ο συνεταιρισμός, μπορεί να δικτυωθεί με πολλές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, όπου, εκτός από τα προϊόντα τους, θα προβάλλουν και το χωριό.
Όλα τα παραπάνω είναι υπαρκτές και υλοποιήσιμες προτάσεις. Χρειάζονται κάποιοι καλοί τεχνοκράτες και επιχειρηματίες για να τις υλοποιήσουν. Μπορούν να υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίησή τους, όμως μπορούν να αγκαλιαστούν και να βοηθηθούν με πολλούς τρόπους, κυρίως από την Αυτοδιοίκηση. Σκοπός μας είναι να απαντήσουμε στην κρίση και να μη μείνουμε με “σταυρωμένα χέρια”, να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν θέσεις εργασίας και να ωφεληθούμε όλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου